Ik wil piano leren spelen - wat kost de les?

kosten piano les

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een direct verband bestaat tussen muzieklessen en meer succes op school en op het werk. Met name pianospelen bevordert kerncompetenties zoals concentratievermogen, uithoudingsvermogen, emotionele intelligentie en geheugen. Ongeacht of je begint op 17 of 70, het succes van leren met dit instrument is relatief snel. Daarnaast is het erg leuk om aan de piano te gaan zitten en je onder te dompelen in de ontspannende muziekwereld. Er zijn dus veel goede redenen om piano te leren spelen. In een interview met de kostentracker-experts kom je erachter wat een pianoles kan kosten, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste docent en wat belangrijk is voor goede pianolessen.

Welke kosten moet ik verwachten voor pianolessen van een privéleraar?

kosten piano les

De prijzen voor privélessen variëren van 70 tot 110 €

Kostentracker: de prijs voor een pianoles met een privé pianoleraar hangt sterk af van de regio waarin je woont. 45 minuten les in Wilhelmshaven kost gemiddeld ongeveer 70 euro, terwijl je in Keulen ongeveer 90 euro moet besteden en in Stuttgart zelfs 110 euro.

De prijs van de pianoles is ook afhankelijk van hoe lang de gewenste les duurt.

Lesduurprijs
30 minuten10-30 EUR
45 minuten20 - 35 EUR
60 minuten25 - 40 EUR

Bovenstaande lijst met kosten heeft betrekking op langlopende contracten waarbij je een vast aantal muzieklessen boekt voor een maand of een half jaar of een heel jaar.

Als u de voorkeur geeft aan incidentele individuele lessen, bijvoorbeeld omdat u uw kennis regelmatig wilt opfrissen, moet u rekening houden met ongeveer 25 procent hogere kosten. Voor een les van 45 minuten, de variant die ongeveer 90 procent van de leerlingen kiest, moet je in dit geval rekening houden met gemiddeld 45 euro.

Zijn groepslessen goedkoper?

Kostentracker: veel muziekdocenten bieden muzieklessen aan in kleine groepen. Dit is meestal goedkoper, aangezien de kosten voor de gekwalificeerde docent door meerdere mensen worden gedeeld. Leren in een groep is erg leuk, zeker voor kinderen, maar de pianoleraar kan zich niet zo intens concentreren op één leerling.

Hoe vaak moet ik lessen volgen?

Kostentracker: één muziekles per week is een ritme dat zichzelf heeft bewezen. Als de lessen minder vaak plaatsvinden, komt de vooruitgang niet zo snel. Dit kan leiden tot verlies van motivatie en met name kinderen verliezen snel interesse.

Is het de moeite waard om naar de muziekschool te gaan?

kosten piano les
Lesgeld op muziekscholen is vaak goedkoper dan thuis


Kostentracker: Bijna elke grote stad heeft een muziekschool waar gekwalificeerde docenten pianolessen geven. Naast staatsinstellingen die een openbaar onderwijsmandaat vervullen en financiering ontvangen, zijn er ook particuliere muziekscholen. Meestal zijn lessen hier iets goedkoper dan bij een privé pianoleraar. In de muziekschool kun je bijna altijd kiezen tussen groepslessen en individuele lessen.

Je zit echter voor een vaste periode, meestal een half jaar, vast aan de muziekschool. Als je de lol verliest of om professionele redenen een paar weken geen tijd hebt om muziekles te volgen, moet je alsnog het afgesproken bedrag betalen voor de gemiste uren. Bij opzegging is het noodzakelijk om vaste tijden aan te houden. Als dit geen probleem voor u is, kunt u tegen een zeer redelijke prijs zeer goede pianolessen krijgen van een gekwalificeerde leraar op muziekscholen.

Ik geef de voorkeur aan privélessen - hoe vind ik de juiste leraar?

Kostentracker: misschien speelt iemand die je kent piano en kan hij een gekwalificeerde pianoleraar aanbevelen. Als alternatief is het de moeite waard om de plaatselijke krant te bekijken. Muziekdocenten adverteren hier vaak en u kunt direct telefonisch contact met hen opnemen.

Internetonderzoek wordt ook aanbevolen. Hier kunt u aanbiedingen van docenten uit uw regio vergelijken en een eerste afspraak maken voor een proefles. In veel gevallen is dit zelfs gratis. Bij sommige pianodocenten moet je voor deze inleidende les 10 à 20 EUR plannen.

Hoe ken ik een geschikte pianoleraar?

kosten piano les

Een goede pianoleraar is nadrukkelijk en begripvol

Kostentracker: een goede pianoleraar kan zich inleven in uw moeilijkheden bij het leren van het instrument. Hij moet zowel de basis als de juiste techniek duidelijk kunnen overbrengen en tegelijkertijd nog meer muziekplezier in je opwekken.

De bekende concertpianist is niet altijd de betere pianoleraar. Als de virtuoos geen pedagogische vaardigheden heeft, kan hij zijn eigen vaardigheden niet met succes overbrengen. In dit geval is de jonge afgestudeerde van een erkende muziekschool die zich in de schoenen van zijn studenten kan verplaatsen vaak de even gekwalificeerde en tegelijkertijd goedkopere keuze.

