Doorstroomboiler: welke kosten ontstaan ​​daadwerkelijk

boiler kosten

In sommige gevallen kunnen doorstroomtoestellen verantwoordelijk zijn voor extreem hoge elektriciteitskosten - maar dit geldt niet overal en overal. In een interview legt de cost tracker-expert gedetailleerd uit wat de kosten van boilers zijn en welke verschillen er zijn.

Vraag: Waarom zijn doorstroomtoestellen zulke krachtige vernietigers - en is het de moeite waard om ze überhaupt te gebruiken?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u oppassen dat u geen algemene oordelen velt, want doorstroomboilers zijn niet altijd hetzelfde. Bij elektrische doorstroomboilers kan het stroomverbruik, afhankelijk van bepaalde omstandigheden, oneconomisch hoog zijn.

Naast elektrische doorstroomboilers zijn er ook andere modellen - zoals gasdoorstroomboilers. Belangrijk hierbij is dat niet alleen het verbruik in kWh ongeveer de helft zo hoog is, maar ook de prijs voor een kWh gas met ongeveer 6 cent / kWh, uiteraard 4,5 keer lager is dan voor één kWh elektriciteit. Er moeten echter nog enkele andere factoren in deze berekening worden meegenomen, zodat de kosten voor de warmwaterbereiding met gasboilers op den duur 'slechts' half zo hoog zijn als bij elektrische boilers.

Bij elektrische doorstroomboilers moet altijd onderscheid worden gemaakt naar het apparaatvermogen en vooral naar het ontwerp. Elektronisch geregelde doorstroomboilers besparen nu al tot 30% elektriciteit in vergelijking met niet-geregelde apparaten - het speelt natuurlijk ook een rol of een apparaat met een vermogen van 18 kW of een apparaat met een vermogen van 27 kW is geïnstalleerd.

In principe zijn er ook situaties waarin doorstroomtoestellen gerechtvaardigd zijn - bijvoorbeeld in oude gebouwen, waar geen warm water wordt geleverd via het verwarmingssysteem. In veel gevallen zouden de kosten van het vervangen van het verwarmingssysteem of het installeren van een ketel, inclusief het leggen van alle benodigde leidingen, nauwelijks renderen - en als dat zo is, dan alleen op zeer lange termijn.

boiler kosten

Doorstroomboilers zijn vaak de goedkoopste optie voor kleine appartementen

In kleine huurappartementen waar slechts 1 à 2 mensen wonen, zijn doorstroomboilers vaak verreweg de goedkoopste optie - aanschaf- en exploitatiekosten en, indien nodig, vervangingskosten moeten altijd met elkaar worden verrekend. In de meeste gevallen werkt deze berekening in het voordeel van de doorstroomboiler - zelfs over lange perioden.

Het onderwerp is daarom complex en voor een beoordeling van de economische levensvatbaarheid als geheel is het zeker niet mogelijk om het elektriciteitsverbruik alleen te gebruiken.

Vraag: Wat kosten doorstroomtoestellen in het algemeen - en wat verbruiken ze gewoonlijk?

Kostentracker-expert: de prijs hangt natuurlijk af van de apparaatprestaties en het ontwerp van de apparaten. Hier kunnen grote verschillen zijn.

Eenvoudige, drukloze mini-doorstroomtoestellen (bijv. Voor wastafels) kosten vaak slechts tussen 70 EUR en 150 EUR, maar hebben vaak slechts een zeer laag rendement.

Doorstroomtoestellen met elektronische regeling en een hoger vermogen (typisch tussen 18 kW en 33 kW) zijn meestal geprijsd in een bereik van 200 EUR tot 500 EUR.

Qua aanschafkosten zijn doorstroomtoestellen aanzienlijk rendabeler dan het installeren van een centraal waterverwarmingssysteem in welke vorm dan ook. In de meeste kleinere huishoudens is warm water in de regel alleen nodig in de badkamer en keuken. Als er een vaatwasser is geïnstalleerd, is een kleiner apparaat vaak voldoende voor het aanrecht en een groot apparaat hoeft alleen voor de badkamer te worden aangeschaft. In dit geval kunt u vaak totale kosten van ongeveer 300 - 400 EUR verwachten, plus doorgaans ongeveer 300 - 400 EUR installatiekosten.

Met een doorstroomboiler op gas zou u 1200 EUR aanschafkosten per apparaat en 300 EUR installatiekosten moeten berekenen. Als er geen gasaansluiting is, kost dit vaak tot 2.500 EUR.

