Wat kost het om een ​​taxivergunning te krijgen?

fiscale licentiekosten

Autorijden is jouw passie en zelfs het drukste verkeer in de stadscentra kan daar niets aan veranderen? Misschien wil je gewoon een paar euro erbij verdienen en dus je taxivergunning halen. Aangezien u bij deze activiteit een grote verantwoordelijkheid draagt ​​jegens de passagiers, moet u verschillende bewijzen overleggen en aan speciale eisen voldoen. In dit artikel leest u wat dit zijn en wat het kost om het personenvervoerbewijs met bewijs van locatie te maken.

Wat is een taxivergunning?

Kostentracker: het is niet toegestaan ​​om als chauffeur zomaar in een taxi te zitten, passagiers tegen betaling in- en uit te laten rijden. Hiervoor heeft u een rijbewijs nodig om passagiers te vervoeren, of kortweg FzF. Dit speciale rijbewijs geeft de houder het recht om maximaal acht personen commercieel, zelfstandig of in loondienst te vervoeren. Voor het taxivergunning heeft u ook een attest van lokale kennis nodig, deze is alleen geldig voor de regio waarin u de taxi wilt rijden. Zo bezien is de taxivergunning een verlenging van de personenvervoervergunning.

Wat kost het om een ​​taxivergunning te krijgen?

Kostentracker: er is geen uniforme regelgeving in Duitsland over hoe duur een rijbewijs, inclusief een taxivergunning, kan zijn. De onderstaande kosten kunnen daarom een ​​beetje omhoog of omlaag variëren, afhankelijk van waar u woont.

Zoals de volgende tabel laat zien, zijn de kosten voor de daadwerkelijke taxivergunning vrij goedkoop. De vele vereisten waaraan moet worden voldaan, maken het echter duurder:

Kostenoverzichtprijs
indien niet beschikbaar: EU-rijbewijs25 EUR
Toepassing40 - 60 EUR
Oog-, huisarts- en medisch psychologisch onderzoek90 - 200 EUR
strafblad certificaat13 EUR
Lokaal kennisonderzoek20 - 60 EUR
huidige foto10-25 EUR
Examengeld55 - 60 EUR
Taxicursus inclusief examen100 - 200 EUR

U moet dus rekening houden met kosten van minimaal 200 EUR.

Als je nog geen rijbewijs B hebt, moet je er eerst een halen. Afhankelijk van hoeveel rijuren je nodig hebt, moet je 1.500 - 2.000 EUR extra berekenen.

Wat zijn de persoonlijke wensen?

fiscale licentiekosten

Een taxichauffeur moet minimaal 21 jaar oud zijn

Kostentracker: om de taxivergunning te krijgen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn
 • ten minste twee jaar rijervaring in een auto kunnen aantonen (rijbewijs B),
 • mag geen relevant strafblad hebben,
 • en moet zowel mentaal als fysiek fit zijn.

Voor immigranten buiten de EU is een verblijf van twee jaar en voldoende kennis van het Duits vereist.

Je moet ook graag bij mensen zijn. Beleefdheid, attentheid, bereidheid tot communiceren en een open oor zijn kenmerken die taxichauffeurs zeer op prijs stellen.

Welk bewijs moet ik leveren?

Kostentracker: Helaas zijn er talrijke certificaten vereist voordat u eindelijk de taxivergunning in handen kunt houden. Deze zijn in detail:

Certificaat van strafblad

Deze kunt u opvragen bij de betreffende registratieautoriteit. In veel gemeenten kunt u ook gemakkelijk online het politieverklaring opvragen. Hoewel er geen vervaldatum is voor dit document, mag het niet ouder zijn dan een jaar, aangezien het alleen de status op het moment van uitgifte weergeeft. De kosten hiervoor bedragen 13 EUR .

Medische rapporten

Kostentracker: als u de taxivergunning wilt krijgen, heeft de wetgever de volgende certificaten nodig:

KunstWat wordt er onderzocht?Geldigheid
Lichamelijke gesteldheidDit wordt gebruikt om ziekten te identificeren die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit omvat bijvoorbeeld slecht gecontroleerde diabetes.1 jaar
gezichtsvermogenOnvoldoende gezichtsscherpte of een beperkt gezichtsveld vormen een groot risico voor uw passagiers, uzelf en andere verkeersdeelnemers in het verkeer.1 jaar
Prestatiepsychologisch onderzoekHierbij worden punten als reactievermogen, veerkracht, oriëntatie, concentratie en gedrag in stressvolle of gevaarlijke situaties gecontroleerd.2 jaar

De fysieke fitheidstest omvat:

 • Een gedetailleerd inleidend gesprek over eerdere ziekten.
 • Het meten van de bloeddruk.
 • Een urinetest met teststrips.
 • Een lichamelijk onderzoek.

Als er sprake is van een ziekte, kan er verder onderzoek worden gedaan voordat het certificaat wordt afgegeven.

De oogtest:

Hier zijn:

 • Kleurenzicht
 • Gezichtsscherpte
 • het gezichtsveld
 • ruimtelijke visie
 • evenals schemering en contrastzicht

onderzocht.

Wat kan ik verwachten van het prestatiepsychologisch onderzoek?


Kostencontrole:
Meestal worden hier computerondersteunde systemen gebruikt, waarmee u voor het onderzoek vertrouwd kunt raken. Elke toets wordt uitgebreid uitgelegd en je mag verschillende toetsvragen beantwoorden zodat eventuele onduidelijkheden vooraf kunnen worden opgehelderd.

