Wat kost een parodontale behandeling?

kosten van parodontale behandelingen

Parodontitis is een van de meest voorkomende ziekten van het parodontium en kan leiden tot vroegtijdig tandverlies. Niet alleen het bindweefsel, maar ook de botsubstantie wordt vernietigd door de chronische voortschrijdende ontsteking. Om deze reden is het belangrijk dat parodontitis consequent wordt behandeld. In dit interview met de kostentracker-expert leest u welke kosten u daardoor maakt, hoe de therapie werkt en nog veel meer.

Wat is parodontitis eigenlijk?

Kostentracker: parodontitis is een bacteriële aandoening van het tandondersteuningssysteem. De trigger is de microbiële kiemfilm (tandplak) die de tanden bedekt. De ziekteverwekkers scheiden gifstoffen en zuren uit die tanden en tandvlees aantasten. Het tandvlees raakt ontstoken en opgezwollen, wat het schoonmaken van de aangetaste plekken nog moeilijker maakt.

De verbinding tussen tand en tandvlees lost geleidelijk op, waardoor een tandvleeszakje ontstaat. Dit biedt de bacterie een ideale leefomgeving. Het lichaam probeert de indringers te bestrijden door botafbrekende cellen te activeren. Niet alleen de ziekteverwekkers worden aangevallen, maar ook het tandhoudapparaat (parodontium). Het tandvlees blijft achteruitgaan en er verschijnen donkere driehoeken tussen de tanden door gebrek aan weefsel. De tand begint los te raken en valt uiteindelijk uit.

Wat kost een parodontale behandeling?

Kostentracker: het hangt af van de omvang van de aanbevolen behandeling. De standaarduitkeringen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Als u verdere, zinvolle en moderne therapie wilt, tellen de kosten als volgt op:

 • De voorbehandeling met gebitsreiniging en laboratoriumanalyse kost 100 à 400 EUR.
 • Voor laser- en plasmatherapie wordt 15 euro per tand in rekening gebracht. Voor het complete gebit moet u rekenen op ongeveer 400 euro.
 • De aanbevolen nazorg ligt rond de € 50 à € 200.
kosten van parodontale behandelingen

Parodontale behandeling is duur

Zelfs voor deelnemers aan een wettelijke ziektekostenverzekering kunnen de te betalen kosten tussen de € 150 en € 1.000 oplopen. De prijzen voor particuliere dienstverlening worden volgens GOZ berekend met een factor 2,3 of 3. Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, laat u in ieder geval na uitgebreid overleg een behandel- en kostenplan opstellen en uitleggen door de behandelende tandarts.

Afhankelijk van het contract dekken veel aanvullende tandartsverzekeringen ten minste een deel van deze kosten. Om niet voor nare verrassingen te komen, dient u voor aanvang van de behandeling de kostendekking te laten bevestigen en tevens de behandeling en het kostenplan in te dienen bij de aanvullende verzekering.

Dekt de zorgverzekeraar de kosten?

Kostentracker: om ervoor te zorgen dat de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten ten minste gedeeltelijk dekt, moet u eerst een aanvraag voor kostendekking indienen. Hiervoor verzamelt de behandelende tandarts een parodontale status (PSI). Hij meet de diepte van de tandvleeszakjes, maakt extra röntgenfoto's en maakt een behandelings- en kostenplan op dat u kunt indienen bij de zorgverzekeraar.

Het dienstenpakket van de kassa's omvat:

 • Vastleggen van bevindingen
 • Röntgendiagnostiek
 • Dus noodzakelijk, een model van de kaak maken
 • Plaatselijke verdoving
 • Infiltratie- of geleidingsanesthesie
 • Gesloten parodontale behandeling
 • Chirurgische behandeling van parodontitis
 • Lokale orale mucosale behandeling

Allereerst wordt meestal de aanvraag voor een gesloten parodontale behandeling ingediend. Als daarna tandvleeszakken met een diepte van meer dan 5,5 millimeter overblijven, kan een chirurgische behandeling nuttig zijn en dienovereenkomstig worden gevraagd.

