Welke eenmalige en lopende kosten maakt een paard?

paard kosten

'Mama, ik zou heel graag een paard willen.' Bijna alle ouders hadden dit verzoek van hun kinderen eerder moeten horen. Misschien wil je eindelijk je droom vervullen om op volwassen leeftijd je eigen paard te hebben. Maar wie een paard koopt, moet vooraf duidelijk zijn over de niet onbelangrijke vervolgkosten. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke uitgaven u kunt verwachten.

Wat kost een paard?

Kostentracker: zelfs de aanschaf van een houder kan duur zijn. Een getrainde pony voor de kinderen is beschikbaar vanaf 3.000 EUR,, voor een bereden warmbloedig dier moet u minstens 5.000 EUR dekte de tafel. U kunt een nobele Andalusiër krijgen vanaf 6.000 EUR. Als u dressuur- of springtoernooien wilt rijden, heeft u een overeenkomstig goed getraind paard nodig, vanaf 10.000 EUR.

Wat moet ik betalen voor de basisuitrusting?

Kostentracker: De duurste investering is het zadel, omdat het de optimale maat moet hebben voor de paardenrug en geen zadeldruk of schuurplekken mag veroorzaken. Afhankelijk van de rijstijl en uitvoering moet u rekening houden met kosten tussen de 500 en 3.500 EUR.

In de volgende lijst hebben we alle kosten voor de basisuitrusting op een rijtje gezet:

Kunstprijs
zadel500 - 3.500 EUR
Stijgbeugels, stijgbeugelriemen, zadelsingel150 EUR
Zadeldek of zadeldek30 - 40 EUR
Hoofdstel met teugels25 - 100 EUR
kunstgebit15 - 120 EUR
Halster met halstertouw15-20 EUR
Reinigingsdoos met inhoud50 - 100 EUR
Kraam apotheek50 - 100 EUR

U kunt echter veel geld besparen op deze artikelen door gebruikte artikelen te zoeken op rommelmarkten in de paardensport of op internet. Veel hippische winkels hebben ook een tweedehandsafdeling waar goed bewaarde gebruikte artikelen tegen aanzienlijk lagere prijzen worden aangeboden.

Wat kost de stalhuur?

paard kosten

Voor de stabiele huur wordt tussen 200 en 500 € voorgesteld

Kostentracker: het hangt er sterk van af welke variant u kiest. Daarom is het aan te raden om voor aanschaf van een paard te kijken naar diverse stallingsmogelijkheden in de omgeving.

Als je je paard meeneemt met een boer in de buurt of in een open stal, moet je hiervoor ongeveer 100 - 200 EUR uittrekken. Hier kan echter veel persoonlijk werk en persoonlijke inzet nodig zijn.

In het geval van accommodatie in een pension zijn diensten als mest en voeren in de kosten inbegrepen. Ook de verwarming van de stallen, het onderhoud van de manege en het gebruik van de manege zijn vaak inbegrepen. De maandelijkse huurprijs bedraagt ​​ ongeveer 200 - 500 EUR.

Afhankelijk van de locatie en het aanbod kan dit echter sterk naar boven en naar beneden variëren. Exclusieve stallen met zeer grote boxen, waarin onder andere het schoonmaken en verhuizen van het paard door specialisten wordt uitgevoerd, kunnen oplopen tot € 1.500, - per maand.

Wat zijn de overige kosten?

Kostentracker: de maandelijkse onderhoudskosten bedragen ongeveer 300 tot 600 EUR. Dit omvat de volgende kostenfactoren:

paard kosten

Meerdere keren per jaar moeten de hoefijzers worden onderzocht

  • Hoefsmid: dit moet de "schoenen" van het paard elke zes tot acht weken inspecteren. Als alleen de hoeven verzorgd hoeven te worden, bedragen de kosten 25 tot 50 EUR. Voor nieuwe hoefijzers moet u rekenen op ongeveer 175 à 300 euro.
  • Veterinaire kosten: de reguliere vaccinaties bedragen 100 tot 200 EUR per jaar. Daarbij komen nog de kosten voor driemaandelijkse ontworming, die ongeveer € 25, - per behandeling bedragen.
  • Tandartskosten: hiervoor moet u ongeveer 150 EUR per jaar plannen.
  • Verzekering: als het paard mist of schuwt, kan dit dure schade aanrichten. Sluit daarom zeker een paardenaansprakelijkheidsverzekering af. Dit kost ongeveer 100 euro per jaar. Er zijn echter grote verschillen in prijs en prestatie. Vergelijk daarom de aanbiedingen van de afzonderlijke bedrijven zorgvuldig.
  • Mocht het dier ernstig ziek worden, dan kunnen de veterinaire kosten omhoogschieten. Het is raadzaam om een ​​ vast bedrag per maand opzij te zetten om in geval van nood niet per ongeluk in een kostenval te belanden.

Is paardrijden een goedkoper alternatief?

Kostentracker: er wordt geschat dat de kosten van het leven van een paard tussen de 50.000 en 100.000 EUR liggen . Een bedrag dat niet iedereen zich kan veroorloven. Een waardevol alternatief is een ruitersportdeelname waarbij u regelmatig verhuist en zorgt voor een privépaard dat niet van u is. Dit vermindert de benodigde tijd en de kosten voor de eigenaar van het dier.

Afhankelijk van waar je woont, moet je tussen de 50 en 150 EUR betalen voor deelname aan het rijden. Als je vaak op het paard wilt rijden of als het dier in een zeer goedkope of dure stal staat, kunnen de kosten ook iets naar boven of naar beneden variëren.