Professionele ontwikkeling: wat kost de opleiding tot paramedicus?

paramedicus-opleidingskosten

Als paramedicus word je constant geconfronteerd met nieuwe uitdagingen in je dagelijkse werk, omdat je vaak pas te weten komt wat er op de plaats van het ongeval is gebeurd. U moet nu spontaan beslissen hoe u de getroffenen kunt helpen. In deze baan ervaar je je dagelijkse leven als buitengewoon bevredigend, omdat je iets maatschappelijk relevant doet dat het leven zin kan geven. We hebben in dit artikel voor je op een rij gezet wat de opleiding tot paramedicus kost en veel waardevolle informatie over deze functieomschrijving.

Wat zijn de kosten van een opleiding tot paramedicus?

Kostentracker: zoals bij tal van beroepen in de gezondheidszorg, zijn deze niet uniform gereguleerd. U moet rekening houden met trainingskosten tussen 1.200 EUR en 2.200 EUR. Deze zijn als volgt verdeeld:

Kostenoverzichtprijs
Vergoeding voor de basiscursus1000 - 1800 EUR
alternatief: voortgezette opleiding van paramedicus tot paramedicus800-1300 EUR
Eindcursus inclusief examengeld400 - 500 EUR
Lesmateriaal, indien dit niet bij de prijs van de basiscursus is inbegrepen50 - 100 EUR
Kosten voor eten en verblijfindividueel
paramedicus-opleidingskosten

De kosten variëren sterk

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de instructeur. Afhankelijk van de gewenste norm kan deze kwalificatie nog duurder worden als gevolg van de kosten van maaltijden en accommodatie.

De leden van bepaalde hulporganisaties kunnen profiteren van kortingen. Indien een vereniging meerdere medewerkers aanmeldt voor de cursus, zijn kortingen ook mogelijk.

Zijn er financieringsmogelijkheden?

Kostentracker: als u het bedrag niet zelf kunt ophalen, zijn er tal van financierings- en financieringsopties, zoals de volgende tabel laat zien:

Wie financiert?Hoe wordt het gefinancierd?
Operatie in de reddingsdienstNeemt de kosten over inclusief lesmateriaal en eventuele reiskosten. Af en toe wordt er zelfs een klein salaris uitbetaald tijdens de training.
Financiering door het uitzendbureauOm in aanmerking te komen voor een opleidingscheque, moet de gekozen onderwijsinstelling AZAV-gekwalificeerd zijn. Houd er rekening mee dat de opleidingsvoucher meestal vier weken voor aanvang van de maatregel moet worden ingeleverd en tijdig moet worden aangevraagd.
Termijnbetalingen aan de onderwijsinstellingBij voldoende kredietwaardigheid bieden sommige trainers deze mogelijkheid aan. Er wordt echter bijna altijd rente in rekening gebracht die hoger kan zijn dan die van uw huisbank. Vergelijk daarom de aanbiedingen zorgvuldig.
beursSinds enkele jaren kunt u als lid van een hulporganisatie profiteren van een beurs.
Onderwijs leningDit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de KFW en is niet afhankelijk van het vermogen en inkomen van de ouders. De terugbetaling vindt plaats in termijnen na voltooiing van de maatregel.
krijgsmachtVoormalige tijdelijke soldaten hebben onder bepaalde voorwaarden recht op financiering van de dienst voor professionele ontwikkeling van de Bundeswehr.
BeroepsverenigingenMocht u zich om gezondheidsredenen willen omscholen, dan kan de brancheorganisatie ook de kosten volledig vergoeden.

Hoe lang duurt de training en wat zijn de vereisten?

Kostentracker: de duur van deze kwalificatie is wettelijk geregeld en is gebaseerd op de "principes voor het opleiden van personeel bij de reddingsdienst". Daarom kan de duur van de training van staat tot staat verschillen. Het duurt tussen de drie en negen maanden. De cursus kan fulltime of parttime worden gegeven.

Zijn er bepaalde eisen waaraan ik moet voldoen?

Kostentracker: zoals bij bijna elke klus, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • In de regel is minimaal een diploma secundair onderwijs met voltooide beroepsopleiding vereist, maar uitzonderingen zijn mogelijk.
 • Een minimumleeftijd van 17 of 18 jaar hebben bereikt.
 • Presenteer een medische verklaring van gezondheid en fysieke fitheid.
 • Een afgeronde EHBO-cursus, die niet ouder mag zijn dan één tot twee jaar, is vereist
 • Vaak moet u een verklaring van politie-toestemming overleggen.
 • Soms is ook een C1-rijbewijs vereist.

Zelfs hier zijn er geen uniforme regels. Informeer daarom vooraf bij de verantwoordelijke onderwijsinstelling aan welke certificaten en eisen moet worden voldaan.

Welke persoonlijkheidskenmerken moet een paramedicus hebben?

Kostentracker: deze zijn zeer divers, afhankelijk van de functieomschrijving. Je moet zeker meenemen:

 • Een hoge mate van verantwoordelijkheid
 • geheimhouding
 • Het vermogen om onafhankelijk te handelen
 • Organisatorisch talent
 • Goede gezondheid en mobiliteit
 • Handmatige behendigheid
 • Om onder stress kalm en voorzichtig te werken.
 • Zelfbeheersing, geduld en empathie.
 • Mogelijkheid om in teamverband te werken.
 • Communicatie- en reflectievaardigheden
 • Je moet ook bereid zijn om in ploegen te werken.
 • Bloed zien en kunnen omgaan met de pijn van anderen.

Hoe werkt de training?