Bij deze tests komt het naar voren

 • snelheid
 • evenals correcte uitvoering en antwoord

Bij. Meestal wordt het zogenaamde Vienna Test System gebruikt, waarbij je moet reageren op wegverkeerssituaties en opdrachttaken correct moet oplossen. Het moet aantonen dat u te allen tijde veilig kunt handelen en reageren.

Zowel de benodigde tijd als het aantal fouten worden beoordeeld. Het gaat er echter niet om alle vragen in de kortst mogelijke tijd correct te beantwoorden. Zelfs als u een paar fouten maakt, slaagt u voor de test. Kom zo uitgerust en uitgerust mogelijk naar dit examen, want het detecteert betrouwbaar concentratiestoornissen of vertraagde reacties.

Er is niet één prijs voor deze u uitgebreide medische tests. Ze kosten tussen 90 en 200 euro, afhankelijk van waar je woont en de dokter die je kiest.

Wat houdt de lokale kennistoets in?

fiscale licentiekosten

Een taxichauffeur moet bekend zijn met het te besturen gebied

Kostentracker: dit wordt gebruikt voor verkeersveiligheid, omdat een bestuurder die niet bekend is met de locatie altijd een bepaald risico vormt voor de verkeersveiligheid en passagiers. In sommige steden, zoals München, is deze test behoorlijk zwaar, omdat een kale Het vullen van een stadsplattegrond met straatnamen is een beetje een uitdaging. Voor deze test moet u ook de adressen en hoofdingangen van belangrijke plaatsen kennen en de kortste afstand tussen twee straten.

De vragenlijst voor de lokale kennistoets vind je in veel gemeenten online of bij de taxicursus. U kunt deze test zo vaak herhalen als u wilt. Als je echter niet slaagt, moet je wachten op een blokkeringsperiode die, afhankelijk van de stad en het aantal mislukte examens, tussen de vier weken en zes maanden ligt.

Aangezien het examen tussen de 20 en 50 euro kost, is een gedegen voorbereiding erg handig.

Wat moet ik vooraf doen?

Kostentracker: Allereerst moet u persoonlijk naar de gemeente of het stadsbestuur gaan en een vergunning voor personenvervoer aanvragen. Breng hiervoor:

 • een geldige identiteitskaart of paspoort en de
 • Rijbewijs met EU-kaart

Met. U kunt de medische attesten voorleggen bij het indienen van de aanvraag. Deze kunnen echter ook later worden ingediend.

Voor de lokale kennistest zijn er doorgaans maar één of twee afspraken per maand. In de meeste gemeenten wordt u alleen toegelaten als u kunt aantonen dat u een personenvervoervergunning heeft aangevraagd.

Wat als ik een ouder rijbewijs van klasse 5 heb?

Kostentracker: het personenvervoer- en taxivergunning is alleen geldig in combinatie met een EU-rijbewijs in creditcardformaat. Laat daarom een ​​ oud rijbewijs herschrijven, ook al betekent dit extra kosten van ongeveer 40 EUR.

Heb ik een nieuwe foto nodig?

Kostentracker: zoals bij veel andere documenten, heeft u ook een foto nodig voor de taxivergunning waarop u gemakkelijk kunt worden herkend. Machinesteunen voldoen zelden aan deze eis. In een goedkope fotostudio kun je foto's maken in redelijke kwaliteit vanaf 10 EUR.

Is de taxicursus het waard?

fiscale licentiekosten

Omgaan met lastige klanten wordt ook geoefend in de taxicursus

Kostentracker: In tegenstelling tot het rijbewijs, waar er een theoretisch en praktisch minimum aantal uren is, kun je jezelf ook de kennis bijbrengen die je nodig hebt voor een taxivergunning. Als u zich klaar voelt voor het examen, registreer u dan gewoon.

Desalniettemin kost een taxicursus ongeveer 100 - 200 EUR, we raden dit aan. Hier wordt u niet alleen grondig voorbereid op de lokale kennistest, de cursus gaat ook over lastige klanten en de bijzondere kenmerken van uw stad.

Wanneer is een rijbewijs voldoende om passagiers te vervoeren?

Kostentracker: Als je de lokale kennistest niet hebt behaald maar wel een vergunning voor personenvervoer hebt, mag je mensen commercieel vervoeren. U kunt bijvoorbeeld:

 • Werk als freelance of huurautobestuurder.
 • Besturen van een auto in commercieel excursieverkeer.
 • Besturen van een auto in regelmatige dienst.
 • Vervoer mensen als onderdeel van de federale vrijwilligersdienst.
 • Werken in het schoolverkeer.
 • Gehandicapten vervoeren.
 • Handelen als ambulancechauffeur.

Met het personenvervoerbewijs kunt u maximaal acht personen vervoeren. Zodra u echter achter het stuur van een taxi kruipt, heeft u een taxivergunning nodig.

Hoe lang is de taxivergunning geldig?

Kostentracker: na het behalen van de test geeft de autoriteit de taxivergunning voor vijf jaar af. Als u aan de eisen blijft voldoen, kunt u deze per keer met vijf jaar laten verlengen.

Is de taxivergunning het waard - wat verdien ik als taxichauffeur?

Kostentracker: het salaris in deze bezetting varieert sterk, afhankelijk van de locatie, de bestelsituatie en het contract. Daarnaast wordt het basisloon opgewaardeerd met fooien. Ook hier hangt het af van de klantenkring die u momenteel promoot.

tips en trucs
Het kan financieel erg aantrekkelijk zijn om zelfstandig ondernemer te worden als taxibedrijf. Hiervoor heeft u naast het startkapitaal voor het taxivlootje de taxi ondernemersvergunning nodig. De kosten voor deze vaardigheidstest bedragen ongeveer 500 EUR. Een uitgave die zeker de moeite waard kan zijn.