Wat kost de osteopathische behandeling?

osteopathie kosten

Volgens de Association of Osteopaths in Germany (VOD) bezoeken ongeveer 20 miljoen patiënten elk jaar een osteopaat. Deze vorm van therapie is echter niet altijd inbegrepen in de uitkering van de zorgverzekering, waardoor u de kosten geheel of gedeeltelijk uit eigen zak moet betalen. Wat de osteopathische behandeling kost en nog veel meer informatie vind je in dit interview met de kostentracker-expert.

Wat is osteopathie?

Kostentracker: osteopathie, ook wel chiropractie of manuele geneeskunde genoemd, is een zeer zachte, handmatige behandelingsvorm die wordt gebruikt om functionele stoornissen te diagnosticeren en te behandelen. De methode is aan het eind van de 19e eeuw ontwikkeld door de Amerikaan Andrew Taylor Still. De naam van deze holistische behandelmethode is afgeleid van de Griekse termen osteo (bot) en pathie (ziekte).

Het is onderverdeeld in:

KunstUitleg
Pariëtale osteopathieLocomotorisch systeem
Viscerale osteopathieInterne organen
Craniosacrale osteopathieSchedel- en heiligbeentherapie
osteopathie kosten
Osteopathie helpt het lichaam zichzelf te genezen.

Osteopathie heeft tot doel het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen en te reguleren te stimuleren. Tot de patiënten behoren dus niet alleen mensen met een beperkte mobiliteit, osteopathie kan ook de klassieke conventionele medische behandeling ondersteunen bij migraine of slaapproblemen.

Wat kost osteopathie?

Kostentracker: de arts, dit kan een arts of een alternatieve arts zijn, factureert de geleverde diensten volgens het respectieve professionele vergoedingsschema. In de regel moet u voor een sessie tussen 60 en 150 EUR betalen.

persoongemiddelde prijsklasse
Baby's40 tot 70 EUR
kinderen45 tot 80 EUR
Volwassenen75 tot 125 EUR

Houd er rekening mee dat deze prijzen naar boven en naar beneden kunnen variëren, afhankelijk van de behandelaar en de regio waarin u woont.

osteopathie kosten
De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van wat er precies moet worden genezen.

Het totale bedrag van de totale behandelingskosten hangt af van hoe ernstig uw klachten zijn. Kleine beperkingen verdwijnen vaak na twee tot drie sessies. Patiënten bezoeken de osteopaat gemiddeld vijf keer en betalen tussen 300 en 750 EUR voor de behandeling.

Dekt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten?

Cost tracker: osteopathische therapieën behoren tot de extra voordelen van wettelijke zorgverzekeraars. Daarom zijn er grote verschillen in de hoogte van de kostendekking. Maar inmiddels dekken ruim honderd wettelijke ziektekostenverzekeraars in ieder geval een deel van de osteopathiekosten. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden jaarlijks slechts 50 EUR van de totale kosten. Het bedrag van de subsidie ​​kan echter ook oplopen tot 500 euro.

Sommige zorgverzekeraars kennen geen vast bedrag toe, maar nemen voor een bepaald aantal zittingen een vast percentage van de kosten op zich. Bij BKK Provita is dit bijvoorbeeld 80 procent van de kosten voor vijf behandelingen. Bij andere verzekeraars zijn de totale subsidies die elk jaar worden toegekend van toepassing op alle aanvullende diensten die in de catalogus worden vermeld. Informeer daarom bij uw zorgverzekeraar wat de werkelijke kostendekking zal zijn.

De kostenafhandeling werkt dan als volgt: In de regel ontvangt u een factuur van uw osteopaat, die u eerst uit eigen zak moet betalen. Deze kunt u dan indienen bij de zorgverzekeraar en de kosten worden vergoed.

Tip: niet alle verzekeringsmaatschappijen die reclame maken voor osteopathische behandelingen met hoge subsidies, zijn goedkoop. Het is daarom belangrijk om niet alleen op dit aspect te kiezen voor een zorgverzekering, maar om het gehele dienstenpakket mee te nemen in uw afweging.

Ik ben particulier verzekerd. Draagt ​​mijn zorgverzekeraar de osteopathiekosten?

osteopathie kosten
Particuliere ziektekostenverzekeraars vergoeden meestal de kosten van de behandeling.

Kostentracker: osteopathie maakt nu deel uit van de servicecatalogus van veel particuliere ziektekostenverzekeraars. Als dit het geval is, betaalt de verzekeringsmaatschappij de kosten voor:

 • Eerste geschiedenis
 • Diagnose
 • de sessies met de chiropractor.

Opgelet: Sommige particuliere verzekeringen beperken de uitkering voor de osteopaat tot bepaalde ziektebeelden. Vaak worden bijvoorbeeld alleen uitgaven vergoed die verband houden met een aandoening van het bewegingsapparaat. Neem daarom voordat u met de behandeling begint contact op met de zorgverzekeraar en laat hem bevestigen dat de kosten worden vergoed.

Heb ik een recept nodig?

Kostentracker: als u een alternatieve arts met aanvullende training wilt bezoeken, heeft u geen recept nodig. Sommige zorgverzekeraars hebben dit bewijs echter nodig voordat ze worden terugbetaald. Informeer hierover bij uw zorgverzekeraar voordat u met de behandeling begint.

Wie kan er worden behandeld?

Kostentracker: osteopathie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van baby's tot ouderen.

Hoe werkt een osteopathische behandeling?

osteopathie kosten
Osteopathie heeft veel te maken met "voelen" en "drukken".

