Hoeveel kosten onzichtbare beugels?

onzichtbare-beugels-kosten

Opvallende beugels en metalen bogen schitteren in de mond van veel tieners. Maar zelfs op volwassen leeftijd kunnen de tanden nog steeds worden verplaatst met een vaste beugel. Er is echter meer vraag naar onzichtbare tandaanpassingen, die voor de ander verborgen blijven, zelfs als u hem een ​​stralende glimlach schenkt. In dit interview met de kostentracker-expert staat wat deze beugels kosten, welke varianten er zijn en nog veel meer informatie.

Onzichtbare gebitsaanpassingen - wat zijn de opties?

Kostentracker: onzichtbare beugel kan niet worden gezien door de andere persoon. Deze zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen:

De interne beugels (linguale techniek, Incognito beugels): In dit geval worden de beugels op de tandoppervlakken naar de tong gelijmd en voorzien van bogen. Technisch gezien is dit iets ingewikkelder dan de labiale techniek, waarbij de beugels in het zichtbare gebied zijn bevestigd. Veel kaakchirurgen bevelen de linguale techniek aan als de tandregulatie onzichtbaar moet zijn en toch een ernstige verkeerde uitlijning moet corrigeren.

De Invisalign-techniek: bij deze procedure wordt een transparante spalk gebruikt, vergelijkbaar met een slijpspalk. Het is meer geschikt voor kleine uitlijnfouten.

Hoeveel kosten onzichtbare beugels?

Kostentracker: de kosten voor onzichtbare beugels variëren sterk, omdat ze afhankelijk zijn van de duur en inspanning van de behandeling en de gebruikte technologie.

KunstKostenbereikGemiddelde
Linguale techniek6.000 - 15.000 EUR10.000 EUR
Invisalign-techniek6.000 - 9.000 EUR7.000 EUR

Dit betekent dat onzichtbare beugels ongeveer 30 tot 100 procent duurder zijn dan het verstrekken van vaste beugels.

Financiert de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten?

onzichtbare-beugels-kosten

De patiënt moet de onzichtbare beugel bijna altijd zelf betalen

Kostentracker: De wettelijke zorgverzekeraars vergoeden alleen in uitzonderlijke gevallen de kosten van onzichtbare beugels voor volwassenen, bijvoorbeeld bij ernstige kaakafwijkingen die ook chirurgisch moeten worden gecorrigeerd.

Bij jongeren vergoeden de wettelijke ziektekostenverzekeringen alleen de kosten van standaardzorg. Hierdoor is er na aftrek van de subsidies van de zorgverzekeraar een hoge eigen bijdrage die de ouders uit eigen zak moeten financieren.

Kan ik verwachten dat er een aanvullende verzekering wordt betaald?

Kostentracker: Veel particuliere ziektekostenverzekeringen en aanvullende verzekeringen dekken een deel van de behandelingskosten. Hoe hoog de bijbetalingen zijn, hangt af van het contract.

Om niet voor nare verrassingen te staan, dient u voor aanvang van de behandeling het behandel- en kostenplan van de tandarts in te dienen bij de verzekeraar en de (deel) kostendekking te laten bevestigen.

Wat zijn de voordelen van onzichtbare beugels?

Kostentracker: dit type tandheelkundige regelgeving scoort met twee voordelen:

  • Omdat deze beugels niet te zien zijn, veranderen ze het uiterlijk niet.
  • De tandaanpassing wordt individueel gemaakt. Hierdoor worden onnodige tandbewegingen vermeden, zoals bij vaste beugels met gestandaardiseerde beugels, wat kan leiden tot ongewenste afbraakprocessen aan de tandwortel.

Wat is linguale techniek?

Kostentracker: dit zijn vaste beugels die aan de binnenkant van de tanden (linguaal) worden bevestigd. Oorspronkelijk afkomstig uit Japan, werd het ontwikkeld voor krijgskunstenaars, voor wie de beugels en bogen van conventionele tandregelaars vaak lipblessures veroorzaakten.

Bij dit systeem worden de beugels die de tandbehandelingsboog dragen, aan de binnenkant van de tanden gelijmd. Hierdoor zijn deze beugels praktisch onzichtbaar. Deze zijn erg plat zodat de taal niet wordt beïnvloed.

De linguale techniek is geschikt voor bijna alle tandafwijkingen die met vaste beugels kunnen worden geregeld. Het biedt een zeer onopvallende en daardoor esthetische oplossing. De tandheelkundige zorg is echter moeilijk vanwege de kleine plaatjes en bogen aan de binnenkant en vereist speciale aandacht.

Hoe werken de onzichtbare Invisalign-beugels?

onzichtbare-beugels-kosten

De onzichtbare rail kan alleen kleine oneffenheden repareren

Kostentracker: met beugels, doorzichtige plastic spalken, aligners genaamd, beweegt u de tanden heel voorzichtig. Bij gebruik zijn ze niet zichtbaar vanwege de kleur van het materiaal.

Het proces is vrij complex: met een 3D-simulatie wordt op de computer een plan gemaakt dat precies alle tandbewegingen tijdens de behandeling laat zien. De spalken worden ongeveer elke twee weken vervangen en de tanden worden geleidelijk in de gewenste positie gebracht.

De aligners hebben het voordeel dat ze op elk moment kunnen worden verwijderd. Dit maakt mondhygiëne merkbaar gemakkelijker. Schade aan het tandglazuur, wat vaak voorkomt bij vaste beugels, komt slechts zeer zelden voor. De uitspraak is in eerste instantie echter wat beperkt met de gebruikte rails.

