Olieverwarming vernieuwen: met deze kosten moet u rekening houden

olie-verwarming-vernieuwingskosten

Olieverwarmingssystemen hebben over het algemeen een levensduur van 25 tot 30 jaar, waarna ze moeten worden vervangen. In veel gevallen kan een vernieuwing echter eerder de moeite waard zijn, vooral met betrekking tot reparaties en het aanzienlijk lagere verbruik van moderne verwarmingssystemen. In een interview met de cost tracker experts wilden we weten hoe duur het is om een ​​oliekachel te vervangen en welke vervangingskosten er berekend moeten worden.

Vraag: Wat kost het vervangen van een olieverwarmer?

Kostentracker-expert: Een verwarmingsvernieuwing kan vaak nodig zijn om redenen van efficiëntie. Oudere verwarmingssystemen die rond de 20 jaar oud zijn, hebben door hun slijtage al een aanzienlijk hoger verbruik. Moderne verwarmingstechnologieën, zoals oliecondensatieverwarming alleen, kunnen het verbruik met ongeveer 15% tot 30% verminderen.

In de gemiddelde eengezinswoning kost een nieuwe CV-ketel tussen de € 3.500, - en € 5.500, -. Daarnaast zijn er telkens installatiekosten (afhankelijk van de lokale situatie en de inspanning tussen de € 1.500 en € 3.000).

olie-verwarming-vernieuwingskosten
Als de ketel ook vervangen moet worden, zijn er extra kosten.

Als de warmwatertank ook wordt vervangen, komt nog eens 800 EUR tot 1.600 EUR bij; degenen die afhankelijk zijn van condensatietechnologie (aanbevolen) moeten ongeveer 1.500 EUR tot 2.500 EUR voor het plaatsingsaantal in de schoorsteen. Als ook de olietank moet worden vervangen, moet een aanvullende schatting van 3.000 euro of meer worden toegevoegd, afhankelijk van de grootte van de olietank.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten ons oude olieverwarmingssysteem volledig vernieuwen in een huis van 140 m². We blijven de olietank en de warmwatertank gebruiken, maar besluiten om een ​​oliecondensatieketel te plaatsen.

Postprijs
Stookolieketel (condensatieketel)4.200 EUR
Installatie en aansluiting voltooid1.800 EUR
Installatie van condensatietechniek en renovatie van schoorstenen1.700 EUR
hydraulische balancering480 EUR
Totale kosten van verlenging8.180 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek ketelmodel en installatie in een specifiek individueel geval. Afhankelijk van de gekozen ketel, het benodigde verwarmingsvermogen en de individuele lokale omstandigheden kunnen de kosten voor andere vernieuwingen ook variëren.

Vraag: Wat zijn de kosten bij het vervangen van een olieverwarmingssysteem?

Kostentracker-expert: voor eengezinswoningen kunnen de kosten tussen ongeveer 5.000 EUR en tot 12.000 EUR liggen. Als ook de olietank vervangen moet worden, kunnen de kosten oplopen tot € 15.000 en meer, afhankelijk van de gekozen tankmaat.

olie-verwarming-vernieuwingskosten
De kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van voor hoeveel mensen het verwarmingsvermogen nodig is.

Deze waarden gelden voor een gemiddelde eengezinswoning. Voor verwarmingssystemen met een hogere warmteafgifte, bijvoorbeeld in een flatgebouw, zijn de kosten voor de ketel navenant hoger.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het vervangen van een oud olieverwarmingssysteem?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • het vermogen van de verwarmer (in kW)
  • of om te schakelen naar een normale ketel met constante temperatuur of naar een condensatieketel (extra kosten voor het installeren van de condensatietechniek en iets hogere ketelkosten)
  • welke installatie-inspanning vereist is (installatiekosten, afhankelijk van de lokale omstandigheden en het benodigde installatiemateriaal zoals leidingen, etc.)
  • of de warmwatertank ook moet worden vervangen
  • of de olietank ook moet worden vervangen

Vraag: Waarom zijn condensatieketels op olie zoveel zuiniger?

Kostentracker-expert: dit is een eenvoudig rekenvoorbeeld. Bij condensatieverwarming verhoogt de warmteterugwinning uit de schoorsteen, die anders verloren gaat, het rendement enorm. De aanzienlijk efficiëntere brandertechnologie, die nog niet aan slijtage onderhevig is, helpt ook om olie zuiniger te verbranden.

Wiskundig gezien hebben condensatieketels rendementen tot 104%, dus er wordt nog meer warmte onttrokken dan er daadwerkelijk in de aangevoerde olie zit.

olie-verwarming-vernieuwingskosten
Condensatieketels presteren over het algemeen beter dan conventionele ketels.

Als je dit vergelijkt met een oude oliegestookte ketel is het rendement daar vaak maar 70%, en in het geval van goed onderhouden ketels tot 85%. Dat scheelt 19% tot 34% qua rendement, wat uiteindelijk natuurlijk hetzelfde effect heeft op het stookolieverbruik en dus op de stookkosten.

Elke keer dat er een nieuwe kachel wordt geïnstalleerd, is een hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem nog steeds verplicht. Door de warmteafgifte in de afzonderlijke kamers te optimaliseren, is het vaak mogelijk om ongeveer 1 euro per m² tot 2 euro per m² woonoppervlak extra op jaarlijkse verwarmingskosten te besparen.

Alles bij elkaar genomen kan het vervangen van een oud olieverwarmingssysteem vaak een enorme besparing op stookkosten opleveren.