Wat kost professionele gebitsreiniging?

professionele-tandreinigingskosten

Bijna iedereen gaat één keer per jaar naar de tandarts. Naast het controleren van hun gebit, staat professionele gebitsreiniging (PZR) voor velen ook op de agenda. Het wordt beschouwd als het beste middel om tandbederf en parodontitis te voorkomen, omdat het aanzienlijk effectiever is dan tandenpoetsen. Maar wat kost de behandeling? Deze en vele andere vragen over dit onderwerp lichten we toe in een interview met de kostentracker-expert.

Wat gaat mij dit kosten?

Kostentracker: de kosten voor de PZR fluctueren enorm, aangezien de tandarts deze behandeling volgens het privétariefschema in rekening brengt.

factor1 tarief2,3 keer het tarief3,5 keer het tarief
per tand1.57 EUR3.62 EUR5,51 EUR
complete set tanden (28 tanden)43,96 EUR101.36 EUR154,28 EUR

Dienovereenkomstig moet u gemiddeld ongeveer 80 EUR rekenen voor professionele gebitsreiniging.

Er zijn maar weinig tandartsen die het eenvoudige tarief in rekening brengen. Bij normale werkdruk wordt meestal het 2,3 maal het tarief in rekening gebracht. Als de uitvoering van de tandprofylaxe meer moeite kost, bijvoorbeeld omdat er veel tandsteen moet worden verwijderd, zijn de kosten navenant hoger. Dan wordt meestal de 3,5 keer het tarief in rekening gebracht.

professionele-tandreinigingskosten

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de genomen maatregelen

Hoe duur een professionele gebitsreiniging is, hangt ook af van het aantal te verzorgen tanden. Het gebruik van speciale apparatuur en materialen heeft ook invloed op de prijs. Indien bijvoorbeeld een poederstraalapparaat wordt toegepast, komt dit zowel tot uiting in de kosten als in de extra afdichting van de kauwvlakken.

Onze tip: Volgens § 630c, § 3 van het Duitse Burgerlijk Wetboek zijn tandartsen verplicht om de patiënt voorafgaand aan de behandeling te informeren over de gemaakte kosten. Vraag daarom vooraf een schriftelijke kostenbegroting. Door prijzen te vergelijken, kunt u met deze profylactische maatregel aardig wat euro's besparen.

Ik ben bij dezelfde tandarts als mijn vrouw, maar mijn PZR is duurder. Waarom?

Kostentracker: De kosten voor professionele gebitsreiniging zijn gebaseerd op het individuele gebit en de conditie van het gebit. Als een patiënt vaak voor profylaxe gaat, hoeven meestal minder plaques te worden verwijderd. De behandeling is veel goedkoper door de lagere inspanning. Elke tand wordt gefactureerd, d.w.z. als er een paar tanden ontbreken, heeft dit invloed op de prijs.

Dekt de zorgverzekeraar deze kosten?

Kostentracker: de PZR is een particuliere dienst, dus u moet de kosten zelf betalen. Veel wettelijke ziektekostenverzekeraars hebben echter ook ingezien dat deze profylactische maatregel veel voordelen biedt . Om deze reden geven steeds meer zorgverzekeraars een jaarlijkse subsidie. Het loont daarom de moeite om bij uw eigen verzekeraar te vragen of de kosten geheel of gedeeltelijk worden vergoed.

Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, is dat afhankelijk van de contractuele voorwaarden. Vaak worden de kosten volledig vergoed. Indien dit niet het geval is, loont het de moeite om, mits u regelmatig een PZR laat uitvoeren, de verzekering hierop aan te passen.

Hoe nuttig is professionele gebitsreiniging?

Kostentracker: dit kan, zoals zoveel medische vragen, niet over de hele linie worden beantwoord. Bijna alle deskundigen zijn echter van mening dat tweemaal daags grondig tandenpoetsen niet voldoende is om tandbederf en parodontitis te voorkomen, aangezien smallere delen van de tanden niet bereikbaar zijn met interdentale borstels en flosdraad. De tandenborstel heeft geen kans tegen tandsteen, verkleuring en hardnekkige aanslag.

Bij professionele gebitsreiniging worden echter ook die delen van de mond die u zelf nauwelijks kunt bereiken grondig gereinigd. Dit vermindert het risico op tandheelkundige aandoeningen aanzienlijk. Ook kronen en bruggen zijn gebaat bij een gedegen zorg. De levensduur van deze dure prothesen kan worden verlengd met regelmatige, professionele gebitsreiniging.

Wat doet professionele gebitsreiniging?

Kostentracker: Professionele gebitsreiniging vindt plaats in verschillende stappen:

professionele-tandreinigingskosten

Vooral de ruimtes tussen de tanden zijn vaak erg vuil

 • Eerst worden de afzettingen zichtbaar gemaakt met een plaquetest.
 • Tandsteen wordt grondig verwijderd met handinstrumenten zoals scalers en curettes of met een speciaal luchtstroom-echoapparaat.
 • Schrapers, interdentale borstels of tandzijde worden gebruikt voor afzettingen tussen de tanden.
 • Tandverkleuring door luxe voedingsmiddelen zoals koffie of thee wordt meestal verwijderd met een poederjet.
 • De tanden worden vervolgens gespoeld met water en gedroogd met lucht.
 • Na grondig polijsten worden blootliggende tandhalzen en de fijnste scheuren afgedicht met een speciale pasta.
 • Eventueel kan vervolgens fluoridegel worden aangebracht.

Wat is het verschil met het verwijderen van tandsteen?

Kostentracker: Bij professionele gebitsreiniging worden, in tegenstelling tot het verwijderen van tandsteen, niet alleen de harde maar ook de zachte aanslag verwijderd zonder dat er residu achterblijft.