Deze methode is ideaal als je onzichtbare beugels wilt vanwege draaien en nestelen. Dit systeem bereikt zijn limieten met ernstige tandafwijkingen. Invisalign orthodontie vereist ook veel discipline en doorzettingsvermogen, omdat je de spalken de hele dag moet dragen en alleen mee mag nemen voor eten en gebitsverzorging. Als ze niet consequent worden gedragen, wordt de behandelingsduur verlengd of is de kostenintensieve therapie zelfs helemaal niet succesvol.

Zijn beugels om medische redenen nog steeds zinvol op volwassen leeftijd?

Kostentracker: veel volwassenen kiezen om esthetische redenen voor een tandheelkundig plan. Maar ook op volwassen leeftijd zijn beugels een lonende investering vanuit medisch oogpunt, omdat ze op de lange termijn dienen om uw eigen gebit te behouden.

Als deze in de boven- en onderkaak niet optimaal met elkaar zijn uitgelijnd, treedt overbelasting op. Mondhygiëne wordt ook vergemakkelijkt door gemakkelijk toegankelijke ruimtes tussen de tanden. Als de tanden scheef staan, zijn ze moeilijk schoon te maken met flosdraad of een interdentale borstel. Door uw gebit te reguleren, kunt u ook de wijdverspreide parodontitis en tandbederf voorkomen.

Een ziekte van het parodontium moet echter volledig worden behandeld voordat u onzichtbare beugels kunt gebruiken. Anders kan dit leiden tot ongewenst losraken en zelfs verlies van tanden.

Zijn er nadelen?

Kostentracker: de behandeling van scheve tanden duurt op volwassen leeftijd iets langer dan bij adolescenten. Afhankelijk van de omvang van de verkeerde uitlijning, moet u een behandelingsperiode van zes maanden tot vier jaar verwachten, gevolgd door het dragen van een retrainer. Er is dus veel geduld nodig. De tijd die nodig is voor de reguliere afspraken met de orthodontist is niet te onderschatten.

Volwassenen zijn ook vaak gevoeliger voor de onaangename bijwerkingen van onzichtbare beugels: trekken en pijn in de kaak en geïrriteerd, gezwollen tandvlees kunnen een zeer storend effect hebben in het stressvolle dagelijkse leven.

Bij de linguale techniek beperken de bevestigde beugels de tong op een ongebruikelijke manier. Dit kan de uitspraak nadelig beïnvloeden en de juiste articulatie moet een paar dagen worden geoefend. De verzorging van de interne tanduitlijning is ingewikkelder dan bij de klassieke, vaste beugels en moet worden geoefend.

Niet te vergeten zijn de aanzienlijk hogere behandelingskosten voor beide systemen.

Hoe onzichtbaar zijn kleurloze beugels?

onzichtbare-beugels-kosten

Onzichtbare haakjes zijn niet zo onzichtbaar als de linguale methode

Kostentracker: deze zijn niet volledig onzichtbaar zoals de eerder genoemde tandheelkundige voorschriften, maar ze zijn nog steeds erg onopvallend en esthetisch aantrekkelijk. Deze beugels zijn gemaakt van tandkleurig of transparant keramisch materiaal en bieden dankzij hun afgeronde randen en gladde oppervlak ook een pluspunt in de tandheelkundige zorg.

Er is echter één groot nadeel: het materiaal is broos en kan breken als je op iets hards bijt zoals een kersenpit. Bovendien zijn de kosten aanzienlijk hoger en worden de bijkomende kosten niet gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering. Ze bedragen ongeveer 6.000 EUR. Dit prijs kan, afhankelijk van de individuele omstandigheden, naar boven of naar beneden variëren.

Zijn er alternatieven voor onzichtbare beugels?

Kostentracker: dat hangt af van de respectieve uitlijning van de tanden. Als u alleen kleine openingen of onregelmatig gevormde tanden wilt verbergen, is fineer een alternatief. Deze flinterdunne kommen van keramiek worden met een speciale lijm aan de tanden bevestigd en blijven 10 jaar en langer op de tanden plakken. De kosten voor fineer, die beschikbaar zijn in verschillende versies, bedragen 500 - 2.000 EUR

Jouw eigen:

  • Om kleine onvolkomenheden op de tanden te corrigeren.
  • Voor kleine uitgelijnde tanden.
  • Voor het verbergen van een onooglijke tandvorm,
  • evenals voor het corrigeren van ruwe tandoppervlakken, afgebroken tandranden of verkleurde tanden.

Veneers zijn echter niet geschikt om ernstige tandafwijkingen te corrigeren, ook al hebben ze maar één tand.

Verwijderbare beugels zijn in sommige gevallen ook een alternatief. Ze kunnen echter geen echt ernstige tandafwijkingen corrigeren. Het succes van deze tandheelkundige regeling hangt sterk af van de patiënt. Als het niet regelmatig en lang genoeg wordt gedragen, duurt de behandeling erg lang of wordt het gewenste resultaat helemaal niet bereikt. U moet deze beugel meestal bij het dagelijkse werk dragen. Een voordeel is dat u het tijdelijk kunt verwijderen als u niet wilt dat de ander de tandheelkundige aanpassing ziet.

Voor volwassenen dekken de zorgverzekeraars dit soort tandheelkundige voorschriften niet. De kosten zijn ongeveer 750 tot 1.500 EUR.

Conclusie: Ernstige tandafwijkingen op volwassen leeftijd kunnen goed worden behandeld met onzichtbare beugels. Zelfs als uw kind het vreemde lichaam in de mond als een fout ziet, zijn onzichtbare tandaanpassingen een alternatief. De wettelijke zorgverzekeraars vergoeden echter niet eens de kosten voor volwassenen, voor kinderen worden deze hooguit gesubsidieerd.