Parkeersensoren achteraf inbouwen: welke kosten moet u berekenen?

parkeersensoren-achteraf-kosten

Onze steden worden smaller en kleiner en wat aanvoelt als kleiner zijn parkeerplaatsen. Bij nieuwe voertuigen loont een veel voorkomende speciale uitrusting vaak de moeite: de parkeerhulp. Ze bestaan ​​vaak niet in oudere voertuigen, maar kunnen achteraf worden ingebouwd. In ons interview bespreken we met de cost tracker experts welke kosten je moet maken voor zo'n retrofit en welke kostenverschillen er zijn.

Vraag: Wat kost het om parkeersensoren achteraf te monteren?

Cost tracker expert: Het achteraf inbouwen van een zogenaamde PDC (Park Distance Control) kan in de praktijk heel andere kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het gebruikte systeem en de installatie-inspanning.

Hoewel een PDC als optie in een nieuwe auto al gauw 2.000 euro of zelfs meer kost, zijn de meeste retrofitsets meestal aanzienlijk goedkoper.

parkeersensoren-achteraf-kosten

Er zijn goedkope afstandsmeters voor ongeveer 50 EUR.

De goedkoopste akoestische afstandswaarschuwingssystemen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 EUR, terwijl systemen die eenvoudig te installeren zijn vaak slechts installatiekosten van ongeveer 120 EUR tot 150 EUR oplopen.

Hoogwaardige optische waarschuwingen (weergave met verkeerslichten voor de resterende afstand tot obstakels), vaak met een geïntegreerde achteruitrijcamera en extra frontbescherming, zijn meestal aanzienlijk duurder - het systeem zelf en de sensoren kosten tot 200 euro en meer. Bovendien moeten doorgaans installatiekosten van 300 tot 500 euro worden verwacht, zodat totale kosten van meer dan 600 euro niet ongebruikelijk zijn voor dergelijke systemen.

Indien nodig bieden werkplaatsen ook speciale prijzen voor bepaalde sets, waarbij zowel de kosten voor het systeem als voor de installatie al zijn inbegrepen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen parkeersensoren achteraf in onze auto laten monteren. We rijden naar een gespecialiseerde werkplaats die een vast tarief biedt voor een hoogwaardig systeem inclusief installatie.

Postprijs
Systeem en installatie (vast tarief)399 EUR
Verf de sensoren in voertuigkleur0 EUR (inbegrepen in de pakketprijs)
Totale kosten voor het achteraf inbouwen van PDC399 EUR

De hier getoonde kosten zijn de kosten bij één aanbieder die alleen van toepassing zijn op een bepaalde reeks voertuigtypen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor verschillende systemen?

Kostentracker-expert: De eenvoudigste systemen, waarbij de sensoren al direct in een speciale kentekenplaathouder zijn geïnstalleerd, zijn beschikbaar vanaf ongeveer 40 EUR. Vaak kunt u de montage zelf doen, zeker bij draadloze systemen, de inspanning is extreem laag.

parkeersensoren-achteraf-kosten

Apparaten die alleen de afstand via tonen communiceren, zijn tegen lage prijzen in de winkel verkrijgbaar, maar er zijn extra kosten voor de installatie.

Er zijn puur akoestische sensoren van ongeveer 50 EUR tot 100 EUR, maar voor installatie moet u ongeveer 100 EUR tot 200 EUR (afhankelijk van het systeem en de versie) rekenen.

Systemen van hogere kwaliteit die ook bescherming aan de voorzijde en een achteruitkijkcamera hebben, kosten meestal meer dan 200 EUR. Voor de installatie - afhankelijk van het systeem en de omstandigheden in het betreffende voertuig - kan tussen ongeveer 300 EUR en in individuele gevallen tot 1.000 EUR worden verwacht.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het achteraf inbouwen van parkeerhulpmiddelen afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of een puur akoestisch systeem of een optisch-akoestische signalering (weergave in het interieur) vereist is
  • of er ook een achteruitrijcamera nodig is
  • of frontbescherming ook vereist is
  • de installatie-inspanning voor het respectievelijke voertuigtype (doorgaans hogere inspanning voor frontbescherming en achteruitkijkcamera)
  • of een aanhangwagenkoppeling wordt gebruikt (niet alle systemen mogelijk)
  • of de werkplaats eventueel een laag vast tarief inclusief installatie biedt
  • Of er eenvoudig te installeren systemen worden gebruikt die zijn geïntegreerd in een kentekenplaathouder (er hoeft niet te worden geboord op de bumpers of op het voertuig)

Vraag: Kunt u zelf parkeersensoren inbouwen?

Kostentracker-expert: Zelf werkzaamheden aan de auto-elektra uitvoeren wordt over het algemeen niet aanbevolen als u niet over de juiste specialistische kennis beschikt.

Een (zeer goedkoop) alternatief voor het achteraf inbouwen van een eenvoudig parkeersensorsysteem wordt geboden door kentekenplaathouders met geïntegreerde sensoren. Dergelijke oplossingen zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 50 EUR.

Bij draadloze systemen (meestal iets duurder) is het niet nodig om verbinding te maken met het boordnet. Alleen de kentekenplaathouder met de ingebouwde sensoren is gemonteerd, het display kan via de sigarettenaansteker van stroom worden voorzien en ontvangt de signalen van de sensoren draadloos.

parkeersensoren-achteraf-kosten

Bij het installeren van een parkeersensor is het vaak nodig om in te grijpen in de elektronica aan boord.

Zelfs systemen met reeds ingebouwde achteruitrijcamera's die 's nachts verlicht zijn, kunnen op deze manier worden geïmplementeerd, hoewel deze tijdens de installatie meestal nog op het boordnetwerk moeten worden aangesloten.