Hoe lang duurt de behandeling?

Kostentracker: dit hangt af van de gebruikte methode en de moeite. Deze profylactische maatregel duurt in de regel ongeveer 45 tot 60 minuten.

Hoe vaak moet ik een professionele gebitsreiniging laten doen?

Kostentracker: zodat de PZR het gewenste succes laat zien, moet deze regelmatig worden uitgevoerd. Een interval van een half jaar of een jaar wordt als optimaal beschouwd, afhankelijk van hoeveel u vatbaar bent voor de vorming van tandsteen. Voor gebruikers van implantaten, rokers, zware koffie- of theedrinkers of parodontale patiënten kunnen kortere intervallen nodig zijn.

Voor wie is professionele gebitsreiniging bijzonder belangrijk?

Kostentracker: er zijn groepen mensen die vaak aan tandvleesaandoeningen lijden en daarom vaker per jaar een PZR zouden moeten laten uitvoeren. Inclusief:

 • diabeticus
 • Roker
 • Senioren.

Heb jij:

 • zeer hoekige tanden
 • een sterke neiging tot gingivitis
 • diepe tandzakken

u moet uw gebit elke drie maanden professioneel laten poetsen.

Helpt tandenpoetsen ook tegen een slechte adem?

professionele-tandreinigingskosten

Tandenpoetsen helpt meestal niet tegen een slechte adem

Kostentracker: onaangenaam ruikende adem wordt in meer dan 90 procent van de gevallen veroorzaakt door geurveroorzakende bacteriën. Deze zijn met name verborgen in de tandnissen en ruimtes tussen de tanden die niet bereikbaar zijn met poetsen en flossen. Daarom kan een slechte adem zelfs met de beste mondhygiëne nauwelijks worden aangepakt. Door de grondige verwijdering van biofilm en tandplak is de adem aangenaam fris na de eerste professionele gebitsreiniging.

Wees niet bang om uw probleem tijdens de behandeling aan te pakken en ontvang de juiste medische spoelbeurten en speciale aanbevelingen voor mondhygiëne. Deze voorkomen bacteriële kolonisatie. In combinatie met de regelmatige, professionele gebitsreiniging houden deze maatregelen uw adem fris en kunt u in het dagelijks leven situaties dichtbij het lichaam op een ontspannen manier tegemoet treden.

Ik ben zwanger. Kan ik de afspraak nog nakomen?

Kostentracker: professioneel tandenpoetsen is vooral belangrijk voor aanstaande moeders. Door tandplak en tandsteen te verwijderen, kunt u zwangerschaps-gingivitis en zwangerschapsparodontitis effectief voorkomen. Deze parodontitis verhoogt het risico op vroeggeboorte. Daarom wordt een PZR aanbevolen tijdens de zwangerschap.

De kosten voor professionele gebitsreiniging tijdens zwangerschapsprofylaxe komen overeen met die van de gebruikelijke PZR.

Doet de PZR pijn?

Kostentracker: de behandeling is bijna altijd volledig pijnloos, dus verdoving is niet nodig. Als u echter blootliggende tandhalzen heeft, vindt u de profylaxe mogelijk ongemakkelijk. Dit geldt ook voor het reinigen van de tanden direct op het tandvlees. Vraag in deze gevallen om oppervlakte-anesthesie in gelvorm, die een pijnloze behandeling met praktisch geen bijwerkingen garandeert.

Een reden voor klachten kan de ruwe benadering van de tandarts of tandartsassistente zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het Airflow-poeder met te veel druk op de tandvleesleiding wordt aangebracht. Wees in dit geval niet bang om op uw pijn te wijzen en om zorgvuldiger werk te vragen.

Waarom heb ik pijn na de behandeling?

professionele-tandreinigingskosten

Tandenpoetsen kan pijn veroorzaken tijdens en na het reinigen

Kostentracker: het tandsteen bovenop vormt een soort beschermlaag die de fijne dentinale tubuli van de tandhalzen bedekt. Dit wordt verwijderd tijdens professionele gebitsreiniging, waardoor pijn kan ontstaan, vooral bij blootstelling aan kou of hitte. Zelfs mensen met diepe tandvleeszakken kunnen pijn voelen na de PZR. Deze verdwijnen echter na twee tot drie dagen en kunnen, indien nodig, worden behandeld met een milde pijnstiller.

Ik heb een tandfobie, moet ik de PZR nog hebben?

Kostentracker: als u bang bent om naar de tandarts te gaan, kan de PZR u ook een ongemakkelijk gevoel geven. De eerder genoemde oppervlakteanesthesie met gel kan elke pijn bijna volledig voorkomen. Als alternatief kunt u deze behandeling laten uitvoeren in een praktijk die gespecialiseerd is in angstpatiënten en hypnosetechnieken.

Zijn er ook risico's?

Kostentracker: soms wordt professioneel tandenpoetsen bekritiseerd omdat het de tanden zou aantasten. Als de instrumenten correct en zorgvuldig worden gebruikt, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de voordelen. Als de procedure echter niet goed wordt uitgevoerd, kan het tandvlees erg geïrriteerd raken of zelfs gewond raken.

Waarschuwing: als u bloedverdunnende middelen gebruikt, als u een pacemaker of een kunstmatige hartklep heeft, moet u de tandarts of tandartsassistente voor de behandeling informeren. Er mogen dan geen poederstralen of ultrasone apparaten worden gebruikt, aangezien dit de werking van de pacemaker kan beïnvloeden. Aan de andere kant moet u een profylactisch antibioticum nemen om gevaarlijke infecties door ziektekiemen te voorkomen.