Na afloop van de therapie betaalt de zorgverzekering de regelmatige controle van het tandbed, het opmeten van de gingivale pockets en het verwijderen van nieuwe tandplak.

Welke onderdelen van de behandeling moet ik zelf betalen?

Kostentracker: Voor of tijdens de behandeling zijn er vaak stappen nodig die niet altijd of niet volledig worden betaald door de zorgverzekeraar. Deze omvatten bijvoorbeeld:

Kostenoverzichtprijs
3D-röntgenfoto150 EUR
Bacteriën testen70 - 100 EUR
professionele gebitsreiniging70 - 120 EUR
Laserbehandeling60 - 120 EUR
Regeneratieve parodontale chirurgie100 - 300 EUR
speciale tincturen of spoelingen5 - 25 EUR
kosten van parodontale behandelingen

De kosten van parodontale behandeling bestaan ​​uit veel componenten

De bovenstaande bedragen zijn slechts een globale indicatie. De werkelijke kosten variëren sterk, afhankelijk van de gekozen tandarts en de regio.

Voor de nazorg dien je ook een bepaalde eigen bijdrage te aanvaarden, die tussen de 50 en 200 EUR kan liggen, aangezien sommige maatregelen niet in de servicecatalogus worden vermeld. Aangezien parodontitis een chronische ziekte is die keer op keer voorkomt als deze niet wordt behandeld, moet u profylaxe zeer serieus nemen.

Wat zijn de oorzaken van parodontitis?

Kostentracker: er zijn verschillende risicofactoren en daarom komt parodontitis zo vaak voor. Inclusief:

 • Slechte mondhygiëne: Speekselcomponenten hopen zich op op de tanden en worden na korte tijd door bacteriën gekoloniseerd. Als deze plaque niet regelmatig wordt verwijderd, treedt parodontitis en / of tandbederf op.
 • Uitsparingen van vuil van uitstekende vullingen en kronen.
 • Een verzwakt immuunsysteem.
 • Tandsteen, dat bestaat uit ziekteverwekkers bedekt met kalk. Het heeft een ruig oppervlak, wat weer een ideale voedingsbodem is voor tandplak.
 • Individuele gevoeligheid: Tegenwoordig weten we dat deze parodontitis in families voorkomt. Het is echter onduidelijk of dit te wijten is aan een genetische aanleg of mondhygiëne.
 • Roken: de nicotine in tabaksrook vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees. Dit maakt het voor het immuunsysteem moeilijker om bacteriën onder controle te houden. Ongeveer 70 procent van de mensen met parodontitis zijn rokers.
 • Stofwisselingsziekten: ziekten zoals diabetes of reuma zijn ook gunstig voor parodontitis.

Wat zijn de risico's van onbehandelde parodontitis?

Kostentracker: Helaas zijn losse, vallende tanden niet het enige gevolg van onbehandelde parodontitis. Als de ziektekiemen in de bloedbaan terechtkomen, kan deze parodontitis leiden tot ernstige gezondheidsschade:

 • Verhoogd risico op een hartaanval, beroerte en / of trombose.
 • Risico op longontsteking
 • Infecties in de gewrichten
 • Miskramen en onvruchtbaarheid.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

kosten van parodontale behandelingen

Behandeling van parodontitis doet geen pijn

Kostentracker: de therapie is afgestemd op de individuele gebitssituatie. Voor een succesvolle afronding zijn meestal meerdere sessies nodig.

De therapie is pijnloos omdat de tandarts de te behandelen gebieden verdooft. De gingivale pockets worden vervolgens grondig gereinigd. De soorten ziektekiemen die in het laboratorium worden vastgesteld, kunnen heel gericht worden bestreden met antibiotica.

