Openhaard als roomdivider: wat zijn de kosten?

openhaard-als-kamerverdeler-kosten

Schoorsteenkachels zijn duidelijk de trend - naast de traditionele modellen zijn er ook een hele reeks nieuwe ontwikkelingen, zoals hoe schoorsteenkachels kunnen worden opgenomen in het ontwerp van een ruimte. Een van die nieuwe trends is de kachel als roomdivider. In ons interview vroegen we de kostentracker welke kosten er verwacht mogen worden voor zo'n kamerontwerpoplossing.

Vraag: Hoeveel kosten houtkachels die als kamerverdelers functioneren?

Kostentracker-expert: er zijn twee hoofdtypen openhaarden die als scheidingswand kunnen worden gebruikt: de tunnelhaard en de panoramahaard.

openhaard-als-kamerverdeler-kosten
Moderne haarden zijn er in veel verschillende uitvoeringen.

Beide haardvarianten zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en gemaakt van verschillende materialen - de prijzen die voor dergelijke haarden worden gerekend, zijn dienovereenkomstig verschillend. Zelfs bij installatie is de inspanning vaak heel anders. Vooral de latere installatie kan vaak ingewikkeld zijn.

De kosten voor een haard als roomdivider variëren tussen ongeveer 2.000 EUR en 10.000 EUR. De kosten voor het plaatsen van de schoorsteen en het leggen van de luchtleiding en de uitlaatpijp komen hier bovenop.

Bij driezijdige schoorstenen (panoramaschoorsteen) moet u alleen al voor de open haard van ongeveer 6.000 EUR tot 7.000 EUR rekenen. Tot 12.000 euro en meer is zeker mogelijk.

Ook hier zijn er ook de kosten voor installatie en aansluiting op een luchtleiding en een afvoerleiding. Indien nodig zijn er ook bijkomende kosten voor een gewenste speciale bekleding van de haard.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij willen de zeer grote woonkamer van ons huis optisch een beetje verdelen en kiezen daarom voor een rustieke betegelde schouw. Installatie wordt ook aangeboden door de fabrikant. De gebruikte inbouwhaard heeft een vermogen van 8 kW - 14,8 kW, een schuifdeur en energie-efficiëntieklasse A +.

Postprijs
Inspectie ter plaatse en 3D-visualisatie0 EUR (gratis aangeboden)
Betegelde schouw, aan drie zijden geglazuurd (panoramische schouw)EUR 10.916
Installatie0 EUR (al inbegrepen in de prijs)
Bezorgkosten haard0 EUR (al inbegrepen in de prijs)
Totale kosten ermeeEUR 10.916

Het hier getoonde kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifiek model panoramahaard in een individueel design van één aanbieder.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor tunnel- en panoramaschoorstenen?

openhaard-als-kamerverdeler-kosten
De kosten van een panoramische open haard zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: Tunnelschoorstenen zijn de wat eenvoudigere variant omdat ze slechts aan twee zijden beglaasd zijn. De kosten voor de haard beginnen dus bij rond de 2.000 EUR, maar er komen nog installatiekosten bij. Uitgebreid ontworpen varianten en designhaarden kunnen echter oplopen tot 10.000 euro;

Met eenvoudige panoramahaarden - inclusief installatie door de fabrikant - kunnen prijzen vanaf ongeveer 6.000 EUR worden verwacht. Premium modellen en speciale varianten kosten al gauw 12.000 euro en meer bij installatie.

Om kosten te besparen kan het in individuele gevallen de moeite waard zijn om in individuele gevallen gewoon een tunnelhaardinzet te kopen (vanaf circa € 2.500, -) en de rest er zelf omheen te bouwen.Volledige inbouwhaarden (vanaf circa € 4.000, -) een optie Om kosten te besparen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een haard als roomdivider afhankelijk?

openhaard-als-kamerverdeler-kosten
De kosten voor het verdelen van een kamer met een open haard zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of er nu een tunnelhaard of een panoramahaard gepland is
  • of de haard nu door uzelf is ontworpen, als bouwpakket is samengesteld of volledig kant-en-klaar bij de fabrikant
  • de installatie- en aansluitkosten bij het gespecialiseerde bedrijf
  • Indien van toepassing, afleveringskosten voor het afleveren van de haard (voor een complete haard moet u uitgaan van enkele honderden kilo's)
  • Wanneer u zelf een haard ontwerpt: kosten voor de inbouwhaard, kosten voor het aansluitmateriaal, kosten voor de gebruikte bekledingsmaterialen
  • de individuele lokale omstandigheden en de installatie-inspanning
  • Of de plaatsing achteraf plaatsvindt of direct gepland is voor de nieuwbouw (vaak beduidend minder installatie-inspanning als de haard direct gepland is, bij een latere installatie zijn vaak complexe aanpassingen nodig)