Kostentracker: wanneer u voor het eerst een osteopaat bezoekt, zal hij of zij u eerst een paar vragen stellen over uw symptomen en uw medische geschiedenis. Beschrijf eerdere ziekten, ongevallen en operaties in detail aan de behandelaar en ook of ze lang geleden zijn geweest, zodat hij een zo nauwkeurig mogelijk beeld krijgt. Je moet emotionele stress of trauma ook niet verbergen. In de anamnese worden ook medische bevindingen en diagnoses besproken, evenals de medicatie die u momenteel gebruikt.

Dit wordt gevolgd door het eerste lichamelijk onderzoek, waarbij de therapeut verricht

 • Voelen
 • Drukken
 • Schuif
 • Plukken
 • Poetsen

Gevoelde problemen in het lichaam. Hij onderzoekt dat op deze manier

 • Spiersysteem (spieren, fasciae, ligamenten, pezen, gewrichten)
 • Orgaansysteem (ophanging van het orgaan, mobiliteit van de organen naar elkaar toe)
 • schedelstelsel (hoofd en hersenen met de hersenvliezen)
 • Verbinding van het craniale systeem met het sacrale systeem (sacrum)

en alle gerelateerde structuren.

Vaak gaat de registratie van de bevindingen over op de behandeling zonder dat de patiënt dit opmerkt. De handen van de therapeut voelen de verstoorde energietrillingen en elimineren storingen. In veel gevallen kan hierdoor de medicatiedosis worden verlaagd of zelfs volledig worden geëlimineerd.

Een sessie met een osteopaat duurt doorgaans tussen de 45 minuten en een uur. Vaak merkt u na een paar dagen een eerste verbetering van uw symptomen. Het kan echter tot twee weken duren voordat de effecten volledig voelbaar zijn.

Wat is osteopathie?

Kostentracker: de dokter Andrew Taylor Still ging ervan uit dat het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam steeds weer van buitenaf moest worden gestimuleerd. Bij de door hem ontwikkelde behandelmethode worden alleen de geoefende handen van de therapeut gebruikt. Daarom is het een zeer zachte en risicovrije procedure.

osteopathie kosten
Osteopathie helpt vaak bij rugklachten.

De osteopaat richt zijn aandacht onder meer op de fascia. Dit is een omhullend en verbindend netwerk van collageen bindweefsel dat het hele lichaam met elkaar verbindt. Als de fascia aan elkaar kleven en hun functie verliezen, kan dit zich bijvoorbeeld uiten in gewrichts- of rugpijn.

Hoewel de effectiviteit van osteopathie slechts gedeeltelijk wetenschappelijk is bewezen, levert deze methode goede resultaten op in de volgende klinische beelden:

 • Spanning
 • schijfverzakking
 • Rugpijn (lumbago)
 • Ligament- en spierblessures
 • Verwondingen aan het skelet
 • Allergieën
 • migraine
 • Hormonale aandoeningen

Zelfs baby's kunnen baat hebben bij behandeling door de osteopaat. Het spectrum reikt van borstvoedingsproblemen tot terugkerende otitis media tot leerstoornissen of ADHD bij oudere kinderen. Tot op heden is er echter geen onderzoek van hoge kwaliteit dat de effectiviteit van osteopathie bij zuigelingen en kinderen aantoont.

Belangrijk: zelfs als osteopathie bij veel klachten goede resultaten oplevert, moet u bij ernstige ziekten niet alleen op deze vorm van therapie vertrouwen. In het geval van kanker zal een verantwoordelijke arts deze procedure bijvoorbeeld in combinatie met conventionele geneeskunde gebruiken.

Is osteopaat een beschermde functietitel en hoe vind ik een goede therapeut?

Kostentracker: helaas niet. Osteopaten zijn vaak artsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd. Fysiotherapeuten of alternatieve behandelaars beschikken in veel gevallen ook over deze aanvullende kwalificatie. In Duitsland zijn er echter geen richtlijnen hoe de training eruit moet zien.

Er zijn scholen die meerdere jaren opleiding aanbieden, maar ook de mogelijkheid bieden om de methode in hoog tempo binnen enkele weken te leren. Wees daarom kritisch bij het kiezen van uw behandelaar en vraag naar hun kwalificaties.

Op internet vindt u lijsten van gekwalificeerde therapeuten op de pagina's van de belangrijkste osteopatische verenigingen. De basisvereiste om de beroepstitel te mogen voeren is een stage van ten minste 150 onderwijseenheden bij de meeste verenigingen.

Hoe effectief is de procedure?

Kostentracker: critici van osteopathie halen het tot dusver schaarse wetenschappelijke bewijs aan met betrekking tot de effectiviteit. Er zijn nu echter solide studieresultaten voor pariëtale osteopathie, die is gewijd aan het bewegingsapparaat, die het therapeutische succes bewijzen. Voor de andere gebieden ziet het er echter niet zo goed uit. De onderzoeken tot nu toe zijn erg klein en voldoen niet altijd aan internationale standaarden, waardoor de effectiviteit van deze methoden niet kan worden bewezen.

osteopathie kosten
Helaas kan de effectiviteit van osteopathie nog niet worden bewezen.

Bovendien is het door de complexiteit van de verschillende behandelingen relatief moeilijk om de effectiviteit met de huidige medische standaarden te controleren en te bewijzen.

Wanneer bereikt osteopathie zijn grenzen?

Kostentracker: voor ziekten die medische behandeling vereisen omdat het zelfgenezende vermogen van het lichaam onvoldoende is, moet u beslist een conventionele arts raadplegen. Inclusief:

 • Noodsituaties zoals een hartaanval of beroerte,
 • Gebroken botten,
 • Brandwonden.

Ook kan osteopathie structurele schade niet elimineren. Het is echter mogelijk om de symptomen of de effecten op andere delen van het lichaam te verlichten.