Wat kost een personal trainer?

personal trainer kosten

Het is allang niet meer voorbehouden aan sterren en beroemdheden om fitnesstraining, begeleid door een personal trainer, zeer effectief te maken. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat het individueel op maat gemaakte sportprogramma onder begeleiding van een coach gaat kosten. Ook beantwoordt hij uw vragen over dit onderwerp en maakt hij onder meer duidelijk of een online personal trainer net zo geschikt zou zijn en wat dat zou kosten.

Wat is een personal trainer?

Kostentracker: boek een personal trainer, voltooi uw fitnessprogramma niet zoals gewoonlijk alleen of in een grotere groep, maar samen met uw persoonlijke coach. Tijdens het hele sportonderdeel geeft hij de oefeningen, begeleidt en bewaakt hij de correcte uitvoering. Tegelijkertijd motiveert het je, wat de training effectiever en ook veel leuker maakt. De gestelde doelen, of het nu gaat om afvallen of prestatieverhoging, kunnen sneller en met meer plezier worden bereikt.

Wat kan de individuele fitnesstrainer kosten?

personal trainer kosten

Een personal trainer kost tot € 100, - per uur

Kostentracker: het scala aan kosten voor de persoonlijke coach is breed. Hiervoor moet u gemiddeld 70 tot 100 EUR per uur uitgeven. Er is bijna geen bovengrens. Het uurtarief van een personal trainer die voor sterren en topsporters zorgt, ligt ruim boven dit bedrag.

Soms kun je voor ongeveer 35 EUR een individuele fitnesstrainer inhuren die maar parttime werkt. Voorzichtigheid is echter geboden bij deze aanbiedingen, omdat de training soms niet zo geavanceerd en daardoor minder effectief is.

Gemiddelde prijs (eerste controle, opstellen van een trainingsprogramma, trainingsles)80 - 100 EUR per stuk
Gerenommeerde trainers met specialistische kennisvanaf 150 EUR per stuk
Trainingsuur voor een groep van maximaal 5 personen90 - 180 EUR per stuk
Zeer betaalbare aanbiedingen, bijvoorbeeld van parttime coachesvanaf 35 EUR per stuk
Gemiddelde prijs per minuut1 tot 2 EUR

Onze tip: informeer zeker naar de extra kosten die naast de training worden gemaakt.

Waarom is een personal trainer zo duur?

Kostentracker: Houd er rekening mee dat een onafhankelijke fitnesstrainer de volgende kosten moet dragen:

 • Aankomst- en vertrektijden,
 • Studio verhuur,
 • Uitrusting,
 • Voorbereiding en opvolging van de lessen,
 • Gevorderde training,
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering,
 • evenals uw eigen zorgverzekering, pensioenvoorziening en belastingen.

Om een ​​constante kwaliteit te garanderen, adviseert de Federale Vereniging voor Persoonlijke Opleiding (BPT) leden om uurtarieven te hanteren die niet lager mogen zijn dan 60 euro.

personal trainer kosten

Als u geld wilt besparen, kunt u een personal trainer inhuren voor een kleine groep

Als je wilt besparen, kun je ook als kleine groep een personal trainer boeken. Daarnaast hoeft de training niet per se wekelijks plaats te vinden. Als je jezelf een goede coach veroorlooft, kun je hem inhuren als aanvulling op een zelfstandige opleiding, bijvoorbeeld elke 14 dagen.

Let op: soms lokken personal trainers met sterke kortingen, ze kopen direct een groter aantal uren. U moet dit aanbod alleen accepteren als u de trainer en zijn programma wat beter kent.

Boek eerst maar een paar uur. Als je dan ontdekt dat de chemie niet klopt, kan de personal training gemakkelijk worden beëindigd en kun je op zoek naar een andere coach.

Welke apparatuur moet ik zelf betalen en wat kost het?

Kostentracker: Om te beginnen heeft u natuurlijk uw eigen sportuitrusting nodig:

 • Jogging broek
 • Functioneel overhemd
 • Sportschoenen.

Indien nodig ondersteunt uw coach u ook bij het kiezen van geschikte kleding. Als u nog geen sportkleding heeft, moet u hiervoor ongeveer 200 EUR rekenen. Ook hier gelden nauwelijks bovengrenzen voor de prijs. Daarnaast zijn er kosten voor apparatuur die je thuis gebruikt en daarom extra wilt aanschaffen

Hoe vind ik een goede trainer?

Kostentracker: het vinden van een echt goede coach is niet zo eenvoudig vanwege het grote aantal aanbiedingen. Helaas is personal trainer geen beschermde functietitel, dus mensen zonder opleiding mogen deze job doen.

Naast het regionale dagblad kunt u direct op internet zoeken naar een touringcar bij u in de buurt. Een informatieve en goed ontworpen homepage kan als eerste referentiepunt dienen. Misschien kunnen vrienden of bekenden een trainer aanbevelen met wie u zelf goede ervaringen heeft opgedaan.

Informeren over:

 • Carrière,
 • Inloggegevens,
 • Trainerlicentie en / of personal trainer-licentie,
 • voltooide cursussen.

Referenties en ervaringsrapporten die u kunt vinden op beoordelingsportalen en in sociale netwerken, kunnen ook informatie geven over de kwaliteit van een personal trainer.

Chemie is belangrijk bij het kiezen van een personal coach, want het succes van het trainingsprogramma hangt af van een goede samenwerking. Houd er rekening mee dat ze uw koelkast thuis kunnen inspecteren, trainingstechnieken met u kunnen bespreken en gemeenschappelijke hardlooproutes en fitnessapparatuur kunnen kiezen. Het zou niet productief zijn om zoveel en intensief gebruikte tijd door te brengen met iemand die je niet mag.

