Openhaardcassette: wat zijn de kosten?

haardcassette kosten

Open haarden zien er vrij rustiek en traditioneel uit, maar zijn helaas niet bijzonder efficiënt en ook niet bijzonder veilig. Om een ​​bestaande open haard technisch te "upgraden" en deze ook aanzienlijk efficiënter te maken in termen van verwarmingsvermogen, is het achteraf inbouwen van een haardcassette een goed idee. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dit kan kosten.

Vraag: Wat zijn openhaardcassettes eigenlijk - en hoe werkt het?

Kostentracker-expert: een haardcassette is een soort gesloten verbrandingskamer in een rechthoekige vorm die in een bestaande open haard kan worden ingebouwd. Het elimineert de nadelen die open haarden gewoonlijk hebben.

De open haard en open haard zijn de oudste vorm van verwarming in huizen. In de loop van de tijd werd echter duidelijk dat het rendement en het verwarmingsvermogen van een open haard in woningen niet bijzonder optimaal zijn. Daarom werden de eerste verwarmingskachels ontwikkeld: hier brandt het vuur in een gesloten ruimte, die opwarmt en beduidend meer en veel gerichtere warmte uitstraalt dan het open vuur. Bovendien daalde het houtverbruik in een kachel dramatisch - ondanks de hogere warmteafgifte - en was de brandveiligheid aanzienlijk hoger, aangezien het mogelijk was om rondvliegende vonken volledig te voorkomen door de kacheldeur te sluiten. Vanaf dat moment was de houtkachel het belangrijkste verwarmingstoestel en werden open haarden geleidelijk uitgefaseerd.

Zelfs vandaag de dag zijn open haarden alleen verwarming voor liefhebbers. Schoorsteencassettes voor inbouw achteraf maken ze weer concurrerend met kachels - zonder hun oorspronkelijke en rustieke charme weg te nemen.

haardcassette kosten

Gesloten haarden zijn beter voor uw gezondheid

De emissiewaarden van open schoorstenen, die meestal niet bijzonder goed zijn, worden ook aanzienlijk verbeterd door het plaatsen van een schoorsteencassette, zodat in de toekomst gemakkelijk kan worden voldaan aan de strenge emissiegrenswaarden die gelden voor haarden. Volgens het huidige 1e BImSchV, niveau 2, kunnen open schoorstenen vandaag slechts af en toe worden bediend.

In veel gevallen heeft het achteraf inbouwen met de haardcassette zichzelf al zeer snel terugverdiend bij kachels die vaak worden verwarmd door het lagere verbruik van brandhout - u kunt uw haard ook vaker dan af en toe gebruiken en zelfs permanent om goedkoop te verwarmen met hout.

Vraag: Wat kosten haardcassettes gewoonlijk?

Kostentracker-expert: de kosten voor het achteraf inbouwen van de open haard kunnen variëren - afhankelijk van het type haardcassette dat wordt gebruikt, de grootte en het ontwerp.

In de praktijk kunt u echter meestal uitgaan van kosten vanaf ongeveer € 1.000. Bovendien zijn er installatiekosten, die over het algemeen rond de rond de 500 EUR liggen.

Op maat gemaakte modellen en modellen met bijzonder hoogwaardige ontwerpen kunnen ook aanzienlijk duurder zijn. U moet vaak een schatting maken van de kosten tot 2.000 EUR en meer voor hoogwaardige cassettes en designercassettes.

Als u uw haard echter tegelijkertijd wilt uitrusten met een watervoerende inbouwhaard, moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten - afhankelijk van het ontwerp kunnen dergelijke inbouwhaarden de hoofdverwarmingskost tussen ongeveer 2.000 EUR en 4.000 EUR, plus er zijn geen lage Installatiekosten, die in individuele gevallen ook aanzienlijk kunnen zijn.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij willen onze incidenteel gebruikte open haard achteraf laten inbouwen met een geprefabriceerde haardcassette.

Postprijs
Schoorsteencassette 7 kW, gietijzeren verbrandingskamer, raamspoeling929 EUR
Installatiekosten550 EUR
totale prijs1.479 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek model en de installatiekosten in een specifieke haard. De kosten kunnen ook in andere gevallen variëren.

In ons voorbeeld hebben we een relatief kleine cassette geplaatst met een laag verwarmingsvermogen (7 kW), die toch enkele comfortkenmerken heeft, zoals een raamspoeling. Dat draagt ​​ook bij aan de prijs.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van een haardcassette bepalen?

haardcassette kosten

De installatiekosten voor de haard mogen niet worden vergeten

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de grootte van de haardcassette
  • het vermogen van de haardcassette (typisch tussen 7 kW en 9 kW)
  • of een openhaardcassette ‘uit de plank’ wordt verkregen of als maatwerkproduct
  • de vorm en het ontwerp van de haardcassette
  • de installatiekosten

Bij de installatie speelt het altijd een rol of en welke differentiële isolatie moet worden aangebracht en in hoeverre de schoorsteen zelf structureel moet worden aangepast (bijvoorbeeld ter hoogte van de openingskleppen). De kosten kunnen dus van geval tot geval aanzienlijk verschillen.

Vraag: Hoe worden de kosten afgeschreven door het lagere houtverbruik met de haardcassette?

Kostentracker-expert: bij een open haard kan men uitgaan van een zeer laag rendement in het bereik van rond de 25%. Het rendement kan zelfs nog lager zijn door slechte trekomstandigheden en problemen met de uniformiteit van de verbranding.

Een typische kachel daarentegen heeft vaak een rendement van tot 80% wanneer hij met hout wordt gebruikt. 75% wordt bereikt door de meeste ovens, zelfs onder ongunstige verbrandingsomstandigheden.

Met andere woorden: een gesloten verbrandingskamer (zoals gecreëerd door de haardcassette) verbruikt slechts een derde van het verwarmingsmateriaal in vergelijking met een open haard zonder haardcassette.

Uw houtverbruik voor de open haard is slechts een derde van de hoeveelheid hout die u voorheen gebruikte - u bespaart 2/3 van de kosten van het verwarmingsmateriaal. Door de permanent automatisch geregelde verbranding, die altijd voor een optimale verbranding zorgt, kunnen de kostenbesparingen in individuele gevallen vaak nog groter zijn.

Afhankelijk van hoe vaak u uw haard aansteekt, worden de kosten van de haardcassette zeer snel terugverdiend.

Dankzij de haardcassette is het toch mogelijk om de open haard regelmatig als goedkope bijverwarming te gebruiken en zo de stookkosten voor de hoofdverwarming aanzienlijk te verlagen.