Parket: de kostencalculator

parket kosten calculator

De prijzen voor verschillende parketvloeren kunnen sterk variëren. Voor een zinvolle kostenraming moet ook rekening worden gehouden met de levensduur van het individuele parket en met de onderhoudskosten. Dit maakt het vaak erg verwarrend. Onze kostencalculator van de experts op het gebied van kostentracering geeft u een echt overzicht van de verscheidenheid aan kosten en een solide kostenraming.

Vraag: Wat kost parket?

Kostentracker expert: Je zou kunnen zeggen: tussen ongeveer 20 EUR per m² en 120 EUR per m². Dit is echter niet bijzonder nuttig als informatie.

parket kosten calculator

Om de prijs voor het leggen te bepalen, moeten vooraf verschillende vragen worden verduidelijkt.

Voordat u tot een gedegen kostenraming kunt komen, moet u enkele basisvragen beantwoorden:

 • moet het geprefabriceerd parket of massief parket zijn (dit is wat het grootste fundamentele verschil in kosten veroorzaakt)?
 • Hoe ziet de ondervloer eruit en welke voorbereiding van de ondervloer is nodig?
 • moet zelf of door een gespecialiseerd bedrijf worden geïnstalleerd?

Deze vragen hebben een doorslaggevende invloed op de te verwachten kosten voor een parketvloer. Maar allereerst een voorbeeld van kosten.

Sample kosten

In een ruimte van 40 m² met een dekvloer in relatief goede staat (slechts een kleine voorbereiding van de ondervloer nodig), moet een massief beukenparket worden gelegd door een specialist.

Postprijs
Parket (materiaalprijs)1.800 EUR
Voorbereiding van de ondergrond350 EUR
Installatie door een specialist (eenvoudige rechte installatie)1.400 EUR
Schuren en sealen1.600 EUR
Plinten en montage375 EUR
Totale kosten ermee5.525 EUR
Totale kosten per m² massief houten parket inclusief afdichting en plinten138 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het leggen van een specifiek massief houten parket door één gespecialiseerd bedrijf. De kosten voor ander parket en speciale plaatsing kunnen ook variëren afhankelijk van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert en de plaatselijke omstandigheden.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er voor de afzonderlijke artikelen?

Kostentracker-expert: Allereerst is er een fundamenteel verschil in de materiaalkosten voor meerlaags parket en massief houten parket. Meerlaags parket is beschikbaar vanaf ongeveer 15 EUR per m² - voor massief houten parket moet u minstens 35 EUR per m² berekenen, voor houtsoorten van hogere kwaliteit moet prijs begint vanaf ongeveer 80 EUR per m², maar kan ook oplopen tot 200 EUR per m² voor geselecteerd parket van fijn hout.

Verwerkingskosten

Meerlaags parket hoeft alleen te worden gelegd. U kunt dat zelf doen als u over enige vaardigheid en expertise beschikt. Als de installatie door een specialist moet worden gedaan, moet rekening worden gehouden met installatiekosten tussen ongeveer 20 EUR per m² en 30 EUR per m².

Bij massief houten parket is het leggen complexer. De afzonderlijke delen van het parket worden hier met de hand ingelegd. Hiervoor moet u rekening houden met installatiekosten tussen ongeveer 30 EUR per m² en 50 EUR per m².

parket kosten calculator

De kosten van schuren en afdichten moeten ook in overweging worden genomen.

Na het leggen moet massief parket echter meerdere keren worden geschuurd en verzegeld. Schuren kost dan tussen de € 10, - per m² en € 20, - per m², het afdichten kan tussen de € 5, - per m² en € 10, - per m² bedragen, afhankelijk van de inspanning. De kosten voor het schuren en afdichten zijn meestal tussen ongeveer 15 EUR per m² en 30 EUR per m².

Voorbereiding van de ondergrond

Een oppervlak dat niet vlak is, moet voor de installatie worden voorbereid. Als een massief houten parket moet worden verlijmd, is de voorbereiding meestal complexer. Afhankelijk van de gegeven kwaliteit van de ondergrond, kunnen de kosten voor de voorbereiding variëren tussen ongeveer 5 EUR per m² en 20 EUR per m² .

In veel gevallen is het zinvol om contactgeluidsisolatie onder de parketvloer te hebben. Hiervoor moet u ook ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² rekenen, afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie.

Vraag: Waar zijn de totale kosten van een parket van afhankelijk?

parket kosten calculator

In sommige gevallen zijn er ook kosten voor contactgeluidisolatie.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • of het nu geprefabriceerd parket (meerlaags parket) of massief houten parket moet worden gelegd
 • of de plaatsing door een gespecialiseerd bedrijf of door uzelf wordt uitgevoerd (alleen bij meerlaags parket)
 • welke houtsoort wordt gekozen voor massief houten parket (materiaalkosten voor parket)
 • of het parket volledig verlijmd moet worden (onvermijdelijk bij vloerverwarming, hogere legwerkzaamheden)
 • de mate waarin de ondergrond moet worden voorbereid
 • of er ook contactgeluidsisolatie moet worden aangebracht
 • de uurtarieven die het betreffende ambachtelijke bedrijf nodig heeft voor individuele werkzaamheden
 • Voor massief houten parket: het gebruikte type afdichting en de gewenste glansgraad van de vloer (schuurkracht)

Vraag: Welk parket is goedkoper?

Kostentracker-expert: Op het eerste gezicht lijkt meerlaags parket natuurlijk het duidelijk goedkopere alternatief. Dat is echter bedrieglijk.

Door de geringe slijtlaagdikte van meerlaags parket kan een dergelijke vloer meestal maar één of twee keer worden opgeknapt. Daarna is een nieuwe vloer nodig. De levensduur is dus ongeveer 10 tot 15 jaar.

Een hoogwaardig massief parket van een harde houtsoort (bijv. Eiken) kan aanzienlijk vaker worden opgeknapt. Dergelijke vloeren kunnen gemakkelijk een houdbaarheid van 40 tot 50 jaar of zelfs langer bereiken. Deze vier keer de levensduur van meerlaags parket maakt massief houten parket een veel kosteneffectievere aankoop als je de kosten extrapoleert over de gehele gebruiksperiode.

Overigens lees je op dit punt hoe hoog de kosten voor het reviseren van parket zijn.