Wat kost het om de piano te laten stemmen?

piano stemmen kosten

Het zal je misschien verbazen: vooral als je een nieuwe piano koopt, moet het instrument ongeveer elk half jaar worden gestemd. Dit komt door de statische constructie en de totale treksterkte van de snaren, die de eerste jaren bijzonder hard werken. Maar ook oudere piano's passen niet bij het veranderende kamerklimaat. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat het regelmatig afstemmen van het instrument kost en waar je op moet letten.

Hoeveel moet ik betalen voor de pianostemmer?

Kostentracker: veel pianostemmers berekenen de lonen op basis van de verwachte hoeveelheid werk. Als de piano lang heeft gestaan ​​en je wilt hem na jaren gestemd willen hebben, dan is de inspanning hoger dan bij een instrument dat regelmatig gestemd is. Dit zie je terug in de prijs, zoals blijkt uit onderstaande tabel:

Kostenoverzichtprijs
tot 2 Hz verschil100 EUR
vanaf 3 Hz verschil120 EUR
vanaf 6 Hz verschil180 EUR
regelmatige pianostemming om de drie maanden80 EUR
piano stemmen kosten

Verwacht ongeveer 100 € voor het stemmen van de piano

Andere pianostemmers rekenen daarentegen met vaste prijzen die tussen 90 en 150 EUR liggen, ongeacht hoe slecht het instrument vals is. De reis is niet altijd inbegrepen in de vaste kostprijs. Informeer daarom vooraf naar een eventuele reistoeslag zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Veel pianostemmers voeren gratis kleine reparaties uit. Als er grotere defecten moeten worden gerepareerd, is het de moeite waard om kostenramingen te krijgen van verschillende pianostemmers.

Hoe vind ik een goede pianostemmer?

Kostentracker: het is niet altijd gemakkelijk. De piano wordt op het gehoor gestemd of door middel van een stemapparaat. Afhankelijk van hun speelvermogen en gehoor stellen (hobby) muzikanten verschillende eisen aan hoe het geliefde instrument moet klinken. Haal een ervaren pianostemmer in huis die wordt aanbevolen door vrienden of een muziekleraar. Ook de homepage van de pianostemmer en een persoonlijk gesprek helpen bij het zoeken.

Waarom gaat een piano vals?

Kostentracker: dit instrument bestaat grotendeels uit hout, dat gevoelig is voor temperatuurveranderingen en schommelingen in vochtigheid. Hoe sterker deze zijn, hoe sneller de snaren vals worden. Het is daarom raadzaam om de piano op te stellen in een ruimte waar het klimaat zo constant mogelijk is.

Waarom moet een piano zo vaak worden gestemd?

piano stemmen kosten

Een piano moet minstens één keer per jaar worden gestemd

Kostentracker: als u geen professionele muzikant bent, ziet u misschien de noodzaak niet in om de piano te laten stemmen als deze slechts kleine afwijkingen in toonhoogte heeft die u zelf nauwelijks opmerkt. Aangezien het erg moeilijk is om een ​​ernstig ontstemde piano weer in de perfecte toonhoogte te krijgen, moet u de pianostemmer minstens één keer per jaar bij u thuis laten komen.

Op langere termijn blijkt dit zelfs goedkoper te zijn, want om een ​​zwaar ontstemd instrument weer goed te laten klinken zijn in veel gevallen meerdere sessies nodig, die telkens de volle prijs hebben.

Onze tip: Het ideale seizoen voor het stemmen van de piano is de zomer, aangezien dit de periode is waarin de vochtigheid en temperatuur het minst fluctueren.

Is het stemmen van een vleugel duurder?

Kostentracker: het stemmen van een vleugel is meestal maar iets duurder dan het stemmen van een piano. Hiervoor moet u ongeveer 10 - 20 euro meer rekenen.

Kan ik iets doen om mijn piano langer perfect gestemd te houden?

Kostentracker: Ja, door ervoor te zorgen dat de muziekkamer is voorzien van airconditioning. De luchtvochtigheid moet zo constant mogelijk zijn tussen de 40 en 70 procent. Dit kan worden gecontroleerd met een hygrometer.

Is dit te laag, dan zorgen vochtige doeken op de radiator of verdampingsbakken voor het ideale binnenklimaat. Planten met veel blad zijn ook goede kamerbevochtigers. Als de luchtvochtigheid daarentegen te hoog is, kan regelmatige ventilatie van de ruimte en een ontvochtiger helpen.

De komkommerkruiken gevuld met water, die vroeger vaak in de piano werden aangetroffen, zijn verouderd. Ze hebben niet een voldoende groot oppervlak om de nodige hoeveelheid water te verdampen. Als je het binnenklimaat van de piano wilt verbeteren, kun je speciale verdampers gebruiken in de vorm van een plastic buis met een geschuimde vulling (Hydrocel-staaf). Hierdoor worden schommelingen in de luchtvochtigheid goed opgevangen. Het kost ongeveer 30 tot 50 EUR en is een verstandige aankoop als u de piano maar één keer per jaar wilt laten stemmen.

Kan ik de kosten voor het pianostemapparaat tegen belasting declareren?

piano stemmen kosten

Het stemmen van de piano is fiscaal aftrekbaar

Kostentracker: ja, dat is mogelijk. Het stemmen van de piano is een van de fiscaal geprivilegieerde vakmensen. Werkt het pianostemapparaat in uw privéhuishouden, dan kunt u fiscaal twintig procent van de arbeids- en reiskosten tot maximaal € 1.200, - per jaar aftrekken. De meeste belastingkantoren erkennen echter alleen dit bedrag:

  • Wanneer u een factuur heeft ontvangen en
  • Betaal het openstaande bedrag via overschrijving.

Zelfs als u zelden bonnen hoeft te overleggen met uw belastingaangifte, moet u de factuur op een veilige plaats bewaren, zodat u deze indien nodig kunt overleggen.