Kosten en financieringsmogelijkheden voor training fysiotherapie

fysiotherapeut-opleidingskosten

Werk je graag met mensen en ben je geïnteresseerd in onderwerpen als geneeskunde, anatomie of fysiologie? Wil jij ook een baan die veelzijdig is en waarin je mensen met een ongeval-, leeftijds- of ziektebeperking kunt helpen bij het herstellen van hun mobiliteit en andere fysieke functies? Dan is een opleiding of omscholing tot fysiotherapeut misschien iets voor jou. Dit artikel gaat in op de kosten die u zou moeten maken, hoe ze werken en welke professionele kansen er daarna zijn.

Waar kan ik deze training doen?

Kostentracker: in Duitsland bieden meer dan 200 openbare en particuliere scholen een opleiding tot fysiotherapeut aan. Naast de klassieke 3-jarige opleiding kun je ook studeren aan een hogeschool. Afstandsonderwijs is daarentegen niet mogelijk vanwege de grote hoeveelheid praktische trainingsinhoud en de verplichte stages.

Wat kost de training

Kostentracker: tot dusver was het trainen in veel gezondheidsberoepen, waaronder die om een ​​ fysiotherapeut te worden, niet altijd gratis. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn onder meer afhankelijk van het feit of u naar een openbare of particuliere school gaat.

Kostenoverzichtprijs
staatsschoolkosteloos, moet u wellicht zelf het lesmateriaal financieren
prive school50 - 450 EUR schoolgeld
 30 - 80 EUR tussentijds examengeld
 150-300 EUR examengeld
 ongeveer 250 euro voor studieboeken
Onderwijsgratis (openbare hogescholen) tot € 600, - maandelijks cursusgeld (particuliere hogescholen)
fysiotherapeut-opleidingskosten

Niet alle scholen rekenen schoolgeld

Daarnaast zijn er de kosten voor accommodatie en excursies. Sommige instellingen rekenen een extra vergoeding voor scripts, terwijl andere scholen een toegangsprijs vragen.

Omdat de kosten voor de gehele trainingsperiode niet alleen afhankelijk zijn van het schoolgeld, maar ook van veel individuele factoren, zijn ze moeilijk te kwantificeren. Zo is onderwijs waarvoor schoolgeld nodig is in een dure stad als München veel kostenintensiever, onder meer door de huur dan dat op een schoolgeldvrije campus in de buurt van Berlijn, waar het ook relatief goedkoop om te leven.

Hoe kan ik de training financieren?

Kostentracker: het is van toepassing tijdens training

 • de kosten van schoolgeld (collegegeld) en lesmateriaal en
 • levensonderhoud

financiën. Naast ondersteuning door ouders of een bijbaan zijn hier verschillende mogelijkheden voor:

