Buitenvoorziening: wat zijn de kosten?

kosten voor buitenfaciliteiten

Bij het bouwen van een huis worden vaak alleen de bouwkosten en de grondkosten ingepland. Bijkomende kosten voor de bouw en de kosten voor het ontwerp van de buitenruimte worden vaak onderschat. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt worden voor het ontwerp van de buitenvoorziening.

Vraag: Wat kost het buitensysteem in een eengezinswoning?

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op. Dat hangt af van de grootte van het gebied en de individuele wensen.

Een grove richtlijn is 5% tot 15% van de bouwkosten. Dit kan echter in individuele gevallen sterk verschillen.

Met het volgende moet rekening worden gehouden:

 • of er een terras moet komen
 • of er een oprit nodig is en in welke maat
 • of er nu een carport of een garage komt
 • welke afrasteringslengte nodig is en welk afrasteringontwerp wordt gekozen
 • of er een tuinhuis gebouwd moet worden
 • of er tuinpaden moeten worden aangelegd
 • of en op welk gebied een vergroening moet plaatsvinden
 • of er speciaal tuingereedschap moet worden geïnstalleerd (zwemvijver, bloembedden, bomen planten, etc.)

Slechts weinigen zouden het willen stellen zonder een terras. De kosten voor een terras bedragen minstens 50 EUR per m² afhankelijk van het ontwerp, maar voor meubilair van hoge kwaliteit moet meestal 100 EUR per m² tot 200 EUR per m² worden betaald. geschatte.

Ook meestal onmisbaar zijn verharde toegangswegen en opslagplaatsen. Afhankelijk van de kwaliteit en uitvoering van de bevestiging (grind, kasseien, asfalt) moet u 40 EUR per m² en 150 EUR per m² berekenen. Luxe alternatieven kunnen zelfs nog duurder zijn.

kosten voor buitenfaciliteiten

Een carport is zinvol om de auto veilig te kunnen parkeren

Een beveiligde parkeerplaats voor één of meerdere voertuigen, zoals een carport of een garage, is in veel gevallen ook noodzakelijk. Carports kunnen tussen de 1.000 EUR en 7.000 EUR kosten, voor geprefabriceerde garages moet u tussen ongeveer 2.500 EUR en 8.000 EUR rekenen. Dit is meestal goedkoper dan een zelfgebouwde enorme garage, die in bijna alle gevallen meer dan 10.000 EUR kost.

Een afrastering is net zo onmisbaar: eenvoudige houten afrasteringen kosten tussen de 30 en 50 euro per strekkende meter, voor een kwalitatief betere kunststof of metalen afrastering moet je tussen de 80 en 200 euro per lopende meter rekenen. Schanskorvenhekken zijn meestal tussen de 100 EUR en 150 EUR per lopende meter, bij stenen en natuurstenen omheiningen zijn de kosten afhankelijk van het gebruikte materiaal, maar bedragen altijd meer dan 100 EUR per strekkende meter. Betonnen hekken van hoge kwaliteit kunnen tussen de € 120, - per m² en tot meer dan € 300, - per m² kosten.

Kleinere gereedschapsschuren, priëlen of tuinhuizen zijn beschikbaar vanaf ongeveer 600 EUR voor zelfmontage. Grotere tuinhuisjes kosten al snel enkele duizenden euro's, inclusief alle bijkomende kosten (fundering, aanleg door een gespecialiseerd bedrijf).

Verharde tuinpaden kunnen tussen de 45 EUR en 200 EUR per lopende meter kosten, afhankelijk van het ontwerp. Dat hangt af van de steenkwaliteit en de gewenste eisen aan het pad. Wie zijn eigen tuinpaden (zelf bestrating of grindverharding) aanlegt, is vaak veel goedkoper.

De vergroening van een gebied kost over het algemeen ongeveer 2 EUR per m² tot 5 EUR per m². Als een deel van het pand op voorhand moet worden rechtgetrokken, zijn kosten van 40 EUR per m² tot 100 EUR per m² te verwachten. Dit kan variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Als er toch bijzondere installaties in de tuin gewenst zijn, zijn de kosten uitsluitend gebaseerd op uw eigen ideeën. Een simpele kleine tuinvijver kost vaak maar € 100 tot € 200, maar een grote zwemvijver kost € 10.000 tot € 20.000. De kosten voor een inbouwzwembad beginnen bij circa € 4.000 tot € 5.000 met al het nodige werk. Afhankelijk van het gewenste ontwerp kunnen de kosten ook drie tot vier keer zo hoog zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Het pand rond een nieuw gebouwde eengezinswoning moet worden ontworpen. Er is 25 m schanskorfafrastering nodig en er wordt in totaal 50 m² bestrating aangebracht. Een deel van dit verharde gebied doet tevens dienst als terras.

Er is een carport en een tuinhuisje ingericht. De vergroening rondom het huis doe je zelf.

activiteitkosten
Schanskorfafrastering plaatsen (zelf opzetten, alleen materiaalkosten)2.750 EUR
Bestrating 50 m² oppervlakte (gespecialiseerd bedrijf)3.250 EUR
Carport inclusief montage door een specialist4.375 EUR
Het tuinhuis afleveren en plaatsen (fundering zelf leggen)1.680 EUR
Vergroening van 40 m² oppervlakte (met grasmat, wordt zelf aangeleverd en gelegd)250 EUR
Totale kosten van de buitenfaciliteitEUR 12.305

Dit is een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het ontwerp van de buitenfaciliteit afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende moet in overweging worden genomen:

kosten voor buitenfaciliteiten

De ontwerpmogelijkheden en daarmee de prijzen voor de buitenruimte zijn heel verschillend

 • het type woning (een eengezinswoning heeft andere ontwerpeisen dan een appartementengebouw)
 • de lengte van de oprit
 • de grootte van de parkeerplaatsen
 • de grootte van de extra te bevestigen oppervlakken
 • de benodigde afrasteringslengte
 • of er ook een carport of een garage moet komen
 • de grootte van het onroerend goed dat moet worden vergroend en, indien nodig, rechtgetrokken
 • de gewenste grootte en type terras (en)
 • de geplande speciale installaties in de tuin (tuinhuisje, bloembedden, tuinvijver, zwemvijver, zwembad, etc.)

De kosten voor de buitenfaciliteit zijn daarom sterk gebaseerd op individuele ontwerpeisen en bestaande lokale omstandigheden. Plan daarom altijd goed van tevoren om een ​​overzicht te krijgen van de totale kosten.