Geprefabriceerde garage - wat zijn de kosten?

afgewerkte garage kosten

Als u van uw auto houdt, kunt u deze veilig op uw eigen terrein parkeren. Hiervoor is een garage nodig. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor eenvoudige prefab garages.

Vraag: waarom eigenlijk een garage - en waarom geprefabriceerde garages?

Kostentracker-expert: Veel pleit voor een garage: in een garage is uw eigen voertuig volledig beschut tegen weersinvloeden. Bij een carport is dit bijna ook het geval, maar er is geen "allround bescherming" zoals in de garage.

Wie ook in de winter geen krassen op zijn auto-ijs wil vermijden, kan ook profiteren van de garage. Glazen in een garage bevriezen meestal niet, zelfs niet als het buiten erg koud is.

Het voertuig is ook beschermd tegen vele andere risico's wanneer het zich in een gesloten garage bevindt, bijvoorbeeld tegen diefstal of beschadiging door vandalen. Hagelschade die duur is om te herstellen, komt ook veel minder vaak voor bij voertuigen die thuis altijd in de garage staan.

Veel verzekeraars geven daarom korting op de verzekeringspremie als het voertuig in een afgesloten garage op eigen terrein geparkeerd staat in plaats van buiten op straat voor het huis te staan.

Bovendien verhogen zeer lage buitentemperaturen de slijtage van een voertuig aanzienlijk als het wordt blootgesteld aan heftige temperatuurschommelingen. Garages zijn - ook als ze niet verwarmd worden - vrijwel altijd vorstvrij en vrij van strooizout dat in de winter door de lucht waait.

Ten slotte is een garage bijna altijd meer dan alleen een garage:

 • een beschermde en beveiligde parkeerplaats voor fietsen, driewielers en omvangrijke sportartikelen (zoals opstapplanken of surfplanken
 • een plek voor omvangrijke gereedschappen
 • een tussenopslag voor alles wat binnenkort nodig zal zijn
 • een geïmproviseerde werkplaats
 • een geïmproviseerde feestzaal als het buiten op een feestje begint te regenen

Van een carport zijn in de regel geen van deze zaken te verwachten - als de bouwinspanning vaak vergelijkbaar is. De garage is hier bijna altijd het betere alternatief.

afgewerkte garage kosten

Een geprefabriceerde garage is vele malen goedkoper dan een massieve garage

Het antwoord waarom geprefabriceerde garages de moeite waard zijn, is relatief eenvoudig: een zelfgebouwde (solide) garage kost meestal meerdere keren meer dan een geprefabriceerde garage en kost ook veel moeite. Als je bij de bouw van het huis geen garage laat bouwen, moet je later flink wat moeite doen: van dure planning en keuring tot het begeleiden van de bouwplaats tot en met de uiteindelijke oplevering - wat zeker tijd kan kosten. Het belangrijkste argument tegen een enorme garage zijn echter duidelijk de hoge kosten die gemoeid zijn met het achteraf inbouwen ervan.

Vraag: Wat kosten geprefabriceerde garages meestal?

Kostentracker-expert: dat kun je natuurlijk niet over de hele linie zeggen - het hangt grotendeels af van de grootte en het ontwerp van de garage.

In het beste geval krijg je een heel eenvoudige, kleine plaatwerkgarage voor een prijs van iets meer dan 1.000 EUR, maar je moet wel de kosten voor de fundering en de aflever- en installatiekosten berekenen. Varianten van hogere kwaliteit kosten dan tussen 2.500 en 4.500 EUR, en dubbele garages zijn natuurlijk duurder.

Meer massieve betonnen garages, die enkele voordelen hebben ten opzichte van eenvoudige plaatwerkgarages, zijn meestal beschikbaar als geprefabriceerde garages vanaf ongeveer 4.000 EUR.

De prijs staat altijd open voor de top - u kunt de prijs zelfs erg hoog opdrijven, zelfs met een zeer goedkope plaatwerkgarage met een verscheidenheid aan speciale apparatuur en extra verzoeken.