Besteed aandacht aan het inlevingsvermogen van je toekomstige trainer. Dit moet in staat zijn om uw sterke en zwakke punten aan te pakken en geen gestandaardiseerd trainingsplan te bieden dat u koppig moet volgen. De eigenheid van het trainingsprogramma is immers een punt dat personal training onderscheidt van dat van een fitnesstrainer in de studio.

Wat moet ik tijdens het voorbereidende gesprek verduidelijken?

personal trainer kosten

Een voorbereidend gesprek is belangrijk om doelen en andere zaken helder te krijgen

Kostentracker: de personal trainer moet in dit gesprek uw doelen en wensen bespreken. Op basis hiervan stelt de trainer een individueel trainings- en voedingsplan op waarin ook het gezondheidskader wordt meegenomen.

De belangrijkste vraag die u met de coach moet bespreken, zijn uw persoonlijke doelen. Wil je de steun van de trainer bij de voorbereiding op een halve marathon, gewoon een paar kilo afvallen of juist je rug versterken? Vooral als u al gezondheidsproblemen heeft, zoals hoge bloeddruk, een hernia of diabetes, moet u de trainer hiervan op de hoogte stellen. Zo kan hij de training perfect op uw wensen afstemmen.

Wat gebeurt er na het eerste interview?

Kostentracker: de trainers organiseren de tweede afspraak heel anders. Hier kan bijvoorbeeld een meting van de lichaamssamenstelling (vet, water, spieren) en gedetailleerd voedingsadvies op het plan staan. Soms doet het tweede uur al dienst als eerste trainingseenheid.

Hierna ontvangt u uiterlijk uw individuele trainings- en voedingsplan. Dit moet niet alleen de momenten zijn waarop de coach je begeleidt tijdens de training, maar ook fitness units die je zelf uitvoert.

Na relatief korte tijd merkt u veranderingen in uzelf. De kilo's dalen en de algemene conditie verbetert. Dit stimuleert je om consequent het trainingsprogramma te blijven volgen, dat continu wordt aangepast door de trainer.

Waar vindt de training plaats?

Kostentracker: Of u nu liever thuis traint, in de vrije natuur, tijdens uw lunchpauze in het park of op een hete zomerdag in het koele water, dat is uw eigen beslissing. Uw personal trainer stelt het fitnessprogramma daarop samen en speelt in op uw individuele wensen.

Hoe lang duurt een trainingssessie?

Kostentracker: dit duurt gewoonlijk 60 of 90 minuten. Als je conditie erg goed is, kun je natuurlijk een dubbele les boeken om je training te intensiveren. Veel trainers staan ​​ook klaar om de duur van een sessie af te stemmen op uw dagelijkse leven. Meestal is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens de lunchpauze twee keer per week 30 minuten actief te zijn met de coach.

Bespreek deze details vooraf met de trainer, zodat hij ze kan bespreken bij het maken van het trainingsconcept.

Hoe vaak moet ik de trainer boeken?

Kostentracker: nogmaals, dit is geheel aan jou. Of je de eerste weken, maar eens per week of zelfs maar eens per maand elke twee dagen onder begeleiding wilt trainen, is geheel aan jou. De personal trainer past het trainingsplan hierop aan.

Houd er echter rekening mee dat uw persoonlijk gestelde doelen meestal sneller bereikt kunnen worden door regelmatige training met de coach.

Kan ik ook een online trainer boeken en wat kost dat?

personal trainer kosten

Online trainers zijn vaak wat goedkoper

Kostentracker: in de tussentijd kunt u ook online personal trainers boeken. De implementatie van dit nieuwe concept loopt echter sterk uiteen en ook in dit geval ontbreekt een uniforme norm. Houd er ook rekening mee dat de personal trainer meestal niet ter plaatse is, maar u alleen online adviseert. Samen trainen via webcam is ook niet voor iedereen weggelegd.

Bij deze variant van coaching moet je in het begin een vragenlijst invullen en op basis van deze informatie een trainings- en voedingsplan ontvangen. Je moet zelf de voortgang van de voorstelling beoordelen en via e-mail, chat of telefoon communiceren naar de trainer. In overleg met de coach kan vervolgens het trainings- en / of voedingsplan opnieuw worden gedefinieerd.

De prijzen voor personal trainers op internet lopen sterk uiteen. Het maken van het trainings- en voedingsplan kost tussen 50 en 100 EUR. De gezamenlijke training via webcam klopt met ongeveer 50 tot 80 euro. EUR per eenheid te boeken. Voor doorlopend advieswerk is een bijkomend vast tarief van ongeveer 40 tot 60 EUR per maand verschuldigd. Vaak worden er ook pakketten aangeboden die verschillende componenten bevatten. De kosten hiervoor bedragen tussen de 250 EUR voor een starterspakket en 450 EUR voor meerdere uren 1: 1 video-coaching.

Denk eraan dat je de benodigde uitrusting zoals mat, dumbbells, gewichten of fitnessbanden zelf moet kopen. Als u ter plaatse een fitnesstrainer huurt, kunt u deze investering zelf besparen.

Voor mensen die liever in hun eigen vier muren trainen of die waarde hechten aan flexibiliteit, kunnen de online aanbiedingen nog steeds een verstandig alternatief vormen voor de coach ter plaatse.