Porseleinreparatie: welke kosten zijn te verwachten?

China reparatiekosten

Scherven brengen niet alleen geluk, ze maken je soms ook echt ongelukkig. Zeker als er een geliefd en misschien zelfs duur stuk kapot is gegaan. Zelfs het hanteren van superlijm is niet aan te raden, vooral bij gevoelige items, met professionele hulp, aan de andere kant kun je vaak veel kapotte items repareren. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten hoe duur dergelijke professionele porseleinreparaties zijn en wanneer ze zelfs de moeite waard zijn.

Vraag: Hoe duur is het om porselein professioneel te laten repareren?

Kostentracker-expert: in een porseleinwerkplaats kunnen veel kapotte dingen zeer professioneel weer in elkaar worden gezet. De stukken zijn niet alleen aan elkaar gelijmd, ze worden ook goed met elkaar verbonden met een speciaal glazuur. Ontbrekende onderdelen zijn gemodelleerd met speciale keramische materialen. Dan moet je op lage temperatuur bakken zodat het glazuur hard wordt. Het gerepareerde gebied moet vervolgens worden geschuurd en indien nodig opnieuw worden geverfd, zodat de eerdere schade volledig onzichtbaar is.

Dit alles kost natuurlijk een enorme inspanning. De kosten voor zo'n professionele porseleinreparatie zijn navenant hoog. Met ongeveer 60 EUR tot 100 EUR zou je zeker genoeg moeten zijn voor kleine stukjes met eenvoudige schade. Als er maar een kleine splinter gerepareerd moet worden, zijn de kosten vaak goedkoper.

China reparatiekosten

Het is bijzonder duur als antieke stukken zijn gebroken.

Bij grotere stukken, echte "stapels gebroken glas" en antieke porseleinen voorwerpen, die zorgvuldig en vakkundig weer in elkaar gezet moeten worden zodat de oorspronkelijke uitstraling behouden blijft, kunnen de kosten veel hoger zijn.

Sample kosten

We hebben een porseleinen beker die een huwelijkscadeau was. Helaas viel het onlangs van de plank en brak het in tweeën. Er is wat afbrokkeling op het handvat opgetreden. Omdat we het goede stuk niet zomaar willen weggooien, sturen we het naar een gespecialiseerde porseleinwerkplaats voor professionele reparatie.

Postprijs
Verzend- en retourkosten, verpakkingsmateriaal28 EUR
professionele verbinding van beide delen, verwijderen van de spanen op het handvat75 EUR
Totale kosten ermee103 EUR

De hier getoonde reparatiekosten gelden voor het herstellen van een bepaald type schade door één werkplaats. De kosten die nodig zijn voor reparaties van andere typen en typen kunnen ook variëren.

Vraag: Wat zijn de reparatiekosten voor porseleinen voorwerpen?

Kostentracker-expert: De werkdruk voor de porseleinwerkplaats is hier vaak doorslaggevend. Bij reparatiewerkzaamheden maakt het natuurlijk uit of een bord in twee of vijf delen is gebroken of dat er ook veel losse splinters zijn. Het werk bij het samenvoegen van 5 fragmenten is minstens twee keer zo hoog als bij het samenvoegen van slechts 2 fragmenten.

Als het moet worden verbouwd, gevuld of geverfd, neemt de inspanning aanzienlijk toe - en uiteindelijk zijn de reparatiekosten weer hoger.

China reparatiekosten

Kleine beschadigingen zijn meestal voor weinig geld weer te verlijmen.

In het geval van eenvoudige schade en kleinere stukken die slechts in twee of drie delen worden gebroken, kunt u gewoonlijk kosten tussen de ongeveer 50 EUR tot 60 EUR aannemen als ze maar in elkaar moeten worden gezet.

Als er al vier of vijf afzonderlijke fragmenten zijn, bedragen de kosten voor een reparatie meestal 80 EUR tot 100 EUR. Als u daarna ook moet verbouwen, professioneel spanen of verf moet verwijderen, moet u zeker rekening houden met kosten ruim 100 EUR.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een porseleinreparatie afhankelijk?

Cost tracker expert: Doorslaggevend voor de reparatiekosten zijn:

  • de omvang van de schade
  • het aantal fragmenten dat moet worden samengesteld
  • of chippen moet worden opgelost
  • of een schilderij na de reparatie goed moet worden bijgewerkt
  • of ontbrekende onderdelen moeten worden vernieuwd
  • of het een waardevol antiek stuk is dat trouw aan het origineel moet worden hersteld
  • of er extra verzendkosten zijn (reparaties door ze naar een gespecialiseerde reparateur voor keramiek- en porseleinreparaties te sturen)

Vraag: Wanneer is een professionele porseleinreparatie de moeite waard?

China reparatiekosten

In het geval van alledaagse voorwerpen is de reparatie meestal niet de moeite waard.

Kostentracker-expert: als het gaat om de praktische waarde van objecten, is een reparatie bijna nooit de moeite waard. Een kapotte beker kan veel goedkoper worden vervangen. Bij reparaties speelt de ideale waarde echter een grote rol - afhankelijk van hoeveel het kapotte stuk u waard is, bent u ook bereid te betalen.

Bij antieke voorwerpen of figuren ligt de situatie natuurlijk anders: de waarde van het voorwerp is vaak zo hoog dat de kosten van vakkundig herstel gemakkelijk overkomen zijn. Bij beeldjes of vazen ​​van hoge kwaliteit die enkele duizenden euro's waard zijn, is een reparatie natuurlijk altijd de moeite waard om de waarde op peil te houden - ook al zou het enkele honderden euro's moeten kosten.

Anders moet u altijd bedenken hoeveel u werkelijk bereid bent te betalen voor uw eigen favoriete stukken die slechts een ideale waarde hebben. U kunt dit dan in relatie tot de benodigde kosten in een offerte plaatsen en overwegen of u de reparatieofferte accepteert.