Orthodontische behandeling is nodig: wat kost het?

orthodontische kosten

Heeft u pijn in het kaakgewricht, kauwproblemen of heeft u last van een niet goed uitgelijnde tand? Dan moet u of uw kind een orthodontisch onderzoek ondergaan. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat een behandeling bij een orthodontist kost en welke zorgverzekeringssubsidies u kunt verwachten.

Wat kost een orthodontische behandeling?

Kostentracker: Het orthodontische onderzoek en consult dat nodig is als basis van elke behandeling, is altijd gratis voor volwassenen en kinderen. De kosten van een volgende orthodontische behandeling zijn afhankelijk van de volgende punten:

  • de diagnose,
  • de bijbehorende duur van de therapie,
  • de gekozen maatregelen,
  • het verloop van de behandeling.
Kunstkosten
vaste beugels voor kinderen1.500 tot 8.000 EUR
Tandregulatie bij volwassenen600 tot 8.000 EUR
Privédiensten zoals speciale beugels en bogen500 tot 2.000 EUR

De kosten voor kleine correcties beginnen bij 600 EUR. Als een vaste beugel vereist is, bedragen de kosten minstens 1.500 EUR en kunnen tot 6.000 EUR en meer bedragen.

Wanneer draagt ​​de wettelijke zorgverzekering de kosten?

orthodontische kosten

De ziektekostenverzekering betaalt de behandelingskosten bij ernstige afwijkingen

Kostentracker: tandafwijkingen zijn onderverdeeld in vijf graden van ernst (orthodontische indicatiegroepen KIG). Zelfs voor kinderen tot 18 jaar vergoedt de ziektekostenverzekering alleen de graad van behandeling drie, vier en vijf. Bij behandelingsgraad één en twee moeten de ouders de orthodontische therapie bijna altijd zelf betalen.

Als aan de voorwaarden voor vergoeding door de zorgverzekeraar is voldaan, moet je alsnog een eigen bijdrage betalen van 20 procent, vanaf het tweede kind 10 procent. De overige 80 procent wordt rechtstreeks vergoed door de ziektekostenverzekering. Als de behandeling succesvol is afgerond, krijgt u deze twintig procent vergoed. Dit om ervoor te zorgen dat u of het nageslacht tijdens de soms vrij lange behandelperiode aan de bal blijft.

Voor volwassenen financiert de zorgverzekering orthodontische behandelingen alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige kaakafwijkingen. Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat zolang de botgroei van de kaak nog niet voltooid is, orthodontische therapie het grootste succes behaalt. Hoewel tandheelkundige aanpassingen op bijna elke leeftijd mogelijk zijn, zijn ze op volwassen leeftijd minder effectief, vervelend en daarom duurder.

Hoeveel kost een orthodontische behandeling bij KIG 1 of 2

Kostentracker: zelfs bij kleine uitgelijnde tanden is orthodontische therapie in veel gevallen aan te raden, omdat zelfs licht verschoven tanden het kauwen of spreken moeilijk kunnen maken. Puur esthetische tandcorrecties zijn echter in veel gevallen ook nuttig bij een stralende lach.

Bij de diagnose KIG 1 of 2 moet je rekening houden met kosten tussen 2.500 en 7.000. Ook bij kinderen draagt ​​de wettelijke ziektekostenverzekering niet bij aan deze kosten, waardoor ze volledig uit eigen zak moeten worden betaald.

Zijn de aanbevolen privédiensten zinvol?

Kostentracker: de wettelijke ziektekostenverzekering draagt ​​de kosten voor "adequate, passende en economische therapie". Dit betekent dat de dienstverlening niet groter mag zijn dan nodig is.

Er wordt vaak geen rekening gehouden met de vooruitgang van de medische technologie, maar ook met esthetische eisen. Vraag bij twijfel een second opinion en beslis dan pas of de aanbevolen privédiensten zinvol zijn, want gemiddeld moet je hiervoor zo'n 500 à 2.000 euro op eigen zak betalen.

Wat gebeurt er als de kosten vermeld in het behandelplan aanzienlijk worden overschreden?

orthodontische kosten

Als de geplande kosten worden overschreden, is het probleem de orthodontist

Kostentracker: Als de behandeling aanzienlijk duurder wordt, moet de orthodontist dit melden bij de zorgverzekeraar en om terugbetaling vragen. Als er items in de behandeling en het kostenplan zijn die worden gefactureerd als privédiensten, moeten kostenwijzigingen rechtstreeks met u worden besproken. In dit geval is een nieuwe, schriftelijke overeenkomst aan te raden, waarin alle prijzen en diensten gedetailleerd worden gespecificeerd.

Dekt de aanvullende tandartsverzekering de kosten van orthodontische behandelingen?

Kostentracker: dit hangt af van het gekozen contract. Vaak wordt in ieder geval een deel van de kosten vergoed. Neem in ieder geval voor aanvang van de behandeling contact op met de verzekeringsmaatschappij en dien het behandelplan in. Laat de kosten schriftelijk bevestigen.

Kunt u besparen op behandeling bij de orthodontist?

Kostentracker: veel orthodontisten bieden extra diensten aan, zoals tandkleurige beugels of bijna onzichtbare bogen. Medisch gezien zijn deze niet nodig, standaard beugels zijn net zo effectief.

Om tandheelkundige aandoeningen te voorkomen, raden veel orthodontisten een gladde oppervlakafdichting en regelmatige professionele tandreiniging aan. Beide items zijn privédiensten en moeten daarom uit eigen zak worden betaald. Voor medische gebitsreiniging moet u rekening houden met kosten tussen 80 en 120 EUR. Deze maatregelen zijn erg handig bij de profylaxe van cariës, omdat het reinigen van de tanden door de beugel bemoeilijkt wordt. Ze zijn echter niet verplicht.

Ik heb een beugel nodig na de orthodontische behandeling. Wie betaalt dit?

Kostentracker: nadat de vaste beugels zijn verwijderd, moeten meestal houders worden gebruikt. Deze zorgen ervoor dat de tanden die in de juiste positie zijn gebracht ook in deze positie blijven.

Het zijn uitkeringen op voorwaarde dat ze niet langer dan twee jaar gedragen hoeven te worden. Veel orthodontisten bevelen echter langdurige omscholers aan die langer in de mond blijven. Aangezien deze niet altijd nodig zijn en ook een privédienst zijn, is het in dit geval de moeite waard om een ​​second opinion te krijgen.