Leggen van PVC-vloeren: deze kosten zijn te verwachten

kosten voor het leggen van pvc-vloeren

Voor velen is het nog steeds het beste en vooral het meest kosteneffectieve alternatief, ondanks de vele “moderne” vloervarianten: de PVC-vloer, ook wel “vinylvloer” genoemd in zijn moderne naam. Het kan los op rol worden gelegd of volledig worden verlijmd als PVC-tegels of kliktegels. Dit heeft natuurlijk invloed op de installatiekosten. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten hoe duur het is om in de praktijk een PVC-vloer te laten leggen.

Vraag: Wat kost het om PVC te laten installeren?

Kostentracker-expert: dat hangt enerzijds af van welk type PVC-vloer je geïnstalleerd wilt hebben en anderzijds van de aard van de ondervloer.

kosten voor het leggen van pvc-vloeren

De installatiekosten variëren tussen 5 en 30 EUR per vierkante meter.

Inclusief eventuele ondergrondvoorbereiding die nodig kan zijn, kunnen de installatiekosten variëren tussen ongeveer 5 EUR per m² en 30 EUR per m², dus dat kan sterk variëren.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In onze keuken van 20 m² willen we een vloer van PVC-tegels hebben. De eerder gelegde vloer is ook een PVC-vloer. We willen onze nieuwe vloer volledig verlijmd hebben.

Postprijs
Voorbereiding van de ondergrond72 EUR
Leg de vloer volledig245 EUR
Bevestigen van de plinten54 EUR
Totale kosten van legprestaties (zonder materiaalkosten voor de vloer) ermee371 EUR
Kosten per m² vloeroppervlak18,55 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de legwerkzaamheden door één specifiek gespecialiseerd bedrijf. De kosten bij andere ambachtelijke bedrijven en onder andere lokale omstandigheden kunnen ook sterk variëren.

Als rolgoederen losjes waren neergelegd, zouden de kosten rond de ongeveer € 150 tot € 200 zijn geweest. Met een ondervloer van tegels of een bestaande houten vloer zouden de installatiekosten rond de 600 euro of meer zijn geweest.

Vraag: Wat is de omvang van de individuele services bij het leggen van een PVC-vloer?

Kostentracker-expert: Twee dingen zijn hier doorslaggevend: of de vloer gewoon losjes als gewalst materiaal moet worden gelegd of volledig moet worden verlijmd en hoe de legondergrond wordt gemaakt.

Bij losse plaatsing kunt u doorgaans zeer lage legkosten verwachten vanaf ongeveer 5 EUR per m². Bij het verlijmen van de vloer moet u minstens 10 EUR per m² tot 15 EUR per m² berekenen voor het leggen van de tegels.

kosten voor het leggen van pvc-vloeren

Indien de ondergrond vooraf gereconditioneerd moet worden, kunnen er extra kosten aan verbonden zijn.

De voorbereiding van de ondergrond kan in individuele gevallen zeer tijdrovend zijn. Bij een tegelvloer moeten de tegelvoegen eerst worden gladgestreken om een ​​egale verlijmingsondergrond te krijgen. Bij een bestaande plankenvloer zouden de planken eerst afzonderlijk moeten worden vastgeschroefd, waarna eventueel de gehele ondervloer moet worden geëgaliseerd. Beide zorgen voor relatief veel werk, wat natuurlijk ook merkbaar is in de kosten.

Reken in dat geval met kosten van ongeveer 10 EUR per m² tot 20 EUR per m² enkel voor de voorbereiding van de ondergrond. Als er alleen een primer moet worden aangebracht zodat de lijm later zal hechten, is dat relatief goedkoop met ongeveer 2 EUR per m² tot 4 EUR per m².

Plinten

De plaatsing van de plinten wordt vaak vergeten te berekenen. Afhankelijk van het type plint en de moeite die het kost om ze te plaatsen, kunnen de kosten hiervoor variëren van 2 EUR per m² tot 5 EUR per m², of hoger, afhankelijk van de inspanning. Zeker in grotere ruimtes leidt dit tot aanzienlijke meerkosten.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het plaatsen van een PVC-vloer?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf
  • of een gunstige all-in prijs kan worden onderhandeld voor het leggen op grotere oppervlakten
  • de aard van de ondergrond
  • of de gekozen PVC-vloer moet worden verlijmd of los moet worden gelegd (aanzienlijk verschil in kosten bij het leggen)