Goed zicht: wat kost een oogtest?

oogtest kosten

Meer dan 40 miljoen Duitsers dragen een bril en / of contactlenzen. Omdat de gezichtsscherpte voortdurend verandert, is het niet alleen belangrijk om op oudere leeftijd regelmatig een oogtest te laten doen. Dit is zelfs verplicht vóór de rijbewijskeuring. Wat een oogtest kost, of het onderzoek bij de opticien even goed is als dat bij de dokter en wat een online oogtest oplevert, we lichten al deze punten toe in een uitgebreid interview met de kostentracker-expert.

Wat is een oogtest?

Kostentracker: tijdens de oogtest worden verschillende onderzoeksmethoden gebruikt om uw gezichtsvermogen te controleren. U kunt dit doen bij een oogarts, een opticien of online.

Wat kost een oogtest?

Kostentracker: de kosten van de oogtest zijn afhankelijk van waar en waarom u deze heeft laten uitvoeren:

Kostenoverzichtprijs
opticienVaak gratis. Af en toe, als u geen bril bij een opticien koopt, is een onkostenvergoeding van 10-20 EUR vereist.
Oogtest voor het rijbewijsVolgens het vergoedingsschema voor wegverkeersmaatregelen 6,43 euro.
Oogtest bij de oogartsAls er een medische indicatie is, draagt ​​de wettelijke of particuliere ziektekostenverzekering de kosten. Mocht u de waarden willen ontvangen, bijvoorbeeld om een ​​bril te laten maken, dan valt dit ook onder de omvang van de dienstverlening.
oogtest kosten

Een grondige oogtest is vaak niet gratis

Wil je de oogtest bij de opticien doen, dan is dit niet altijd een van de gratis diensten. De grondige bepaling van eventuele ametropie die aanwezig kan zijn en de nauwkeurige bepaling van de lens met de juiste apparatuur is tijdrovend. Veel opticiens hebben deze service betaald. Koopt u dan echter een bril, dan wordt dit bedrag vaak op uw rekening bijgeschreven.

De oogtest moet u zelf financieren als u deze privé nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u het getuigschrift nodig heeft voor een tentamen. Sommige onderzoeken van de uitgebreide comforttesten maken deel uit van de IGeL-services en moeten ook uit eigen zak worden betaald. De behandelend arts moet u vooraf informeren hoe hoog de kosten zijn.

Let op: soms overhandigen oogartsen de onderzoeksresultaten alleen tegen betaling. Dit mag niet. In dit geval schenden de artsen het federale contract dat de artsen onderhandelden met de overkoepelende vereniging van wettelijke ziektekostenverzekeraars.

Wat kost de geavanceerde oogtest voor beroepschauffeurs?

Kostentracker: als u een bus-, vrachtwagen- of taxichauffeur bent, is de oogtest uitgebreider. Dit omvat naast gezichtsvermogen ook:

 • Twilight visie,
 • Gevoeligheid voor verblinding,
 • Kleurenzicht,
 • ruimtelijke visie,
 • Grootte van het gezichtsveld,
 • Oogmobiliteit,

gecontroleerd. De oogtest is net zo uitgebreid als u een sportboot wilt besturen.

De kosten voor dit certificaat zijn tussen de 70 en 80 euro, die meestal uit eigen zak betaald moet worden.

Waar kan ik een oogtest krijgen?

oogtest kosten

Meestal heeft u geen afspraak nodig voor de oogtest bij een opticien

Kostentracker: De oogtest bij de opticien, waarvoor je vaak niet eens een afspraak hoeft te maken, is erg ongecompliceerd. Het wordt gebruikt om een ​​slecht gezichtsvermogen te bepalen. Onder andere wordt de brekingsindex gecontroleerd zodat een optimale correctie van bijziendheid of verziendheid mogelijk is. De opticien kan echter geen oogaandoeningen diagnosticeren.

Als u een oogziekte vermoedt, moet u daarom beslist een oogarts raadplegen. Een grondige oogtest maakt bijna altijd deel uit van het specialistische onderzoek.