Kostentracker: dit omvat ten minste 520 uur die als volgt zijn onderverdeeld:

 • Een schoolopleiding (160 uur).
 • Een stage bij een kliniek (160 uur).
 • Een stage bij een reddingsstation (160 uur).
 • Een laatste cursus met een examen (40 uur).
paramedicus-opleidingskosten
Het eerste deel is theorie

In het eerste deel leer je theoretische basisprincipes zoals anatomie, fysiologie, pathologie, organisatie en operationele technologie. In het klinische gedeelte verwerf je kennis van het praktische gebruik van medische hulpmiddelen en de basisprincipes van verpleging. Daarna volgt een stage bij het ambulancestation, waarin je praktijkervaring opdoet en toepast wat je hebt geleerd. Dit onderdeel wordt intensief begeleid, omdat je hier ook leert omgaan met de vaak psychisch stressvolle operationele situaties. Het laatste deel van de training bereidt je voor op het eindexamen.

Kan de opleiding worden ingekort?

Kostentracker: als u al een reddingswerker bent, kan deze kwalificatie, onder bepaalde voorwaarden, worden bijgeschreven voor de opleiding tot paramedicus. Informeer hierover vooraf bij de opleidingsaanbieder.

Is er ook de mogelijkheid van een duale opleiding?

Kostentracker: als u het eens bent met uw werktijden, kunt u avondcursussen volgen. Deze vinden plaats na het werk, zodat u zich tijdens het werk kunt kwalificeren als paramedicus. Dit vormt echter een zeer hoge, extra belasting.

Hoe ziet de trainingsinhoud eruit?

Kostentracker: als paramedicus heb je een zeer verantwoordelijke taak waarop je tijdens je training grondig wordt voorbereid. Je leert bijvoorbeeld:

 • Identificeer noodsituaties en evalueer ze zodat u dat kunt
 • in staat zijn om de juiste levensondersteunende of levensreddende maatregelen te selecteren, uit te voeren en vervolgens te documenteren.
 • Om de getroffenen te ondersteunen.
 • Deelnemen aan de diagnose en therapie van zwaargewonden.
 • Voer noodhulpactiviteiten uit bij ambulancevervoer.
 • Om de kwaliteitsnormen in de reddingsdienst te waarborgen.

Dit resulteert in de volgende hoofdonderwerpen voor de training:

 • Noodgeval medicijn
 • anatomie
 • fysiologie
 • Ziekte theorie
 • medicijn
 • hygiëne
 • Implementatietactieken
 • Organisatie en documentatie
 • legale basis

Wat zijn de verschillen tussen paramedici, paramedici en paramedici?

Kostentracker: in het normale dagelijkse leven raken deze termen vaak in verwarring. De taken van de mensen achter deze functietitels verschillen echter aanzienlijk:

FunctietitelWerkterrein
ParamedicusVerantwoordelijk voor ziekenvervoer. Hij maakt deel uit van de bemanning van een ambulance, ambulance of ambulance.
ReddingswerkersVeel paramedici beginnen aan deze verantwoordelijke baan als reddingswerkers en vervolledigen na verloop van tijd een bijscholing.
ParamedicusEen nog meer gekwalificeerd persoon, maar geen dokter. De paramedicus rapporteert aan de paramedicus. In tegenstelling tot de paramedicus heeft hij een erkende opleiding van minimaal twee jaar afgerond. Sinds 01/01/2014 is de functietitel niet langer een paramedicus, maar een spoedparamedicus. Tegelijkertijd is de opleidingsperiode verlengd tot drie jaar.

Wat verdien ik na een opleiding tot paramedicus?

paramedicus-opleidingskosten

Paramedici verdienen ongeveer € 2000

Kostentracker: Na de training mag je een salaris verwachten tussen 1.700 EUR en 2.500 EUR. Door bijscholing en aanvullende kwalificaties kan het salaris weer worden verhoogd. Deze brede salarisrange is onder meer te danken aan de verschillende regelgeving van de verschillende deelstaten.

Hoe hoog je salaris is, hangt ook af van je werkgever. Dit zijn meestal openbare, kerkelijke of particuliere reddingsdiensten die betalen volgens de collectieve overeenkomst in de openbare dienst (TVöD, VKA). Ook de federale strijdkrachten, de brandweer of de redding in de bergen en op het water zijn mogelijke werkgevers. Een zeer interessante baan is om te werken voor een bedrijf dat particuliere repatriëringsdiensten aanbiedt.

Hoe is mijn dagelijkse werk?

Kostentracker: Noodsituaties gebeuren op elk moment van de dag of nacht, dus het is gebruikelijk in dit beroep om in ploegen te werken. Op feestdagen en in het weekend heb je ook dienst, maar je mag nooit meer dan 48 uur per week werken. Als u een gezin heeft, moeten zij klaar staan ​​om u te ondersteunen bij uw wisselende werktijden.

Afhankelijk van of u in een landelijke of stedelijke regio werkt, is het dagelijkse beroepsleven anders. Het pure ambulancevervoer behoort net zo goed tot uw taken als de meest uiteenlopende calamiteiten. Dit kan een duizeligheid zijn bij een bejaarde, een auto-ongeluk met ernstig gewonde mensen of een noodgeval op een bouwplaats waarbij een arbeider gewond is geraakt. Ze voeren reanimatiemaatregelen uit, bewaken vitale functies of stoppen bloeden. Met veel empathie stel je patiënten en hun naasten gerust. Ook het desinfecteren van de ambulance conform hygiënestandaarden en het documenteren van de missies behoren tot uw takenpakket.