Parket: met deze kosten moet u rekening houden

parket kosten

De grote verscheidenheid aan verschillende parketvloeren maakt de keuze niet alleen bijna onhandelbaar. Ook over de kostprijs van een parketvloer is er vaak onzekerheid. Onze kostendeskundige legt in een interview uitgebreid uit wat een parket echt kost en waar er welke prijsverschillen zijn.

Vraag: Waarom zijn de prijzen voor parket zo verschillend?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Dit komt simpelweg omdat er verschillende soorten parket zijn en vooral verschillende kwaliteiten.

Het belangrijkste is om een ​​fundamenteel onderscheid te maken tussen meerlaags parket en massief parket.

parket kosten

De prijzen voor parket zijn heel verschillend

Meerlaags parket bestaat uit een goedkope dragerlaag en daar bovenop een zeer dunne slijtlaag van circa 5 - 6 mm. Massief parket daarentegen heeft doorgaans een slijtlaag van meer dan 20 mm. Dit heeft invloed op de levensduur van het parket - en dus ook op de prijs.

Bovendien is de plaatsing van de twee varianten anders. Massief parket is moeilijker te leggen, omdat het na het leggen als onbewerkt hout meestal moet worden geschuurd en daarna geseald. Dat maakt het leggen ook duurder.

Vraag: Wat zijn de totale kosten voor een parketvloer?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: ik heb u een klein voorbeeld gegeven van de kosten van massief parket. Dit geeft aan hoeveel u moet betalen voor een parketvloer.

Kostenvoorbeeld: een woonkamer van 40 m² moet worden voorzien van echt houten beukenparket.

Werk stapPrijs ca.
Materiaal: beukenhouten parket, massief parket35 EUR per m² - 1.400 EUR
Voorbereiding van de ondergrond350 EUR
parket leggen35 EUR per m² - 1.400 EUR
Plinten, eiken230 EUR
Montage plint4 EUR per lopende meter - 144 EUR
Parket schuren en verzegelen1.610 EUR
totale prijs4.990 EUR

Ons kostenvoorbeeld laat duidelijk zien waar de grootste kostenfactoren zitten: de prijs van het parket is al erg hoog - maar leggen en vooral schuren maakt de vloer erg duur.

Vraag: Hoeveel zou meerlaags parket in dezelfde ruimte kosten in vergelijking?

parket kosten

Meerlaags parket is aanzienlijk goedkoper dan massief parket

Onze eigen kostendeskundige voor tijdschriften: meerlaags parket zou aanzienlijk goedkoper zijn. In dit geval is de materiaalprijs ongeveer de helft: 15 - 20 EUR per m².

Het is niet nodig om het parket te schuren en het leggen is ook wat goedkoper omdat het makkelijker te doen is. De installatiekosten zouden ongeveer 30 euro per m² bedragen.

Het prijsverschil voor meerlaags parket bedraagt ​​in dit geval ongeveer 2.400 euro, bijna de helft.

Vraag: Wat is het voordeel van massief houten parket, dat twee keer zo duur is?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: het voordeel ligt in de levensduur. Zoals eerder vermeld, heeft meerlaags parket slechts een zeer dunne slijtlaag van ongeveer 5 - 6 mm. Dit betekent dat de vloer meestal maar één of twee keer volledig kan worden opgeknapt - daarna moet deze worden vervangen. Dat betekent gemiddeld een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Massief parket kan aanzienlijk vaker worden geschuurd, aangezien de slijtlaag hier in de meeste gevallen groter is dan 20 mm. Dit betekent dat massief houten parket een levensduur heeft van 50 jaar of zelfs meer. De hogere prijs wordt in perspectief geplaatst door de extreem lange levensduur.

Er zijn echter ook kosten verbonden aan het renoveren - deze mogen niet worden onderschat. Zoals te zien is in ons kostenvoorbeeld, kost slijpen en hersluiten ook 1.600 EUR voor een enkele, grote woonkamer. Dit komt gemiddeld om de 10 jaar, soms veel minder vaak bij zeer hard en hoogwaardig parket.

Vraag: Is de prijs van massief parket afhankelijk van de houtsoort?

parket kosten

Eiken parket is een van de goedkopere soorten massief parket

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: ja, zeker. Relatief goedkope houtsoorten zijn eiken, beuken en essen. Ze beginnen bij ongeveer 30 - 40 EUR per m².
Kwalitatief hoogwaardige en zeldzame houtsoorten zoals Amerikaans walnoot beginnen echter pas bij 80 EUR per m² kunnen individuele premium houtsoorten tot meer dan 200 EUR per m². Dit heeft niet altijd zo'n grote impact op de duurzaamheid - de algemene houtprijs van deze houtsoorten is meer verantwoordelijk voor de hoge parketprijs.

Vraag: Betekent dit dat u goed wordt bediend met robuust, lokaal hout?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: ja, zeker. Eik is erg populair en eik is een van de hardste en meest veerkrachtige lokale houtsoorten met uitstekende eigenschappen.

Onbehandeld eiken is eigenlijk best goedkoop als parket - maar rond de 30 - 35 EUR per m² kun je zelfs massief parket van eikenhout krijgen. Behandelde houtsoorten (zoals gerookt eiken) zijn dan wat duurder en bedragen doorgaans rond de 50 euro per m².

Vraag: Kunt u zelf parket leggen?

Onze interne kostendeskundige: Als de ondervloer geschikt is om te leggen, zou u geen problemen moeten hebben met klikparket. Massief parket en bijzondere parketvormen zoals mozaïekparket of lamparquet daarentegen moeten liever in handen zijn van een specialist.

Indien u zelf parket legt, kiest u het beste voor een losse (zwevende) plaatsing. De parketstroken zijn alleen stevig met elkaar verbonden, maar niet met de ondervloer.

Volledig verlijmen is alleen verplicht bij vloerverwarming, zelfs massief parket in speciale vormen moet meestal volledig worden verlijmd. Maar zoals ik al zei, dat moet je niet zelf proberen.

Tips en trucs

Als natuurlijke, levende vloer is parket nog steeds een goed alternatief voor laminaat of PVC. In het begin is het misschien duurder, maar de kosten worden in perspectief geplaatst met de lange levensduur. Alleen tegelvloeren hebben een nog betere kosten-batenverhouding.