In het geval van een combiketel op gas bedragen de aanschafkosten voor moderne toestellen ongeveer 3.000 EUR, plus de installatiekosten en de kosten voor het leggen van de bijbehorende leidingen en het aanpassen van de aansluitingen.

Daarnaast zou men nu ook de prijs van warmwaterketels en zogenaamde verswaterstations kunnen vergelijken - maar beide, inclusief de benodigde installatie, zijn aanzienlijk duurder in aanschaf.

Het stroomverbruik van een doorstroomboiler moet altijd afzonderlijk worden berekend - hier spelen verschillende factoren een rol.

In veel gevallen kunnen de kosten echter oplopen tot tot 500 euro of 1.000 euro extra elektriciteitskosten per jaar voor de doorstroomverwarmer als er veel warm water nodig is. In een tweepersoonshuishouden met normaal gebruik gaat men gewoonlijk uit van 500 EUR elektriciteitskosten per jaar voor de doorstroomboiler.

Enkele typische verbruikskosten voor commercieel verkrijgbare doorstroomboilers in de praktijk

activiteitKosten (eenmalig)
Volledige badkamer (140 l)0,98 EUR
Handwas (kort)0.0028 EUR
Douches (5 - 10 minuten)ongeveer 0,55 EUR
Afwassen met de hand (5 min. Wastijd)ongeveer EUR 0,30

Dit zijn natuurlijk slechts individuele richtwaarden die kunnen variëren afhankelijk van de apparaatprestaties en apparaatinstellingen. De elektriciteitsprijs speelt natuurlijk ook een rol in de kosten - in ons geval werd 0,28 EUR per kWh berekend.

In de regel zijn grotere, elektronisch geregelde doorstroomtoestellen tot 30% rendabeler in het gebruik dan kleine hydraulisch geregelde doorstroomtoestellen vanwege de flexibele, nauwkeurige temperatuurinstelmogelijkheden.

Vraag: Van welke factoren zijn de verbruikskosten van de doorstroomboiler afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen een aantal zaken een rol waarmee u rekening moet houden:

 • het type en de constructie van het apparaat
 • Leeftijd en technische staat van het apparaat
 • de prestaties van het apparaat
 • de ingestelde temperatuur (bij elektronisch geregelde doorstroomboilers) of het ingestelde vermogensniveau
 • de gebruiksduur

Bij het schatten van het verbruik moet altijd met al deze factoren rekening worden gehouden. Dienovereenkomstig kunnen er zeer grote verschillen in consumptie zijn, ook al zijn de apparaten vergelijkbaar en wonen er evenveel mensen in het huishouden.

Vraag: Met de verschillen in het apparaattype gaat het toch vooral om de elektronische besturing?

boiler kosten

Er zijn verschillende soorten doorstroomverwarmers

Kostentracker-expert: precies. Hydraulisch gestuurde apparaten verwarmen het water volgens het ingestelde vermogensniveau. Over het algemeen worden hier slechts enkele vermogensniveaus gebruikt. Als er meer warm water nodig is, worden er geleidelijk meer verwarmingsspiralen ingeschakeld - dit verhoogt ook het verbruik snel.

Theoretisch kan een boiler koud water verwarmen tot tot 60 ° C (dit is consequent meer met een boiler).

Om te douchen of af te wassen zijn doorgaans temperaturen van rond de 38 ° C - 40 ° C nodig. Een elektronisch gestuurde doorstroomboiler regelt zijn vermogen zodat deze temperatuur wordt bereikt. Dit voorkomt overmatige opwarming van het water, wat vaak het geval is bij vooraf ingestelde vermogensniveaus. Koud water bijvullen voor een lagere temperatuur is natuurlijk niet erg energiezuinig.

Bovendien hebben elektronisch gestuurde doorstroomtoestellen een algeheel hoger rendement. Meer dan 90% van de verbruikte elektrische energie wordt hier daadwerkelijk gebruikt om het water te verwarmen. In het geval van hydraulisch werkende doorstroomboilers is dit rendement beduidend lager.

Vraag: In hoeverre spelen leeftijd en conditie een rol bij het elektriciteitsverbruik?

Kostentracker-expert: bij oudere elektrische apparaten neemt het stroomverbruik na verloop van tijd vaak toe. De reden hiervoor zijn gebruikssporen. Een 15 jaar oude doorstroomboiler heeft meestal altijd een hoger stroomverbruik dan een nieuw gekocht apparaat.

In termen van technische staat speelt de verkalking van het apparaat een rol. Verkalkte verwarmingselementen hebben aanzienlijk meer elektriciteit nodig en produceren tegelijkertijd minder stroom.

