Een oud huis renoveren: welke kosten zijn te verwachten?

oude-huis-renovatie-kosten

De kosten voor het renoveren van oudere huizen worden vaak onderschat. Met name de benodigde energiezuinige renovatie van oudere gebouwen kan tot zeer hoge kosten leiden; in veel gevallen is dit het grootste item. Over de te verwachten kosten bij verbouwing van een oud huis leest u in ons interview met de kostentracker-expert.

Vraag: Wat zijn de kosten om een ​​oud gebouw te renoveren?

Kostentracker-expert: dat kan niet worden gegeneraliseerd, de maatstaf voor de kosten is altijd de ouderdom en de individuele technische staat van het gebouw. Men moet deze kosten echter niet onderschatten - zelfs bij gebouwen uit de jaren tachtig kan men kosten tot 20% van de aankoopprijs op zich nemen en in veel gevallen meer.

Hoe ouder een gebouw is, hoe meer het moet worden gerepareerd en onderhouden, vooral als er voorheen weinig of geen reparaties zijn uitgevoerd. Herinrichtingskosten van 60% van de bouwwaarde en meer zijn niet ongebruikelijk voor oudere panden uit de vooroorlogse periode, maar eerder regel.

Energetische renovatie

Het grootste deel van de kosten is de energetische renovatie. De wettelijk vereiste energiebesparende maatregelen zijn duur en omvangrijk:

 • de thermische isolatie van de gevel
 • de vernieuwing van oude ramen
 • de isolatie van de vloer (bovenste verdieping en kelderplafond)
 • Indien nodig dakisolatie (indien de zolder verwarmd is)
Kosten renovatie oude gevel

Het renoveren van de gevelisolatie is duur, maar vooral noodzakelijk

In de meeste gevallen kunnen deze basale thermische beschermingsmaatregelen niet worden omzeild. Uitzonderingen worden slechts in zeer beperkte mate gemaakt bij monumentale panden en bij bewezen inefficiëntie (bijna nooit het geval). Als u zich als huiseigenaar niet aan de regels houdt, kunt u boetes krijgen tot 50.000 euro. Voor dit bedrag kunt u dan ook verbouwen.

Naast de wettelijk voorgeschreven renovatiemaatregelen zijn er ook een aantal reparaties die technisch noodzakelijk zijn en een aantal visuele verbeteringen:

 • het vernieuwen van de dakbedekking, eventueel ook de dakspanten
 • het leegpompen of afdichten van een kelder
 • de renovatie van het interieur (muren, deuren)
 • de vernieuwing van de vloerbedekkingen
 • modernisering van de badkamer en keuken
 • de vernieuwing van de gehele elektrische installatie (vooral in zeer oude gebouwen)
 • Vernieuwing van de drinkwaterinstallatie (gemiddelde levensduur van waterleidingen is slechts ongeveer 30 jaar)
 • de vernieuwing van het rioolstelsel
 • Het verwarmingssysteem vernieuwen of moderniseren (ook hier is de gebruikelijke levensduur slechts ongeveer 20 - 30 jaar)

Deze kosten moeten dan opgeteld worden bij de kosten van de energetische renovatie. U moet al minstens 10.000 EUR inschatten voor het installeren van een nieuw verwarmingssysteem, en de limiet van 10.000 EUR kan gemakkelijk worden bereikt bij het opnieuw bedekken van een dak.

Sample kosten

We hebben een huis uit de jaren 60 gekocht dat in het verleden nauwelijks is gerenoveerd en nu willen we het restaureren volgens moderne criteria.

De energetische renovatie wordt uitgevoerd door middel van thermische isolatie van de gevel dmv ETICS, hiervoor zijn 10 ramen vernieuwd en zijn de vloerplafonds geïsoleerd.

Reparaties zijn te wijten aan het vernieuwen van de dakbedekking, ook de dakspanten moeten op sommige plaatsen gerepareerd worden. Binnenin is de ingebouwde houten trap aan vernieuwing toe.

Bovendien zal een nieuw gasverwarmingssysteem worden geïnstalleerd dat voldoet aan de moderne isolatienormen.

De optische herstellingen doen wij zelf: vernieuwen de vloerbedekkingen, herstellen en herschilderen de muren. We zien in eerste instantie af van het renoveren van de badkamer en keuken.

Ons huis heeft een bruikbare woonoppervlakte van 120 m².

Postprijs
Energetische renovatie (ETICS, vloerplafonds, raamvervanging)EUR 31.250
Technische reparaties (dak en trappen)EUR 13.900
Gasverwarming vernieuwen (condenserende verwarming inclusief schoorsteenregeling)EUR 10.700
Materialen voor binnenrenovatie (vloerbedekking, muurpleister en muurverf, alleen materiaalkosten)4.300 EUR
totale prijs60.190 EUR
Totale kosten per m² woonoppervlak501,58 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op de renovatiemaatregelen voor een specifieke woning met specifieke uitrustingsvereisten. De kosten voor het repareren van andere gebouwen kunnen natuurlijk aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het renoveren van een oud huis?

Renovatiekosten van een oud huis

De staat van het huis en de hoeveelheid renovatiewerkzaamheden zijn van cruciaal belang voor de kosten

Kostentracker-expert: hier om naar te kijken:

 • de ouderdom en technische staat van het gebouw
 • de grootte van het gebouw (m² woonoppervlak)
 • Hoe de energetische renovatie wordt uitgevoerd (bv. ETICS-gevel, isolerende klinkersteen, type vloerplafondisolatie, vereiste dakisolatie, enz.)
 • welke reparaties nodig zijn (bijv. reparatie van de dakconstructie, leegmaken van de kelder, etc.)
 • of het verwarmingssysteem wordt vernieuwd (minimaal 10.000 EUR extra kosten)
 • of de installaties in de woning vernieuwd moeten worden (elektriciteit, gas, drinkwater en riolering)
 • welke verfraaiingsmaatregelen er worden genomen (bv. vernieuwen van de vloerbedekking, wandontwerp, modernisering van keuken en badkamer, etc.)

Bij de planning mag voor zover mogelijk niets over het hoofd worden gezien. De doorslaggevende factor voor de uiteindelijke kosten is altijd het uitrustingsniveau dat u uiteindelijk wilt. Zelfs een iets luxere inrichting leidt tot aanzienlijk hogere kosten dan een eenvoudige, functionele renovatie met goedkope materialen.