Oliecondenserende verwarming: kosten en kostenvoordelen

olie condenserende verwarmingskosten

Condensatieketels zijn de huidige stand van de techniek. Dit geldt ook voor de olieverwarming. Toch zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden, zeker met betrekking tot toekomstige kostenontwikkelingen. In ons interview praten we met de cost tracker-experts over hoe duur het is om een ​​oliecondensatieketel te installeren en met welke kostenvoordelen en -nadelen rekening moet worden gehouden.

Vraag: Wat kost de installatie van een condensatieketel op olie?

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn de kosten altijd afhankelijk van welk verwarmingsvermogen nodig is en welke individuele vereisten er zijn.

olie condenserende verwarmingskosten
Voor een oliekachel moet je rond de 10.000 euro rekenen.

In de gemiddelde eengezinswoning kost de installatie van een oliecondensatieverwarmingssysteem tussen de ongeveer 10.000 EUR tot 12.000 EUR. Als je gewoon een oude olieverwarmingsinstallatie vervangt door een nieuwe condensatieketel, kan dit iets lager zijn. Hogere verwarmingsvermogens leiden dan ook tot hogere kosten. Bij een twee onder een kap woning moet u ongeveer 20% hogere kosten inschatten.

Als er nog geen olietank is, moet minstens ongeveer 3.000 EUR worden toegevoegd, en aanzienlijk meer voor grotere tankvolumes.

Sample kosten

In een vrijstaande woning wordt de oude olieverwarming vervangen door een moderne condensatieketel. De bestaande warmwatertank blijft in gebruik en de oude olietank blijft in gebruik.

Postprijs
Verwarmingsketel (condensatieketel)4.100 EUR
Installatiekosten (omruil- en installatiemateriaal)1.600 EUR
Installatie van condensatietechniek in de schoorsteen1.800 EUR
hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem (verplicht)440 EUR
Totale kosten ermeeEUR 7.940

De hier getoonde vervangingskosten hebben betrekking op een specifiek ketelmodel en de installatiekosten in een specifiek geval door één gespecialiseerd bedrijf. Zowel de kosten voor de ketel (afhankelijk van het benodigde vermogen) als de installatiekosten kunnen verschillen. Als er meer componenten nodig zijn (warmwateropslagtank, olietank), zijn de kosten hoger.

Vraag: Welke individuele kostenposten kunt u inschatten voor een oliecondensatieketel?

Cost tracker expert: Het hart van de verwarming is natuurlijk de ketel. In de gemiddelde eengezinswoning liggen de kosten voor de condensatieketel tussen de 3.500 en 7.000 euro.

Afhankelijk van de installatiesituatie (vervanging of compleet nieuwe installatie) veroorzaakt de installatie kosten tussen ongeveer 1.500 EUR en tot 5.000 EUR. Voor de installatie van de condensatietechniek in de schoorsteen is een bijkomende ongeveer 1.500 EUR tot 2.500 EUR te verwachten, in het geval van uitgebreide volledige renovaties van de schoorsteen, mogelijk meer.

Indien er nog geen warmwaterboiler is of indien deze vervangen moet worden, wordt er ongeveer € 800 à € 1.600 extra in rekening gebracht, afhankelijk van de grootte van de benodigde opslagtank.

Voor een olietank moet u vanaf ongeveer 3.000 EUR rekenen, afhankelijk van de gewenste tankgrootte.

De hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem is wettelijk verplicht bij het installeren van elk nieuw verwarmingssysteem. In een eengezinswoning liggen de kosten meestal tussen de 400 en 600 EUR, maar kunnen in individuele gevallen hoger zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het plaatsen van een condensatieketel op olie afhankelijk?

olie condenserende verwarmingskosten
De kosten van condenserende verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • het benodigde verwarmingsvermogen van de ketel (aangegeven in kilowatt)
  • het geselecteerde ketelmodel
  • de installatie- en aansluitkosten in individuele gevallen
  • de kosten voor het installeren van de condensatietechniek en de noodzakelijke renovatie van de schoorsteen
  • indien nodig de kosten van een warmwatertank of de vervanging van de oude tank
  • indien nodig de kosten van een olietank of het vervangen van de oude tank
  • In welke periode worden de kosten voor de verwarming afgeschreven (als een condensatieketel op olie wordt vervangen)

Vraag: Wat zijn de kostenvoordelen van een oliecondensatieketel?