De wat minder populaire blokgarages (vergelijkbaar met een tuinhuisje) zijn doorgaans vrij goedkoop te verkrijgen: van ongeveer 1.500 EUR - 2.000 EUR moet je rekenen op zo'n garage.

Enkele prijsvoorbeelden voor geprefabriceerde garages:

Type garageuitvoeringPrijs (zonder levering, montage en fundering)
Geprefabriceerd garage staalKanteldeur, solide uitstraling1.690 EUR
Geprefabriceerde houten garagezonder poort, met lessenaarsdak en geïntegreerde schuur4.829 EUR
Metalen geprefabriceerde garagePlaatwerklook, poort met twee vleugels599 EUR
Geprefabriceerde betonnen garage6 x 3 m, zeer hoge kwaliteit en robuust ontwerp8.500 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts individuele prijsvoorbeelden voor bepaalde garagemodellen.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al heel duidelijk zien dat geprefabriceerde garages ook erg goedkoop kunnen zijn - maar versies van hogere kwaliteit hebben nog steeds hun prijs.

In vergelijking met een solide garage, waarvoor u in de meeste gevallen kosten vanaf ongeveer 10.000 EUR moet inschatten, zijn alle prefabgarages nog steeds aanzienlijk goedkoper.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een geprefabriceerde garage meestal afhankelijk?

Cost Tracker Expert: hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

 • het materiaal waaruit de garage is gemaakt
 • de grootte van de garage
 • de dakvorm van de garage
 • de uitvoering van de garage, met name de garagedeur
 • de optionele uitrusting van de garage
 • de stichtingskosten
 • de bezorg- en montagekosten

De prijsstelling van de individuele fabrikanten speelt ook vaak een doorslaggevende rol - garages met een vergelijkbaar ontwerp kunnen vaak aanzienlijk verschillende prijzen hebben van verschillende fabrikanten.

Vraag: Welke rol speelt het materiaal qua kosten?

afgewerkte garage kosten

Metalen garages zijn de goedkoopste optie, betonnen garages het duurst

Kostentracker-expert: stalen en plaatstalen garages behoren tot de meest kosteneffectieve garages. Hier beginnen de prijzen meestal bij iets meer dan 1.000 EUR.

Houten garages zijn over het algemeen ook iets goedkoper - in veel gevallen zijn de prijzen maar iets hoger dan die van stalen garages van vergelijkbare grootte en ontwerp.

Betonnen garages zijn relatief het duurst vanwege hun grootte - hier moet u vaak het dubbele tot drie keer zo duur betalen in vergelijking met een vergelijkbaar ontworpen stalen model. Betonnen garages zijn natuurlijk veel robuuster en zeer duurzaam.

Het verschil is vaak niet op het eerste gezicht te zien - er zijn ook stalen garages aan de buitenkant gepleisterd (vaak alleen tegen kleine meerkosten). Ze kunnen dan gemakkelijk worden aangezien voor een betonnen garage.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de stichting?

Kostentracker-expert: in de regel is een doorlopende funderingsplaat de goedkoopste oplossing.

Afhankelijk van de omstandigheden op de site en de vereisten voor de fundering, kunt u gewoonlijk rekenen op kosten van 70 EUR per m² tot 100 EUR per m² voor de fundering.

Bij problematische bodemgesteldheid kunnen deze kosten dan hoger zijn vanwege de complexere grondwerken.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor levering en installatie?

Cost tracker expert: In het geval van stalen garages kost de montage meestal tussen 300 en 700 euro, de bezorgkosten zijn dan afhankelijk van de afleverafstand.

Veel fabrikanten bieden ook aflever- en installatiekosten bij de prijs inbegrepen. Controleer voor de zekerheid altijd goed of deze kosten ook daadwerkelijk volledig door de koopsom worden gedekt.

Bij prefab betongarages zijn de installatiekosten doorgaans hoger vanwege de aanzienlijk moeilijkere en complexere montage. Ook hier speelt de afleverafstand een beduidend grotere rol.

In veel gevallen moet u rekening houden met kosten oplopend tot € 1.000 voor prefabbetongarages.