Opgraving - u moet met deze kosten rekening houden

opgravingskosten

Of het nu gaat om het graven van de aarde tijdens bestratingswerkzaamheden of het graven van een kuil voor de kelder: grondwerken kunnen hoge kosten met zich meebrengen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit met welke kosten u in individuele gevallen rekening moet houden.

Vraag: Waarom zijn graafwerkzaamheden zo tijdrovend?

Kostentracker-expert: Allereerst is het belangrijk om te weten dat de grond in de grond altijd verdicht is. Als het wordt gebaggerd, heeft de resulterende heuvel aanzienlijk meer volume dan nog in de grond. Meestal wordt hier ongeveer 25% tot 30% volume toegevoegd.

De bodem bestaat niet alleen uit aarde: na de bovenste bodemlaag, de zogenaamde bovengrond, die bijzonder waardevol is, komt de eigenlijke diepe bodemlaag. Er kunnen ook stenen, wortels en ander materiaal zijn. In sommige gevallen kunnen ook watervoerende lagen voorkomen.

Afhankelijk van de aard van de bodem kan dit deel van de bodem er heel anders uitzien. Dit zorgt dan ook voor de enorme kostenverschillen die er kunnen zijn bij grondwerken.

Vraag: Wat kost opgraven in het algemeen?

opgravingskosten

De prijzen voor graafwerkzaamheden lopen sterk uiteen

Kostentracker-expert: het is niet in algemene termen te zeggen.
De prijzen voor de opgraving zelf kunnen variëren tussen EUR 3,5 per m³ en tot EUR 100 per m³ verplaatsing.

Daarnaast moet u de kosten voor de verwijdering of tijdelijke opslag van de grond berekenen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van hoe en waar u de uitgraving later afvoert. In veel gevallen zal dit gebeuren door het gespecialiseerde bedrijf dat ook de graafwerkzaamheden zal uitvoeren.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een kleine kuil graven voor ons zwembad. In totaal wordt 30 m³ aarde verplaatst.

Postprijs
Uitboren240 EUR
Verwijdering450 EUR
Afvoer van de grond150 EUR
totale prijs840 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een zeer specifieke bouwsituatie. In andere gevallen kunnen de prijzen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van graafwerkzaamheden afhankelijk?

Kostentracker-expert: Een zeer belangrijke factor hierbij is de bodemkwaliteit. Het wordt gestandaardiseerd beschreven aan de hand van de bodemklasse.

De kostenfactoren spelen dus een rol:

  • de bodemklasse
  • de hoeveelheid uitgraving
  • de kosten voor verwijdering of opslag
  • de verwijderingskosten

De prijs voor grondwerken is in wezen afgeleid van deze factoren.

Vraag: Wat zijn de kostenverschillen die worden veroorzaakt door de aard van de bodem bij grondwerken?

Kostentracker-expert: hier ontstaan ​​de grootste verschillen. De volgende tabel laat dit heel duidelijk zien.

BodemklassePrijs voor grondwerken
Bodemklasse 3-5EUR 3,5 per m³ tot EUR 5 per m³
Bodemklasse 2 + hoog watergehalteEUR 4 per m³ tot EUR 6 per m³
Bodemklasse 662 EUR per m³ tot 72 EUR per m³
Bodemklasse 7EUR 86 per m³ tot EUR 96 per m³

De tabel laat heel goed zien welke effecten de bodemklasse heeft op de prijs van grondwerken. Bodemklasse 7 is een rotsachtige bodem waarvan de rotsen moeilijk te verwijderen zijn. Met grondklasse 6 zijn ze nog redelijk eenvoudig op te lossen.

Als de bodemgesteldheid op de bouwplaats niet bekend is, kan de aanwezigheid van een hogere bodemklasse leiden tot massale ongeplande prijsstijgingen die aanvankelijk niet verwacht werden.

De bodemklasse is terug te vinden in het bodemrapport, dat meestal in gebruik genomen moet worden voordat de woning gebouwd wordt. Voordat u grondwerken in gebruik neemt, is het zinvol om er eens naar te kijken, zo kunt u beter inschatten welke kosten u kunt verwachten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor transport en afvoer van de grond?

opgravingskosten

De kosten voor grondtransport bedragen ook minimaal enkele honderden euro's

Kostentracker-expert: dat hangt in wezen af ​​van wat er met de opgraving gebeurt.

Kleinere hoeveelheden kunnen op het terrein blijven staan ​​en later worden gebruikt voor opvulling of egalisatie. In dit geval rekent het bedrijf slechts een kleine meerprijs voor het aan de zijkant opslaan van de grond.

Indien er op het terrein geen gebruik wordt gemaakt van graafwerkzaamheden, worden hoeveelheden tot circa 50 m³ in een container opgevangen. Een container van 10 m³ kost meestal tussen de 180 EUR en 250 EUR - dit is inclusief het plaatsen en ophalen. Voor de afvoer van de grond op de stortplaats moet u ongeveer 3 EUR per m³ tot 5 EUR per m³ berekenen.

Als er grotere hoeveelheden ontstaan ​​van rond de 50 m³ of meer, wordt de vrachtwagen meestal direct meegenomen. In dit geval moet u rekening houden met ongeveer 8 EUR per m³ tot 12 EUR per m³ transportkosten en ongeveer 2 EUR per m³ tot 3 EUR per m³ verwijderingskosten.

Vraag: Kunt u de opgraving niet zelf doen om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: in theorie is dit natuurlijk mogelijk. U moet echter niet onderschatten hoeveel tijd u zelfs voor kleine grondwerken nodig heeft als u met de hand werkt. Hier kan ook een container worden gebruikt voor latere afvoer (als de uitgegraven grond niet kan worden hergebruikt).

Om sneller vooruit te komen, kunt u ook een minigraafmachine huren - de huurprijzen voor kleine graafmachines beginnen vanaf ongeveer 120 EUR per dag.