De gingivale pockets kunnen ook steriel worden gemaakt met behulp van lasers en door licht geactiveerde, bacteriedodende stoffen. Deze behandeling is erg zacht, maar wordt momenteel niet gefinancierd door de ziektekostenverzekering.

Als het bot ook is aangetast, bouwt de tandarts het opnieuw op met vervangend materiaal. Het is echter slechts in beperkte mate mogelijk om botstof terug te winnen uit door parodontitis beschadigde tanden.

Heeft u last van de blootliggende tandhalzen en verkleuring, dan zorgt parodontale plastische chirurgie voor een visueel aantrekkelijk resultaat. De tandarts bedekt de onregelmatigheden met kleine stukjes weefsel uit andere delen van het mondslijmvlies, zodat een egaal totaalbeeld ontstaat.

Wat zijn de symptomen van parodontitis?

Kostentracker: veel patiënten merken parodontitis niet eens in de vroege stadia, omdat deze parodontitis zich langzaam ontwikkelt. Het eerste teken kan bloedend tandvlees zijn na het tandenpoetsen. Het komt ook voor in een vergevorderd stadium als je bijvoorbeeld in een knapperige appel bijt.

kosten van parodontale behandelingen

Iedereen die aan aanhoudende bloedingen lijdt, moet snel een tandartsafspraak maken

Als u tijdens de tandheelkundige zorg merkt dat het tandvlees duidelijk rood gekleurd en gezwollen is, moet u zo snel mogelijk een afspraak met de tandarts maken. Alleen een parodontale behandeling kan nu voorkomen dat het tandvlees terugtrekt en de botstof terugtrekt. Als dit gebeurt, zijn de tanden gevoelig voor hitte of kou. Vaak is er ook een zeer onaangename slechte adem. Als het botverlies een bepaald niveau overschrijdt, worden de tanden losser en vallen ze eruit.

Als de infectie zich verspreidt, wat erg gevaarlijk is, gaat het om:

 • Kaakklem (de mond kan niet normaal worden geopend)
 • moeite met slikken
 • onduidelijke taal
 • Zwelling van gezicht en hals.

Als u dit ontdekt, dient u direct contact op te nemen met een tandarts, eventueel de tandheelkundige spoeddienst.

Kun je parodontitis voorkomen?

Kostentracker: parodontitis kan tot op zekere hoogte worden voorkomen:

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag grondig.
 • Gebruik ook interdentale borstels en tandzijde. Dit is de enige manier om tandplak uit de gingivale zakken te verwijderen.
 • Het is logisch dat de tandarts u de juiste poetstechniek laat zien.
 • Professionele gebitsreiniging dient ook als profylactisch middel tegen parodontitis. Hier worden niet alleen de tanden grondig gereinigd, maar worden ook individuele probleemgebieden blootgelegd. Hoe vaak deze maatregel nodig is, hangt af van de toestand van het tandbed.
 • Als u ooit parodontitis heeft gehad, is een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts verplicht.
 • Rokers hebben een significant hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis. Probeer te stoppen met roken, niet alleen voor uw tanden en kiezen.
 • Als u onderliggende aandoeningen heeft, zoals diabetes, moeten deze effectief worden behandeld.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat parodontitis terugkomt?

Kostentracker: het is belangrijk om goede nazorg te hebben, die in het begin maandelijks moet gebeuren, maar minstens om de drie maanden. Laat bovendien met regelmatige tussenpozen een medische gebitsreiniging uitvoeren en ga de kosten van 80 tot 120 EUR uit eigen zak niet uit de weg.

Zorg ervoor dat u in het dagelijks leven uw tanden twee keer per dag grondig reinigt. Gebruik naast een goede tandenborstel ook tandzijde en interdentale borstels. Speciale mondspoelingen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet meer zo gemakkelijk op de tandvleesrand nestelen en dat de tandvleeszakjes kunnen migreren.