Dit kan heel snel gebeuren in huishoudens met "hard water". Regelmatig ontkalken van de doorstroomboiler kan echter een verhoogd verbruik voorkomen.

Vraag: Welke invloed heeft de prestatie op het verbruik?

Kostentracker-expert: hoe hoger de prestaties van het apparaat, hoe meer elektriciteit er op natuurlijke wijze wordt verbruikt.

Doorgaans hebben doorstroomtoestellen de volgende diensten:

 • 18 kW
 • 21 kW
 • 24 kW
 • 27 kW
 • 31 kW of 33 kW

Hierboven zijn nauwelijks apparaten te vinden. Zeer kleine apparaten, bijvoorbeeld voor een handwasbak, werken meestal hydraulisch en hebben vaak beduidend minder goede prestaties.

Voor het stroomverbruik in relatie tot de prestatie hoeft men alleen de volgende relatie in gedachten te houden:

Stroomverbruik (in kWh)=vermogen (kW) x tijd (h)

Dat betekent: hoe hoger de prestatie van het apparaat en hoe langer het apparaat werkt, hoe hoger het stroomverbruik uiteindelijk.

 • Verwarm je met 24 kW in plaats van 18 kW, dan ligt het stroomverbruik hoger.
 • Als het apparaat 10 minuten draait in plaats van 5 minuten, is het verbruik twee keer zo hoog.

Dit is precies waar het voordeel van elektronisch gestuurde apparaten schuilt: ze verbruiken alleen zoveel stroom als nodig is om de gewenste, vooraf ingestelde temperatuur te bereiken. In de zeldzaamste gevallen is dit vol vermogen - hoe groot het apparaat ook is.

Vraag: Als u nu de kosten van een elektrische doorstroomboiler vergelijkt met de kosten van een boiler of een gasdoorstroomboiler, hoe groot zijn dan de verschillen?

boiler kosten

Een boiler is meestal financieel de moeite waard

Kostentracker-expert: dit is moeilijk te realiseren omdat u in elk afzonderlijk geval het specifieke stroomverbruik van een doorstroomverwarmer zou moeten kennen om een ​​individueel valide vergelijking te kunnen maken.

We kunnen hier echter rekenen op typische waarden. Per persoon in het huishouden bedraagt ​​het verbruik van een doorstroomboiler ongeveer 500 kWh - 900 kWh volgens officiële gemiddelden.

Voor een tweepersoonshuishouden zouden we dan kosten moeten betalen van ongeveer 500 EUR - 600 EUR per jaar, als men de bovenkant van dit gemiddelde gebruikt.

Voor een grotere ketel zou u hoogstwaarschijnlijk ongeveer 1.000 EUR moeten uitgeven, plus de installatiekosten, met name het leggen van de bijbehorende leidingen en het aanpassen van aansluitingen.

Met een aangepaste hoeveelheid water, een lagere streeftemperatuur en een lange opwarmtijd kan de ketel minder elektriciteit verbruiken. Voor kleinere huishoudens met een lage warmwaterbehoefte zal het verschil echter in een bereik liggen waar de hogere aanschaf- en installatiekosten zich pas in lange jaren zullen terugbetalen. De ketel is dan veel ouder, inefficiënter en moet dan vaak (tegen hoge kosten) vervangen worden. Daarnaast zijn er reguliere onderhoudskosten en reparaties.

Als er relatief weinig warm water nodig is en er maar weinig mensen in het huishouden wonen, is deze aanschaf meestal niet de moeite waard.

Met de gas-doorstroomboiler ziet het er iets beter uit: de hogere aanschafkosten betalen zich vaak zeer snel terug als er al een gasaansluiting aanwezig is. Anders duurt het ook hier soms vele jaren. Ongeveer de helft van de energiekosten wordt gemaakt, maar onderhoudskosten tot ongeveer 100 EUR per jaar moeten worden aanvaard.

Ook hier moet u bedenken hoeveel water er werkelijk nodig is en welke kosten u daadwerkelijk zou besparen. Met een besparing van € 200, - per jaar, duurt het bijna 17 jaar voordat een totale afname van € 3.500 (gasaansluiting en kostenverschil met de gas-doorstroomboiler) is terugverdiend.

Als in deze periode de verwarming wordt vervangen, loont het op dit moment veel meer om over te schakelen op een centrale warmwatervoorziening - de meerkosten voor een combithermaal bad of een combi-opslagtank zijn dan nauwelijks significant.