 Financiersinformatie
leerlingBAföGAlleen voor studenten in de initiële opleiding. Leeftijd onder de 30. Volledige uitkering, geen terugbetaling.
 Ouderonafhankelijke BAföGWordt alleen in uitzonderlijke gevallen uitbetaald, bijvoorbeeld als de ouders niet verplicht zijn alimentatie te betalen. De juridische situatie is ingewikkeld, vraag indien nodig advies.
 OpleidingsbonMoet worden aangevraagd als onderdeel van een geval per geval onderzoek bij het uitzendbureau.
 Onderwijs leningLaagrentende lening die naast of na BAföG kan worden aangevraagd. Moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald vier jaar nadat de eerste betaling verschuldigd is.
 Professionele ontwikkelingsdienst van de BundeswehrBevordert initiële en tweede training, evenals pre-job-specifieke training. De BFD stelt na voorafgaand overleg een financieringsplan op.
 KinderbijslagU mag de leeftijd van 25 jaar niet hebben bereikt. Een certificaat van de school is voldoende voor de aanvraag.
 BelastingbesparingHet schoolgeld is fiscaal aftrekbaar tot 5.000 euro per jaar (maximaal 30 procent van het schoolgeld).
voortgezette beroepsopleidingBeklimming BAföGVoorwaarde: erkende, voltooide initiële opleiding of vergelijkbare kwalificatie. Een beroepskwalificatie die vergelijkbaar is met die van een fysiotherapeut is niet toegestaan. Er is geen leeftijdsgrens.
 OpleidingsbonMoet worden aangevraagd als onderdeel van een geval per geval onderzoek bij het uitzendbureau.
 OnderwijsbonusDit programma is bedoeld voor werknemers die een voortgezette opleiding of voortgezette opleiding willen volgen die niet door de werkgever wordt gefinancierd. Laat u hierover adviseren.
 Onderwijs leningLaagrentende lening die naast of na BAföG kan worden aangevraagd. Moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald vier jaar nadat de eerste betaling verschuldigd is.
 Professionele ontwikkelingsdienst van de BundeswehrBevordert initiële en tweede training, evenals pre-job-specifieke training. De BFD stelt na voorafgaand overleg een financieringsplan op. geldt ook als u een gecontracteerde soldaat was.
 WeGebAUDeze financiering is gericht op ongeschoolde medewerkers. Als u de leeftijd van 45 jaar heeft bereikt, kan het uitzendbureau maximaal 75 procent van de cursuskosten vergoeden. Laat u adviseren!
 Beurs voor vervolgonderwijsBevordert onder meer bijscholing in de gezondheidssector. Als u van deze financiering gebruik wilt maken, moet u aantonen dat u een opleiding in een gezondheidsberoep heeft afgerond. Leeftijdsgrens: 25 jaar.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

fysiotherapeut-opleidingskosten

Een beginnende fysiotherapeut moet ook zelf fit zijn

Kostentracker: de basisvereiste op de meeste scholen is een middelbaar onderwijsniveau (Mittlere Reife). Als je fysiotherapie aan een universiteit wilt studeren, heb je een toelatingsexamen voor de universiteit nodig.

In de praktijk hebben kandidaten met een middelbare schooldiploma de voorkeur. De technische scholen selecteren de kandidaten op basis van hun eigen criteria en je moet een veeleisende sollicitatieprocedure doorlopen. Hier zijn:

 • persoonlijke fitness
 • Algemene kennis
 • motor vaardigheden

getest voor dit gevarieerde gezondheidsberoep.

Veel scholen hebben ook bepaalde toelatingseisen. Deze kunnen zijn:

 • Minimaal 16 jaar.
 • Bewijs van een stage bij een instelling voor fysiotherapie.

Fysiotherapeut is een veeleisend beroep dat hoge eisen stelt aan karakter. U moet aan de volgende persoonlijke vereisten voldoen:

 • Wees zelfverzekerd in het omgaan met mensen.
 • Werk betrouwbaar en onafhankelijk.
 • Bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van anderen.
 • Breng handvaardigheid en wat technisch inzicht mee.
 • Wees geduldig en leef in met zieke mensen.
 • Wees mentaal en fysiek veerkrachtig.
 • Heb een goed waarnemingsvermogen.
 • Benader uw nieuwe taak met verbeeldingskracht en creativiteit.
 • Wees geïnteresseerd in sport en een gezonde levensstijl.

Wat is de inhoud van de schoolopleiding?

Kostencheck: de opleiding tot fysiotherapeut omvat ten minste 2900 uur theorie op school met zowel praktische als theoretische lesinhoud. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • anatomie
 • fysiologie
 • Fysiotherapie behandelingstechnieken
 • Diverse behandelingen zoals: massage, hydro-, licht-, thermische en bestralingstherapie
 • rehabilitatie
 • Preventie
 • Bewegings- en trainingstheorie
 • Bewegingseducatie

Het onderwerp sport is erg belangrijk, omdat je leert over de effecten van verschillende soorten sporten op het menselijk lichaam. Duits en biologie staan ​​ook op het programma.

