Wat kost een bezoek aan de podoloog?

podotherapeut kosten

Veel vrouwen en steeds meer mannen trakteren zichzelf regelmatig op voetverzorging bij de schoonheidsspecialiste. Als er ernstige problemen zijn, zorgen podotherapeuten voor alle gezondheidsproblemen met betrekking tot de voeten, op voorwaarde dat ze niet medisch zijn. In dit interview maken we duidelijk wat een bezoek aan een podotherapeut kost en wanneer het zinvol is. We hebben ook veel meer informatie over dit onderwerp voor u.

Wat is podotherapie?

Kostentracker: de functietitel "podoloog" verschijnt al in 400 voor Christus. Het woord bestaat uit de termen Podos (voet) en Logos (onderwijs). Hoewel cosmetische voetverzorging puur preventief en verzorgend is, zijn podotherapeuten speciaal opgeleid voor niet-medische behandeling van de voeten.

podotherapeut kosten

Behandeling van wratten wordt gedaan door de podoloog.

Dit stelt hem bijvoorbeeld in staat om:

 • Professioneel wratten verwijderen,
 • Om hulpmiddelen voor drukverlichting (orthesen) te vervaardigen,
 • ingegroeide nagels behandelen,
 • Om nagelprothesen te vervaardigen,
 • Om nagelmycosen te behandelen,
 • om voetproblemen bij diabetici met succes te voorkomen door onjuiste zorg.

Wat kost de behandeling?

Kostentracker: dit hangt af van de medische problemen:

KunstKosten per behandeling
Nagels inkorten, nagelriemen verwijderen, eelt verwijderen20 tot 30 EUR
Extra massage of een voetpakket, knippen en slijpen van de nagels, verwijderen van nagelverdikking30 - 50 EUR
Nagelvouw tamponade5 - 10 EUR
Maïs verwijderen7,50 - 15 EUR
De nagels lakken10-15 EUR
Complexe verwijdering van het hoornvlies20-30 EUR
Nagelprotheses (structuur van de nagel), afhankelijk van het aantal gebouwde nagels40 - 125 EUR

Houd er rekening mee dat de genoemde prijzen enigszins naar boven en naar beneden kunnen variëren, afhankelijk van de regio waarin u woont en de geselecteerde podoloog.

Dekt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten?

Kostentracker: sinds een resolutie van het Federaal Paritair Comité in 1994 is medische voetzorg niet langer opgenomen in de dienstencatalogus van de wettelijke ziektekostenverzekeraars.

podotherapeut kosten

Diabetici krijgen de kosten van de behandeling vergoed.

Diabetici vormen hierop een uitzondering: zij krijgen een vergoeding voor hun kosten, omdat zij voetzorg classificeren als een middel dat voorkomt dat de ziekte verergert. Voorwaarde: De pedicure moet worden uitgevoerd door een podoloog met een ziektekostenverzekering en de behandeling moet zijn voorgeschreven door een arts.

Kan ik als particulier verzekerde verwachten dat de kosten worden gedekt?

Kostentracker: Helaas gelden in dit geval dezelfde regels voor verzekerden met een particuliere ziektekostenverzekering als voor leden van de wettelijke ziektekostenverzekering. Dit betekent dat ook hier de kosten alleen worden vergoed als de medische noodzaak zich voordoet.

Hoe werkt de sessie bij de podotherapeut?

Kostentracker: u moet tussen de 30 en 60 minuten plannen voor de behandeling. Voorafgaand aan de behandeling vindt er een uitgebreid gesprek plaats waarin u uw problematiek kunt omschrijven aan de podotherapeut. Na een ontspannend, desinfecterend voetbad worden de voeten zorgvuldig geïnspecteerd. Hierbij kijkt de podotherapeut heel goed of u onder:

 • Ontsteking,
 • Drukpunten,
 • Zweren,
 • overmatig, gesprongen eelt,
 • open wonden,
 • Blazen,
 • Wratten,
 • Likdoorns,
 • ingegroeide teennagels
 • Voetschimmel of nagel

Lijden.

Mochten er problemen zijn, dan worden deze vakkundig afgehandeld, eventueel met speciaal gereedschap. De nagels worden ingekort en de nagelriemen worden teruggeduwd. Ten slotte is er een ontspannende voetmassage met een verzorgende crème.

Zijn er mensen die zeker naar een podotherapeut moeten gaan?

podotherapeut kosten

Reumatologen en diabetici moeten beslist een podotherapeut raadplegen.

Kostentracker: Ja, er is een groot aantal patiënten voor wie voetverzorging door een getrainde podoloog dringend wordt aanbevolen. Inclusief:

 • Diabetes,
 • Reuma,
 • Mensen met voetafwijkingen en / of veneuze aandoeningen,
 • Mensen die last hebben van overmatig eelt en scheuren,
 • Patiënten met ingegroeide, misvormde nagels, wratten, likdoorns, nagelschimmel of voetschimmel.

Wat wordt bedoeld met "diabetische voet"?

Kostentracker: dit is een veelvoorkomend gevolg van diabetes. Deze aandoening heeft een langdurige stijging van het suikerniveau. Dit beschadigt onder andere de zenuwen van het been en de voet. Vaak is de bloedcirculatie ook slecht, waardoor het probleem nog erger wordt. Omdat de zenuwen de prikkels niet meer correct doorgeven, blijven kleinere wonden onopgemerkt. Infecties en verspreiden zich sneller en ongehinderd.

Dit kan leiden tot ernstige gevolgschade en zelfs tot amputatie van tenen, voeten, onderbenen of zelfs de benen. Daarom is een constante controle van de voeten erg belangrijk voor diabetici. Regelmatige bezoeken aan de podotherapeut kunnen verwondingen aan de voetverzorging voorkomen. Doordat de voeten zorgvuldig worden geïnspecteerd, worden zelfs kleine wondjes vroeg opgemerkt en kunnen de nare gevolgen effectief worden voorkomen.

Is naar een podotherapeut gaan ook voor jongeren aan te raden?

podotherapeut kosten

Naar een podotherapeut gaan is ook voor jongeren aan te raden.

Kostentracker: in ieder geval voor diabetici. Maar ook als u nog geen voetproblemen heeft, is professionele voetverzorging bij een podotherapeut de moeite waard. Bovendien ondersteunt deze wellness voor de voeten het algemeen welzijn.

Hoe vaak moet ik naar medische voetzorg gaan?

Kostentracker: we raden een cyclus van vier tot zes weken aan.

Hoe vind ik de juiste podoloog?

Kostentracker: een lijst met podotherapeuten die in uw regio werken, is te vinden in de gele pagina's of op internet. Wees niet bang om voetproblemen aan te pakken met vrienden of familie. Deze komen vaker voor dan je zou denken, en misschien kan iemand een podoloog aanbevelen met wie hij goede ervaringen heeft gehad.

Wat is het verschil tussen medische en cosmetische voetverzorging?

Kostentracker: medische voetverzorging is een van de medische beroepsactiviteiten. Het wordt gebruikt voor de preventieve, therapeutische en revaliderende behandeling van gezonde, bedreigde of reeds beschadigde voeten.

Cosmetische voetverzorging daarentegen is gericht op verzorgende en decoratieve maatregelen en zorgt voor een verzorgd uiterlijk van de voeten.