Hoe duur is een gekochte of gecharterde privéjet?

privéjet kosten

Op het eerste gezicht klinkt het misschien als een onbetaalbare luxe: een jet staat klaar en je kunt hem op elk moment gebruiken voor comfort. Het zijn niet langer alleen miljonairs en internationale sterren die de voordelen van een privéjet zijn gaan waarderen. Ontspannen reizen van A naar B, los van vaste vluchtschema's, wordt steeds meer mogelijk gemaakt door managers en internationale bedrijven. Maar wat kost het om een ​​eigen vliegtuig te hebben? Deze en andere vragen over de privéjet verduidelijken we in een interview met de kostentracker-expert.

Zijn privéjets het normale vervoermiddel geworden?

Kostentracker: er zijn momenteel ongeveer 4.500 van deze vliegtuigen in Europa. De meest populaire modellen in de sector zijn Airbus, Boeing, Bombardier, Cessna, Gulfstream en Hawker. 20 procent van de privéjets is van particulieren, 70 procent van bedrijven en 10 procent is bedoeld voor gebruik door de staat.

Voor particulieren die zich een privéjet kunnen veroorloven, staan ​​persoonlijk genot, comfortabel reizen of prestige vaak op de voorgrond. In dit geval speelt geld een nogal ondergeschikte rol. Bedrijven waarderen daarentegen de flexibiliteit en tijdwinst. Meestal kiest u om economische redenen voor dit vervoermiddel.

Wat kost het om een ​​privéjet te kopen?

Kostentracker: de prijsklasse voor vliegtuigen is enorm. Als u kiest voor een ouder model dat vele uren in de lucht heeft gestaan, kunt u wegkomen met een relatief goedkope aanschafprijs vanaf 500.000 dollar. U kunt een gebruikte, maar nog steeds relatief nieuwe jet met een actieradius van ongeveer vier uur aanschaffen tegen een prijs vanaf 3 miljoen US dollar. Voor een nieuwe privéjet de grootste categorie moet u vanaf 50 miljoen US dollar betalen.

Wat zijn de onderhoudskosten voor een jet?

privéjet kosten

Een privéjet moet ook worden onderhouden

Kostentracker: ongeacht hoe vaak u het vliegtuig gebruikt, er zijn vaste kosten. Dit omvat de salarissen van de bemanning, administratie- en onderhoudskosten, accommodatie in een hangar en verzekering. Het waardeverlies en, als je het vliegtuig met een lening hebt gefinancierd, de afbetalingen en rente zijn vaste kosten.

Directe kosten omvatten brandstofkosten en motorprogramma's. Deze worden gemaakt als u de privéjet gebruikt. Er zijn ook variabele uitgaven zoals landings- en afhandelingskosten. Als u de jet ongeveer 200 uur per jaar nodig heeft, moet u rekening houden met ongeveer 600.000 EUR onderhoudskosten.

Wanneer is het de moeite waard om een ​​jet te kopen?

Kostentracker: als u of uw medewerkers de jet gebruiken voor minder dan 100 vlieguren per jaar, is het kopen van een vliegtuig alleen de moeite waard als u het chartert aan derden. In dit geval moet u de jet echter registreren voor commerciële doeleinden, omdat hiervoor een certificaat van luchtvaartexploitant vereist is. Om dit te kunnen ontvangen, moet de jet voldoen aan de voorschriften van de European Aviation Safety Agency. Mogelijk is een dure upgrade voor deze exploitatievergunning vereist.

Vanwege de kosten en afschrijving is het kopen van een privéjet zelden de moeite waard. Het komt relatief vaak voor dat gelijkgestemde kopers bij elkaar komen en samen een privéjet kopen of gebruiken. Dit deelt de onderhoudskosten en de eigenaren behouden nog steeds de controle over hun vliegtuig.

Wat kost het om een ​​privéjet te huren?

Kostentracker: als u geen eigen vliegtuig wilt kopen, kunt u bij verschillende maatschappijen een privéjet huren. De huurprijs ligt in dit geval, afhankelijk van de grootte van het vliegtuig en de uitrusting, tussen 1.750 en 7.000 EUR per uur. Er zijn extra kosten zoals start- en landingskosten .

De te charteren privéjets zijn onderverdeeld in vijf categorieën:

KunstAantal passagiersVliegroute zonder bijtanken
Zeer lichte straalmaximaal vier passagiersKorte afstand tot 1,5 uur
Lichte jetsvijf passagiersmaximaal twee uur
Super lichte straalmaximaal zeven passagiersongeveer 3,5 uur
Middelgrote jetmaximaal 8 passagiersmaximaal vier uur (vlucht op middellange afstand)
Zware straalmaximaal 13 passagiersmeer dan vier uur

Bij deze variant bestaat de mogelijkheid om een ​​vast vluchtcontingent voor een jaar te boeken. U kunt dan op de door u gekozen tijdstippen gebruikmaken van de privéjet.

Houd er bij het boeken rekening mee dat kleinere jets een hoge mate van flexibiliteit bieden bij de keuze van vertrek- en bestemmingsluchthavens. De grotere machines zijn echter ook geschikt voor intercontinentale en langeafstandsvluchten zonder frequente tussenlandingen.

De charterprijs is afhankelijk van het gekozen model. In onderstaande tabel hebben we de prijzen per vlieguur weergegeven, afhankelijk van de vliegtuiggrootte:

Kostenoverzichtprijs
Zeer lichte straal1.750 EUR
Lichte straal2.500 EUR
Super lichte straal3.000 EUR
Middelgrote jet3.250 EUR
Zware straal6.500 EUR

Houd er rekening mee dat de bovenstaande kosten slechts als globale richtlijn kunnen dienen, aangezien ze sterk variëren van aanbieder tot aanbieder en afhankelijk van het geboekte contingent.