Wat doe ik tijdens de stage?

fysiotherapeut-opleidingskosten

Tijdens de opleiding moeten meerdere stages worden afgerond

Kostentracker: Tijdens de stage loop je verschillende stages door met een duur van minimaal acht weken. Deze vinden meestal plaats in ziekenhuizen. Je leert het werk kennen op de volgende stations:

 • chirurgie
 • Inwendig medicijn
 • Orthopedie
 • neurologie
 • Kindergeneeskunde
 • psychiatrie
 • Gynaecologie.

Kan ik tijdens mijn studie in het buitenland werken?

Kostentracker: op veel scholen bestaat de mogelijkheid om stage in het buitenland te doen. U kunt bijvoorbeeld werken met gehandicapte kinderen in Nepal, de vaardigheden die u hebt geleerd meenemen naar een bejaardentehuis in Zuid-Amerika, of huisbezoeken brengen aan senioren in Australië.

De intercultureel zeer verschillende manier van omgaan met ziekten is een interessante en niet altijd gemakkelijke ervaring, die velen als zeer verrijkend ervaren. In het kader van vrijwilligerswerk zijn deze semesters in het buitenland vaak gratis omdat er voor accommodatie en maaltijden wordt gezorgd.

Wat zijn de carrièremogelijkheden?

Kostentracker: deze kunnen als zeer goed worden geclassificeerd. Het dagelijkse leven van vandaag wordt vaak gekenmerkt door een zekere immobiliteit, en veel activiteiten worden voornamelijk zittend uitgevoerd. Dit leidt, net als de toenemende leeftijd, tot verschillende ziekten, die door fysiotherapie merkbaar kunnen worden verbeterd.

Niet alleen in de publieke gezondheidssector bij ziekenhuizen zijn er tal van vacatures, ook in de privépraktijk is constant op zoek naar fysiotherapeuten. Wil je zelfstandig ondernemer worden, dan is een specialisatie aan te raden.

Welke werkgebieden kan ik verwachten?

Kostentracker: Als u het staatsexamen met goed gevolg heeft afgelegd, kunt u aan de slag als erkend fysiotherapeut. Uw toepassingsgebied:

 • Ziekenhuizen en klinieken
 • Gezondheidscentra
 • Bejaardentehuizen en zorginstellingen
 • Sportclubs en fitnesscentra
 • Wellness faciliteiten
fysiotherapeut-opleidingskosten

De mogelijke werkplekken voor fysiotherapeuten zijn uitgebreid

Hier kunt u bijvoorbeeld revalidatiemaatregelen uitvoeren na operaties of mobiliseren na een ernstige ziekte. Je plant zelfstandig therapieën en voert ze uit. Met instructies voor zelfstandig oefenen helpt u de situatie van de getroffenen op de lange termijn te verbeteren. Overleg behoort net zo goed tot uw verantwoordelijkheidsgebied als het groepsaanbod.

Helaas is het, zelfs als fysiotherapeut, moeilijk om zonder te schrijven. U moet patiëntendossiers beheren en beheren, uw kosten verrekenen met de zorgverzekeraars, rapporten schrijven en het verloop van de behandeling vastleggen.

Wat verdien ik tijdens mijn opleiding en als gediplomeerd fysiotherapeut

Kostentracker: Tijdens je schoolopleiding ontvang je geen vergoeding, maar moet je soms zelfs schoolgeld en andere uitgaven betalen. De kosten van training zijn soms behoorlijk hoog.

Helaas komt dit, zoals bij veel gezondheidsberoepen, slechts in beperkte mate tot uiting in de maandelijkse inkomsten. Voor young professionals is dit gemiddeld zo'n 2.100 euro bruto. Het salaris kan echter aanzienlijk worden verhoogd door regelmatige training en aanvullende kwalificaties.

Het loont dus om in dit beroep scherp te blijven. Afhankelijk van de duur en omvang moet je een paar dagen of weken per jaar plannen. Afhankelijk van waar je werkt, kan de werkgever de specialisatie betalen.

tips en trucs
Als masseuse of badmeester kun je een verkorte opleiding fysiotherapie doen. Op veel scholen kun je dit zelfs parttime afronden, zodat de financiering geen hindernis vormt voor deze aanvullende kwalificatie, wat tal van nieuwe professionele perspectieven opent.