Er is ook het alternatief om zelf een oogtest uit te voeren op verschillende online platforms. Deze kunnen echter geen test door een opticien of oogarts vervangen en dienen alleen als eerste beoordeling van het gezichtsvermogen.

Wat is de oogtest gedaan?

Kostentracker: eerst wordt de gezichtsscherpte onderzocht. Dit geeft aan hoe ver twee punten van elkaar verwijderd moeten zijn, zodat u ze als afzonderlijke punten kunt zien. Veelgebruikte symbolen bij de oogtest zijn letters, cijfers, E-haken of de Landolt-ring. Deze bestaat uit een cirkel met een kleine opening, die in verschillende posities wordt weergegeven. Je moet aangeven in welke richting de vacature wijst.

De oogtest voor kleurherkenning g onderzoekt kleurwaarneming. Op deze manier kan bijvoorbeeld een rood-groene zwakte of de minder vaak voorkomende geel-blauwe zwakte worden gediagnosticeerd. De mogelijkheid om kleur te zien wordt getest door middel van kleurentabellen, bijvoorbeeld de Velhagen tafels of Ishihara tafels.

De refractiebepaling g vindt plaats door verschillende brillen op te zetten. In deze oogtest geef je aan met welke bril je het beste kunt zien. De brekingstoestand van licht in het oog wordt gecontroleerd, d.w.z. de relatie tussen brekingsvermogen en aslengte. Als dit wordt gewijzigd, wordt het geziene beeld scherp voor of achter het netvlies weergegeven en lijkt het dus wazig.

Hoe wordt de oogtest gedaan bij jonge kinderen?

Kostentracker: kinderen kunnen hun slechte gezichtsvermogen vaak perfect camoufleren door simpelweg de afbeeldingen op de oogdiagrammen te raden. Daarom heeft men het gebruik van typische kinderbeelden achterwege gelaten. In plaats daarvan worden E-haken of Landolt-ringen gebruikt. Om een ​​objectief resultaat te krijgen, is het noodzakelijk dat de kleintjes één oog bedekken of maskeren.

Wanneer moet ik naar de oogarts en wanneer moet ik naar de opticien?

oogtest kosten

Bij problemen met het gezichtsvermogen moet zo snel mogelijk een oogarts worden geraadpleegd

Kostentracker: de oorzaak van gezondheidsklachten zoals roodheid, oogpijn en visuele afwijkingen zoals lichtflitsen moet zo snel mogelijk door een specialist worden opgehelderd. Zelfs symptomen die in eerste instantie onschadelijk lijken, zoals droge ogen, kunnen soms ziekten verbergen die het gezichtsvermogen permanent kunnen aantasten. Daarom mogen ze in geen geval lichtvaardig worden opgevat.

Ook als u voor de eerste keer een bril nodig heeft, is het zinvol om de oogtest door een oogarts te laten uitvoeren. De specialist onderzoekt het hoornvlies, de lens en het bindvlies, evenals de binnenkant van de oogbal en het netvlies. Dit betekent dat het onmogelijk is dat de ametropie wordt veroorzaakt door een ziekte.

Als u liever contactlenzen draagt ​​in plaats van een bril, dient u ook een oogarts te raadplegen. Bij een grondig onderzoek zal hij bepalen of uw ogen contactlenzen kunnen verdragen en welk type lens voor u geschikt is. Af en toe wordt u wellicht geadviseerd geen contactlenzen te dragen, bijvoorbeeld omdat de traanfilm niet intact is.

Als uw zicht alleen maar slechter is geworden en u een nieuwe bril nodig heeft, is uw vertrouwde opticien het juiste aanspreekpunt. Dit moet echter niet alleen het gezichtsvermogen bepalen met de refractometer, maar ook een nauwkeurige controle uitvoeren met de phoropter, waarbij je door een meetbril kijkt.

Wanneer moet een oogtest worden gedaan?

