Putten schoonmaken: welke kosten mag men verwachten?

goed-schoonmaakkosten

Putten hebben regelmatig onderhoud en reiniging nodig - anders verslechtert de prestatie van de put na verloop van tijd en neemt het dichtslibben en verstoppen toe. Als u dit te lang heeft nagelaten, is professionele putreiniging meestal de enige oplossing. In ons gesprek bespreken we met de kostentracker welke kosten er te verwachten zijn voor zo'n schoonmaak door de specialist.

Vraag: Wat zijn de kosten van een professionele putreiniging?

Kostentracker-expert: dit hangt natuurlijk altijd een beetje af van het type put en de toestand van slib en okerkleur. Dit bepaalt ook welke reinigingsmethode moet worden gebruikt.

Technisch gezien komen twee verschillende reinigingsmethoden in aanmerking:

  • het puur mechanisch reinigen van de put
  • het mechanisch chemisch reinigen van de put
  • het opnieuw boren van een put

Mechanische putreiniging

goed-schoonmaakkosten
In sommige gevallen is reinigen met een hogedrukreiniger voldoende.

Als het slechts licht vervuild is, kan er vaak gereinigd worden met een hogedrukstraal, wordt de put gespoeld en wordt het vuil tegelijkertijd weggepompt. Dit is vrijwel altijd voldoende als verzilting of verkleuring van de put vroegtijdig wordt tegengegaan. Het proces kan ook door uzelf worden uitgevoerd - indien nodig volgens deskundige instructies.

De arbeidskosten van de specialist zijn afhankelijk van de inspanning: dit kan variëren van eenvoudige wateranalyses tot tv-camera-inspecties van de put en spoelen onder hoge druk met meer dan 100 bar waterdruk en tegelijkertijd pompen. De kosten zijn dienovereenkomstig verschillend - als de procedure navenant complex is, kunnen ze ook enkele honderden euro's bedragen.

Chemisch-mechanische putreiniging

In moeilijkere gevallen kan het gebruik van chemicaliën nodig zijn. Specialisten gebruiken heel vaak natriumhypochloriet of kaliumhypochloriet, evenals zogenaamd javelwater, maar ook waterstofperoxide om een ​​put te desinfecteren en afzettingen te verwijderen.

Hier zijn de kosten meestal beduidend hoger vanwege de hogere inspanning, na de inwerktijd moet het middel ook weer worden uitgespoeld.

U kunt ook zelf gebruik maken van de "chemische club" - professionele middelen zijn verkrijgbaar in de winkels, en sommige huismiddeltjes zoals citroenzuur en dergelijke helpen in sommige gevallen ook. In principe moeten chemicaliën echter liever in handen zijn van professionals, en hier moet je zeker voorzichtig mee zijn.

Boor de put opnieuw

goed-schoonmaakkosten
Soms moet de put opnieuw worden geboord.

Als een put massaal wordt dichtgeslibd of dichtgeslibd en helemaal niet kan worden gered, is het enige dat helpt, de put opnieuw te boren. Afhankelijk van het type put en de benodigde putdiepte, moet u rekening houden met kosten van 800 EUR tot meer dan 2.500 EUR. U kunt op dit punt meer lezen over de kosten van het boren van putten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze tuinput (impactput) met een diepte van 4 m neemt af in zijn afgiftesnelheid, we vermoeden enorme aanslag en vervuiling, aangezien we de afgelopen jaren nooit hebben schoongemaakt. We besluiten om een ​​professioneel tweecomponentenproduct te gebruiken dat we kopen bij een gespecialiseerde fabrikant.

We reinigen de putpomp apart met een ander product dat we later voor andere doeleinden kunnen gebruiken (warmtewisselaars).

Postprijs
2 componenten reinigingsmiddel, complete set97,90 EUR
Pompreiniger - concentraat, 10 l126 EUR
totale prijs223,90 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een bepaalde hoeveelheid reinigingsmiddelen van een bepaalde fabrikant, die wordt gemeten voor een individuele putdiepte en maat. De kosten voor dergelijke reinigingsmiddelen kunnen ook in andere gevallen tot aanzienlijk verschillende kosten leiden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het schoonmaken van de put?

goed-schoonmaakkosten
De schoonmaakkosten zijn vooral afhankelijk van of u het werk zelf doet of iemand inhuurt om het te doen.

Kostentracker-expert: dit is waar het van afhangt:

  • of u de schoonmaak zelf doet of laat doen door een specialist
  • welke maat en diepte de put is
  • welke mate van vervuiling, verzilting en verbranding is aanwezig
  • welke reinigingsopties verstandig kunnen worden gebruikt
  • welke inspanning wordt geleverd door het putreinigingsbedrijf (eenvoudige visuele analyse, tv-bediening, wateranalyse, enz.)
  • welke middelen worden in welke hoeveelheden gebruikt