Opvoerinstallatie voor afvalwater in een eengezinswoning: welke kosten mag men verwachten?

opheffing systeem-riolering-eengezinswoning-kosten

Als er in de woning onder straatniveau ruimtes zijn met toiletten of gootstenen, dan moet het afvalwater van deze leidingen met een hijsinstallatie in het riool worden gepompt. Dit is in veel gevallen technisch complex. In ons interview hebben we de kostentracker gevraagd welke kosten te verwachten zijn van een afvalwateropvoerinstallatie in een eengezinswoning.

Vraag: Wat kost het om een ​​rioolopvoerinstallatie te laten installeren?

Kostentracker-expert: de kosten zijn altijd gebaseerd op de technische inspanning in elk geval. Het maakt een groot verschil of er zogenaamd grijs water (het water uit de gootsteen) of zogenaamd zwart water (water met uitwerpselen uit een toilet) moet worden gepompt.

opheffing systeem-riolering-eengezinswoning-kosten
Voor de installatie van een rioolpomp moet u ongeveer 3000 EUR rekenen.

Voor systemen die ook zwart water kunnen verpompen, mag u voor een dergelijke oplossing zeker rekenen op totale kosten tussen de ongeveer 2.000 EUR en 3.000 EUR. Het systeem zelf kost doorgaans meer dan 1.500 euro, de rest zijn installatiekosten.

Afhankelijk van de specifieke technische vereisten kunnen de kosten echter ook aanzienlijk hoger zijn. Een systeem kan tot 20.000 euro kosten.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We verbouwen ons souterrain tot een woonkamer, met een extra badkamer (douche, toilet, wastafel) die wordt ingebouwd, aangezien het souterrain een aparte wooneenheid moet worden. Omdat onze keldervloer 2,20 m onder straatniveau ligt, is voor het zwartwatersysteem een ​​opleverhoogte van 3,50 m vereist.

Postprijs
Opvoerinstallatie met zwartwatergeschiktheid, opbrengst 26 m³ / u, compact ontwerp1.450 EUR
Installatiekosten0 EUR (installatie van het plug-in systeem vindt plaats tijdens de badkamerinstallatie)
Totale kosten ermee1.450 EUR

De hier getoonde kosten hebben louter betrekking op de aanschafkosten voor een systeem dat in een specifiek individueel geval voldoende presteert. De kosten voor andere systemen met andere lokale eisen kunnen ook aanzienlijk hoger zijn; in andere gevallen kunnen ook installatiekosten ontstaan.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor hefsystemen in eengezinswoningen?

opheffing systeem-riolering-eengezinswoning-kosten
Er zijn hefsystemen in verschillende prijsklassen.

Kostentracker-expert: het kan in de praktijk heel anders zijn. Het pompvermogen moet in elk afzonderlijk geval afzonderlijk worden berekend, wat resulteert in de vereisten waaraan het systeem moet voldoen.

Als het systeem apart moet worden geïnstalleerd, moet u zeker rekening houden met kosten tussen ongeveer 2.000 EUR en maximaal 20.000 EUR, afhankelijk van welke systeemservices vereist zijn.

Als alleen grijs water (water uit de gootsteen of de douche zonder fecaliën) moet worden afgevoerd, kan het systeem ook lagere kosten opleveren. Voor het systeem alleen zijn echter altijd enkele honderden euro's te verwachten, en samen met de installatiekosten zijn kosten in de orde van grootte van 1.000 euro heel gebruikelijk.

Als er ook een schacht van het hefsysteem nodig is, zijn hogere kosten te verwachten dan bij een systeem zonder schacht. Ook de wijze van inbouwen van het gekozen systeem (assysteem of compact systeem) speelt een rol in de kosten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een hefsysteem in een eengezinswoning afhankelijk?

opheffing systeem-riolering-eengezinswoning-kosten
De kosten van een hijssysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • welke systeemcapaciteit is vereist (opvoerhoogte, pompcapaciteit, watervolume)
  • of het systeem alleen grijs water of zwart water hoeft te pompen (zwartwatersystemen hebben een extra tussenopslagtank om geurtjes te minimaliseren en opstuwing te voorkomen)
  • welke installatiemethode is gekozen voor het systeem (of is überhaupt mogelijk)
  • de kosten voor het hijssysteem zelf (apparaatkosten)
  • de installatiekosten (prijsstelling van het gespecialiseerde bedrijf dat de werken uitvoert)

In de meeste gevallen is het zinvol om vooraf meerdere aanbiedingen te verkrijgen en te vergelijken. Er kunnen verschillende mogelijke oplossingen zijn om aan de technische vereisten te voldoen. Er kunnen ook verschillen zijn van aanbod tot aanbod wat betreft apparaat- en installatiekosten.