Kostentracker: voor een eerste oogtest moeten kinderen in een vroeg stadium bij de oogarts worden aangeboden, zodat visuele beperkingen zoals bijziendheid, verziendheid en zwakziendheid of scheelzien die op het eerste gezicht niet kunnen worden gezien, kunnen tijdig worden opgemerkt. Om deze reden maakt de oogtest voor kinderen deel uit van de volgende preventieve onderzoeken:

 • U7 (leeftijd: 2 jaar)
 • U7a (leeftijd: 3 jaar)
 • U8 (leeftijd 4 jaar)
 • U9 (leeftijd 5 jaar)

Als er lees- of schrijfproblemen optreden op de basisschool, dienen ouders er ook rekening mee te houden dat dit kan worden veroorzaakt door slecht zicht en maak een afspraak met een oogarts.

Volwassenen zouden problemen moeten hebben zoals:

 • Verandering in gezichtsscherpte,
 • Dubbel zicht,
 • Oogpijn

ga naar de oogtest. Als er vlokken in het gezichtsveld naar beneden druppelen of als er rond lichtbronnen gekleurde ringen verschijnen, dient u een oogarts te raadplegen.

Welke ametropie kan een oogtest onthullen?

Kostentracker: er zijn veel verschillende soorten ametropie. Deze omvatten bijvoorbeeld:

KunstUitleg
bijziendheidHet brandpunt van de lens bevindt zich voor het netvlies
VerziendheidHet brandpunt van de lens bevindt zich achter het netvlies
PresbyopieHet aanpassingsvermogen (accommodatie) van het oog is afgenomen door de leeftijd, zodat het niet langer mogelijk is om van dichtbij duidelijk te zien.
HeterofonieLatente scheelzien die kan worden verbroken door één oog te bedekken.
StrabismusScheelzien veroorzaakt door een onbalans van de oogspieren. Bij het fixeren van een object wijkt de richting van beide ogen van elkaar af.
AmblyopieAantasting van een of beide ogen. De reden is een gebrek aan gezichtsvermogen in de vroege kinderjaren.
AsthenopieSymptomen zoals: dubbel zien, duizeligheid, hoofdpijn, rode ogen. De oorzaak is meestal een niet-gecorrigeerde ametropie.
HemeralopiaNachtblindheid. De getroffenen lijden aan een ernstig verminderd zicht in de schemering.
Kleurgebrek (kleurenblindheid)Aangeboren of verworven afwijking in kleurwaarneming. Dit varieert van rood-groene visuele beperking tot volledige kleurenblindheid, waarbij kleuren niet eens worden herkend.

Onze tip: niet alle ametropie kan worden vastgesteld met de standaard oogtest bij een opticien. Maak bij twijfel een afspraak met uw oogarts, want hij heeft betere diagnostische mogelijkheden.

Ik heb een bril nodig. Wanneer draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten hiervoor?

Kostentracker: ook als de oogarts bevestigt dat u een bril nodig heeft, draagt ​​de wettelijke ziektekostenverzekering alleen in uitzonderlijke gevallen de kosten voor de visuele hulp:

 • Bij kinderen tot 14 jaar, wanneer het gezichtsvermogen aanzienlijk verslechtert zonder bril.
 • Bij kinderen tussen 14 en 18 jaar, als medische redenen worden bewezen door een recept.
 • Bij volwassenen met een visuele beperking. Dit is het geval als de visuele prestatie minder dan 30 procent is.

Zelfs in deze gevallen draagt ​​de zorgverzekering alleen de kosten voor een standaardbril. Je moet extra betalen voor het montuur en voor betere lenzen.

Als u om professionele redenen visuele hulpmiddelen nodig heeft, bijvoorbeeld een beeldschermbril bij presbyopie, heeft u recht op een werkbril. Als u dit door een recept laat bevestigen, draagt ​​de werkgever de kosten.

Heeft een oogtest risico's?

Kostentracker: aangezien u alleen cijfers of cijfers hoeft te lezen, is een oogtest risicoloos. Alleen onvoldoende samenwerking kan leiden tot onjuiste resultaten, zodat een visuele beperking niet wordt ontdekt of een verkeerde diagnose wordt gesteld. Daarom is het belangrijk dat u eerlijk bent tegen uzelf en de arts of opticien wanneer u een oogtest doet.