Kostentracker-expert: het belangrijkste mogelijke voordeel is het aanzienlijk hogere rendement in vergelijking met klassieke constante temperatuurverwarming. Terwijl een goed onderhouden en niet al te oude kachel met constante temperatuur een rendement heeft van ongeveer 85%, is het rendement van oude kachels met een hoge mate van slijtage vaak slechts ongeveer 70%. Een moderne oliecondensatieketel heeft daarentegen een rendement van 104%.

olie condenserende verwarmingskosten
Condensatieverwarming heeft een lager verbruik dan cv-ketels.

De stookkosten zijn in dezelfde verhouding aan elkaar gerelateerd als het rendement, dat wil zeggen dat de oliecondensatieketel ongeveer 19% minder verbruikt dan een goed onderhouden ketel met constante temperatuur, vergeleken met een oude ketel die al aan hoge slijtage onderhevig is en scheuren zelfs tot 34% minder stookolie.

Vergeleken met andere verwarmingstechnologieën is olieverwarming over het algemeen duurder - zowel gasverwarming als biomassa- of warmtepompverwarming zorgen voor lagere verwarmingskosten per kWh warmte, maar hebben hogere aanschafprijzen.

Vraag: Is het vandaag nog de moeite waard om een ​​nieuwe olieverwarming te installeren?

olie condenserende verwarmingskosten
Het is niet helemaal duidelijk of het vandaag nog de moeite waard is om een ​​olieverwarming te installeren.

Kostentracker-expert: momenteel zijn de prijzen voor stookolie nog steeds relatief laag, bijna net zo laag als de prijzen voor gas. Niemand kan natuurlijk voorspellen of dit zal duren.

Vooral ecologische zorgen en toekomstige prijsstijgingen - bijvoorbeeld in de vorm van massale CO2-prijsstelling - zouden verwarming met olie zeer snel onrendabel en aanzienlijk duurder kunnen maken dan andere verwarmingstechnologieën.

Een volledig verbod op olieverwarming, zoals al in sommige Scandinavische landen is afgedwongen, is in Duitsland waarschijnlijk niet snel te verwachten. De installatie van nieuwe olieverwarmingssystemen zal in Duitsland zeker niet vóór 2025 worden verboden - of helemaal niet. Voor olieverwarmingssystemen die op dit moment bestaan, kan dan zeker worden uitgegaan van toepasselijke overgangsregelingen.

Alleen al voor ecologische en klimaataspecten en ook vanwege de relatief onstabiele prijssituatie voor de olieprijs (hoog fluctuatiebereik tot 100% alleen al in het laatste decennium) en een mogelijke drastische prijsstijging door hoge CO2-prijzen, beslissing voor een oliecondensatieketel moet zorgvuldig worden overwogen.

Als het niet per se nodig is om een ​​oud verwarmingssysteem te vervangen, moet het worden uitgesteld totdat er meer duidelijkheid is over toekomstige verboden en toekomstige prijsontwikkelingen in de olieprijs.

Er zijn echter al verwarmingstechnologieën die aanzienlijk kosteneffectiever kunnen zijn dan klassieke olieverwarming. Dit omvat verwarmingssystemen op biomassa (pellets, houtsnippers) maar ook verwarmingssystemen met warmtepompen. Op de lange termijn kan het om kostenredenen een verstandiger beslissing zijn om over te schakelen op een dergelijke verwarmingstechniek.