De plint bepleisteren: welke kosten mag men verwachten

basis-stukadoors-kosten

Als de gevel van de woning wordt gestuukt, is de sokkel natuurlijk niet weg te denken. Integendeel, bij het pleisteren moet u altijd speciale aandacht besteden aan de ondergrond, omdat deze direct contact heeft met de grond en bijzonder wordt blootgesteld aan vocht. Om deze reden worden in deze ruimte veelal speciale basispleisters toegepast, net als bij de rest van de gevel wordt de pleister ook in meerdere lagen opgebouwd. Van de cost tracker expert wilden we weten welke kosten er te verwachten zijn bij het bepleisteren van de plint en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Wat kost het om de ondergrond te bepleisteren?

Kostentracker expert: in het algemeen gebeurt het basispleisterwerk samen met het bepleisteren van de gevel en zijn de kosten dan ook onderdeel van de totaal geboden prijs.

In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om de ondergrond apart te bepleisteren of te laten bepleisteren. Indien nodig mogen alleen reparatiewerkzaamheden aan de bestaande basispleister worden uitgevoerd.

basis-stukadoors-kosten
De reparatiewerkzaamheden aan de basis kunnen heel verschillend zijn.

Als alle pleisterlagen volledig moeten worden aangebracht, moet u in ieder geval rekening houden met kosten in de range van ongeveer 50 EUR per m² tot 60 EUR per m² inclusief alle diensten.

Als alleen de afwerkingspleister moet worden vernieuwd, zijn er echter aanzienlijk lagere kosten te verwachten, die gewoonlijk tussen ongeveer 15 EUR per m² en 25 EUR per m² totale kosten liggen, afhankelijk van hoe uitgebreid de reparatie is moet zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Toen we ons huis bouwden, was er geen basispleister bij de afgesproken diensten inbegrepen. Wij laten daarom door een gespecialiseerd bedrijf een complete sokkelpleister aanbrengen met alle gipslagen. In totaal moet een oppervlakte van 21,5 m² in meerdere lagen worden gepleisterd. We aanvaarden een aangeboden vast tarief voor alle diensten.

Postprijs
Plintpleister van 20 m² volledig1.450 EUR
Totale kosten ermee1.450 EUR
Geëxtrapoleerde kosten per m² basisoppervlakEUR 67,44 per m²

De kosten die andere bedrijven in rekening brengen voor soortgelijke diensten kunnen ook beduidend hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de gegeven situatie en de berekening van het bedrijf.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de basispleisterwerkzaamheden?

basis-stukadoors-kosten
Reken voor een nieuwe plint rond de € 50, - per vierkante meter.

Kostentracker-expert: de kosten zijn altijd gebaseerd op het uit te voeren werk. Als alle pleisterlagen volledig op de ondergrond moeten worden aangebracht, zijn kosten vanaf ongeveer 50 EUR per m² te verwachten.

Als alleen reparatiewerkzaamheden nodig zijn of het louter vernieuwen van de toplaag pleister, zijn de kosten navenant lager. In deze gevallen kunt u ruwweg uitgaan van kosten in de range van ongeveer 15 EUR per m² tot 25 EUR per m². Afhankelijk van het individuele geval kan dit ook verschillen.

Prijsverschillen in de aanbiedingen van verschillende bedrijven kunnen vaak ook worden toegeschreven aan het feit dat verschillende aanbieders verschillende oppervlaktegroottes inschatten of meten. Let daarom bij het vergelijken van meerdere aanbiedingen altijd op het aantal vierkante meters dat wordt weergegeven.

Als een lage prijs is gebaseerd op het feit dat de inschatting duidelijk te laag was, kan dit betekenen dat er uiteindelijk vraag naar is gemaakt. Dit zou uiteindelijk de aanvankelijk lage prijs aanzienlijk verhogen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor basispleisterwerk afhankelijk?

basis-stukadoors-kosten
De kosten voor het pleisteren van de basis zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of alle gipslagen volledig moeten worden aangebracht of alleen de toplaag moet worden vernieuwd
  • welke loonkosten worden berekend door het betreffende bedrijf
  • welk reinigingsmateriaal is gebruikt (meestal slechts kleine afwijkingen in de totaalprijs)
  • of het gespecialiseerde bedrijf het stukadoors overneemt of dat u het stukadoors zelf doet (alleen materiaalkosten)

Vraag: Wat zijn de kosten als u zelf wilt pleisteren?

basis-stukadoors-kosten
Met een beetje vaardigheid kun je jezelf stukadoren.

Kostentracker-expert: sokkelpleisters op basis van cement zijn verkrijgbaar als kant-en-klare mix in bouwmarkten vanaf ongeveer 0,50 EUR per m² tot 1 EUR per m². Hoogwaardig reinigingsmateriaal is dan navenant duurder. Voor het pleisterwerk zelf moet u op zijn minst een beetje ervaring en oefening hebben om een ​​onberispelijk gipsoppervlak te krijgen - vooral als de plint van het gebouw vochtig kan worden, is het essentieel om vakkundig te pleisteren.

Voor renovatiepleisters kunt u uitgaan van ongeveer 20 euro per zak van 25 kg (gereed product).

Bij het berekenen van de materiaalkosten moet er altijd op gelet worden hoeveel pleisterlagen er volgens de specificaties van de fabrikant aangebracht moeten worden. Dit kunnen maximaal drie lagen gips zijn van ongeveer 15 mm dik. Het materiaalverbruik moet dan dienovereenkomstig worden berekend.