Ramen met jaloezieën in de ruimte tussen de ruiten: wat zijn de kosten?

ramen-met-jaloezieën-in-de-ruiten-kosten

Wie niet zonder rolluik wil, maar niet zonder zonwering, heeft de mogelijkheid om ramen met zogenaamde tussenzonwering te gebruiken: bij deze ramen loopt de jaloezie in de ruimte tussen de ruiten, beschermd tegen weer en vuil, en kan handmatig of elektrisch bediend worden. In een interview met de cost tracker-experts bespreken we wat dergelijke ramen kunnen kosten en of de oplossing economisch is.

Vraag: Wat kosten ramen met geïntegreerde jaloezieën?

Kostentracker-expert: deze ramen zijn speciale producten die op een speciale manier worden vervaardigd. Naast jaloezieën zijn in de ruimte tussen de ruiten ook plisségordijnen mogelijk, sommige motoraangedreven varianten kunnen zichzelf ook voorzien van stroom via een ingebouwde zonnecel en hebben dus geen aansluiting nodig.

Kosten- en kostenverschillen

ramen-met-jaloezieën-in-de-ruiten-kosten
De kosten van interne jaloezieën variëren sterk, afhankelijk van de fabrikant.

De kosten voor dergelijke ramen kunnen per aanbieder erg verschillen, er zijn ook verschillende systemen. Bij sommige systemen kan de extra ingebouwde glasplaat worden geopend om toegang te krijgen tot de jaloezie die erachter loopt. De extra ingebouwde glasplaat dient alleen ter bescherming van de jaloezie.

Qua prijs geven de meeste varianten een ongeveer EUR 300 tot EUR 400 toeslag voor standaard raamafmetingen. Elektrische bediening of een motor die zelfvoorzienend is met zonnecellen zorgen natuurlijk voor aanzienlijk hogere meerkosten dan de gebruikelijke raamprijs.

Als grove richtlijn voor de berekening van grotere ramen kan men aannemen dat de meerkosten voor de geïntegreerde jaloezie in eenvoudige, handmatig bediende systemen ongeveer in de range van de betreffende raamprijs liggen. De kosten van het raam zijn bijna verdubbeld - maar dit is in de praktijk bijna hetzelfde met een normaal, handmatig bediend rolluik.

Te grote ramen kunnen echter niet meer worden voorzien van binnenzonwering, omdat bij te grote overspanningen de lamellen door de geringe lameldikte zouden doorzakken.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen 5 ramen op onze begane grond vervangen door ramen met geïntegreerde zonwering. De raammaat is 51 cm x 105 cm.

Postprijs
5 ramen met interne jaloezieën - raamprijs3.900 EUR
Installatiekosten (raam vervangen inclusief verwijderen en afvoeren van oude ramen)EUR 1.200
Totale kosten ermee5.150 EUR
Totale kosten per raam dusEUR 1.030
Vergelijkingsprijs: raam zonder binnenjaloezie met montageongeveer 3.000 EUR
Vergelijkingsprijs: ramen met handbediende rolluiken, niet duur4.900 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek raammodel en de installatiekosten van een specifiek bedrijf. In andere gevallen - bij andere raammodellen in andere maten en bij de uitvoering door andere gespecialiseerde bedrijven - kunnen de gemaakte kosten natuurlijk ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor ramen met binnenzonwering afhankelijk?

ramen-met-jaloezieën-in-de-ruiten-kosten
De prijzen voor deze jaloezieën zijn grotendeels afhankelijk van de fabrikant.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • de raamfabrikant bij wie u deze raamoplossing koopt
  • de grootte en kenmerken van het raam
  • het raammateriaal en de gewenste beglazingskwaliteit
  • de bedrijfsmodus voor de jaloezieën (handmatig, elektrisch, zelfaangedreven)
  • de installatie (vervangings) kosten voor de ramen

Vraag: Hoe economisch zijn dergelijke oplossingen?

Cost Tracker-expert: er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden.

ramen-met-jaloezieën-in-de-ruiten-kosten
De winstgevendheid van dergelijke binnenzonwering is omstreden.

Enerzijds is de aanschafprijs voor dergelijke speciale ramen natuurlijk erg hoog - anderzijds zouden rolluiken als buitenzonwering de kostprijs van het raam aanzienlijk verhogen.

Aan de andere kant zouden eenvoudige binnenzonweringen (die ook beschut zijn tegen de wind en relatief beschermd tegen vuil of op zijn minst gemakkelijk schoon te maken zijn) veel goedkoper zijn om te implementeren. Mogelijk zouden ze ook een aanzienlijk beter effect hebben, aangezien de aluminium lamellen die zich in de ruimte tussen de ruiten bevinden, meestal slechts 0,25 mm dun zijn en met een groot aantal ponsen, technisch niet in staat zijn om een ​​bijzonder hoge schaduwwerking en zonwering te ontwikkelen.

Een bijzonder aspect is de duurzaamheid van de binnenzonwering: als er schade optreedt, kunnen deze alleen met veel moeite worden gerepareerd. Bij schade moet in de meeste gevallen de gehele ruit worden vervangen. Schade aan het systeem komt naar verluidt vrij vaak voor na een paar jaar, althans voor sommige fabrikanten. De reparatiekosten die dan ontstaan ​​zijn moeilijk te omschrijven als economisch (zeker in vergelijking met conventionele binnenzonwering).

Het overwegen van een dergelijke oplossing heeft waarschijnlijk alleen zin als er geen technische mogelijkheid is om een ​​rolluik te installeren - en jaloezieën aan de binnenkant van het raam zijn niet gewenst.