Waar moet ik op letten als ik een langlopend contract met de pianoleraar afsluit?

Cost tracker: maak van tevoren duidelijk of u zonder problemen een uur kunt overslaan of uitstellen en of u hiervoor de kosten moet dragen. Dit punt mag niet worden verwaarloosd, vooral als u het druk heeft op het werk.

Je moet ook duidelijk maken of de pianoleraar bij je thuis komt. De reis maakt pianolessen meestal iets duurder, maar deze oplossing is erg handig.

Online piano leren spelen of via een app - kan dat?

Kostentracker: deze variant van pianolessen is erg goedkoop of zelfs gratis, maar niet helemaal onkritisch. Als aanvulling en om het geleerde uit te diepen, kunnen online lessen of de app erg behulpzaam zijn. Het wordt echter niet aanbevolen als enige vorm van leren. Zelfs als je de inhoud zelfstandig en goed zou moeten kunnen verwerken, is het geen vervanging van de instructies en oefenen met een gekwalificeerde pianoleraar.

In directe lessen kun je moeilijkheden direct aanpakken en moeilijke passages van een muziekstuk gericht oefenen. Technische fouten die vaak voorkomen bij het leren van de piano worden direct gecorrigeerd door de docent, terwijl je tijdens online lessen geen feedback krijgt.

Heb ik mijn eigen piano nodig voor lessen?

kosten piano les

Een goede akoestische piano kost enkele duizenden euro's

Kostentracker: het hangt af van het type les dat u heeft gekozen. Als de lessen plaatsvinden in de muziekschool of bij je muziekleraar aan huis is er natuurlijk een instrument beschikbaar. Als, aan de andere kant, de pianoleraar naar je toe komt, heb je in ieder geval een elektrische piano nodig waarvan de toetsen op dezelfde manier als de piano kunnen worden bespeeld.

Je hebt zeker een instrument nodig om regelmatig te oefenen. Dit kan een elektrische piano of een akoestische piano zijn.

Wat kost een piano?

Kostentracker: Als je piano gaat spelen, hoef je het instrument niet meteen aan te schaffen, want piano's zijn relatief goedkoop te huur voor een langere periode. De aanschafkosten voor dit nobele instrument lopen sterk uiteen, zoals blijkt uit onderstaande tabel:

Kunstkosten
Huur piano40 - 125 EUR plus bezorging
akoestische piano, gebruikt1.500 tot 3.000 EUR afhankelijk van de toestand
akoestische piano, nieuw4.000 tot 30.000 EUR
Elektrische piano800 - 20.000 EUR
vleugel6.500 tot 200.000 euro, afhankelijk van grootte en kwaliteit

Als u besluit om uw eigen piano te bezitten, kunt u zeker vertrouwen op een goed, gebruikt instrument. In tegenstelling tot auto's en veel technische apparaten heeft een piano een levensduur van honderd jaar of langer, dus het is een aanwinst voor het leven. Aangezien het voor leken meestal moeilijk is om een ​​geschikt tweedehands instrument te vinden, dient u bij het maken van de selectie advies in te winnen bij een professional of uw pianoleraar.

Onze tip: Vooral als je 's avonds wilt oefenen, is een elektrische piano een prima alternatief. Je kunt dit instrument bespelen met een koptelefoon zodat de buren niet gestoord worden.

Hoeveel oefentijd moet ik plannen?

Kostentracker: dat hangt voornamelijk af van de muzikale doelen die u nastreeft. Veel muziekleraren raden beginners aan om ongeveer twintig minuten per dag muziek te maken. Natuurlijk, hoe meer je speelt, hoe sneller je succes zult behalen.

Als je meer tijd hebt, adviseren experts pianobeginners om twee of drie korte stukken over de dag te verdelen in plaats van een uur achter elkaar achter het instrument te zitten. Kinderen met veel talent en die professionele muzikant willen worden, moeten minstens drie uur per dag muziek maken.

Heb je muzikale kennis nodig om piano te leren spelen?

Kostentracker: deze kunnen nuttig zijn, maar zijn niet absoluut noodzakelijk. De pianoleraar brengt alle nodige kennis bij, zoals het lezen van bladmuziek of muziektheorie, waardoor je toegang krijgt tot de prachtige verscheidenheid aan muziek.

Is er een verschil tussen keyboard- en pianolessen?

Kostentracker: zelfs als de piano en het toetsenbord op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, verschillen de twee instrumenten enorm in termen van aanslag en gevoel. De inspanning die nodig is om de klaviertoetsen te bespelen is aanzienlijk minder, terwijl de pianotoetsen een breder geluidsspectrum mogelijk maken vanwege hun dynamiek.

In de klassieke pianolessen wordt daarom in de regel meer theoretische kennis bijgebracht. De techniek van het spelen (handpositie, vingerzetting, aanraking) maakt net zo goed deel uit van de les als harmonie en muziektheorie. In toetsenbordlessen daarentegen leren de leerlingen vooral hoe ze het apparaat correct moeten bedienen.