Ozonzuivering: welke kosten zijn te verwachten?

kosten voor ozonzuivering

Als je niet tegen hardnekkige geuren kunt, is er meestal een perfecte oplossing: ozon. De actieve zuurstof (ozon heeft de chemische formule O3) desintegreert geurmoleculen die zich in diepe hoeken of stoffering hebben gevestigd, en doodt tegelijkertijd alle micro-organismen, schimmelsporen en andere "biologische" geurbronnen als de blootstellingstijd lang genoeg is. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten welke kosten er moeten worden geschat voor ozonzuivering.

Vraag: Hoe duur is ozonreiniging?

Cost tracker expert: Tegenwoordig wordt ozonreiniging voornamelijk aangeboden voor voertuigen, maar het is ook mogelijk voor woonkamers en kantoren.

kosten voor ozonzuivering

Het interieur van voertuigen wordt vaak gereinigd met ozon.

Een grondige reiniging van het interieur van het voertuig is vooraf een absolute vereiste. Beide diensten worden dan ook vrijwel uitsluitend als pakket aangeboden. Voor een grondige reiniging van het interieur met droogijs en een daaropvolgende ozonbehandeling om de geuren te verwijderen, moet u meestal totale kosten tussen 150 EUR en 300 EUR berekenen. Afhankelijk van de aanbieder en de individuele reinigingsinspanning kan dit enigszins variëren.

Voor appartementen kunt u schoonmaakkosten verwachten van ongeveer 150 EUR tot 200 EUR, daarnaast zijn er meestal opstartkosten van ongeveer 50 EUR tot 100 EUR . Deze kosten gelden voor kamerafmetingen van circa 50 m², als het appartement groter is, wordt het duurder.

Sample kosten

We kochten een gebruikte auto, maar helaas kochten we ook wat nare luchtjes die we nu willen verwijderen. We brengen ons voertuig naar een aanbieder die een complete interieurreiniging inclusief ozonbehandeling moet uitvoeren.

Postprijs
Interieurreiniging standaard65 EUR
Droogijsreiniging met daaropvolgende ozonbehandeling225 EUR
Totale kosten van interieurreiniging en ozonisatie290 EUR

Dit kostenvoorbeeld heeft betrekking op de prijzen van een specifieke aanbieder op een specifieke locatie. De kosten voor ozonisatie van andere aanbieders kunnen soms aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor ozonreiniging?

Kostentracker-expert: de inspanning van de schoonmaakster en de grootte van het te behandelen gebied zijn altijd doorslaggevend.

kosten voor ozonzuivering

Een grondige interieurreiniging gaat vaak vooraf aan het reinigen met ozon.

Voor voertuigen en kamers met een grootte van ongeveer 50 m², kunnen ozonbehandelingskosten gewoonlijk worden verwacht van ongeveer 150 tot 200 EUR. Daarnaast zijn er echter vaak instelkosten voor het appartement, die meestal in één keer worden berekend, terwijl het interieur van het voertuig in de meeste gevallen grondig moet worden schoongemaakt. Beide veroorzaken extra kosten.

Afhankelijk van de benodigde behandelduur (12 uur wordt als standaardwaarde beschouwd) kunnen de kosten bij hardnekkige stress soms hoger zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor ozonreiniging in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende is altijd doorslaggevend:

  • de grootte van het te behandelen gebied
  • de inspanning voor het voorbereidende werk
  • de kosten van eventuele te nemen beschermende maatregelen (bijv. het afdekken van gevoelige onderdelen die door ozon kunnen worden beschadigd)
  • de duur van de behandeling (afhankelijk van het individuele niveau van geurhinder)

Vraag: Kunt u zelf een ozonzuivering doen?

Kostentracker-expert: dit moet in beide gevallen worden vermeden - zowel voor het voertuig als voor het appartement. Bij onjuist gebruik kan ozon niet alleen gevoelige materialen beschadigen, maar ook gezondheidsbedreigende gevolgen hebben.

kosten voor ozonzuivering

Ozonbehandeling mag niet worden uitgevoerd in huizen die zijn gerookt.

Ozonisatie mag absoluut niet worden uitgevoerd in voertuigen of appartementen waarin mensen hebben gerookt. Ozon combineert met de resterende rookresten en afzettingen en kan gevaarlijke, longschadelijke aerosolen vormen. Op warme dagen met een hoge luchtvochtigheid kan zich gemakkelijk een aanzienlijke hoeveelheid salpeter vormen, die op zijn beurt weer zijn eigen geurtjes veroorzaakt die bijzonder moeilijk te verwijderen zijn. De benodigde hoeveelheid ozon en de juiste blootstellingstijd kunnen als leek meestal maar zeer onvoldoende worden ingeschat - daarom moeten ozonbehandelingen beter worden uitgevoerd door ervaren specialisten.

Als u het toch wilt proberen, kunt u eenvoudig een ozongenerator huren voor ongeveer 30 EUR per dag. Bij langer gebruik kunnen de kosten voor deze apparaten bij sommige providers dalen tot 10 EUR per dag.

Eenvoudige apparaten kopen heeft alleen zin als u ze ook echt vaker wilt gebruiken. Eenvoudige ozongeneratoren kosten meestal tussen de 200 EUR en 400 EUR, voor professionele apparaten met hogere prestaties moet u vanaf ongeveer 500 EUR rekenen.