Raaminstallatie: welke kosten zijn te verwachten?

raam installatiekosten

Bij het vervangen of plaatsen van een raam zijn de installatiekosten niet te onderschatten. Bij veel standaard ramen kunnen ze tot 30% van de raamkosten voor hun rekening nemen - een aanzienlijk bedrag. In ons interview hebben we de cost tracker gevraagd wat de individuele kosten zijn bij het installeren van ramen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een raam?

Kostentracker-expert: het is niet zo eenvoudig over de hele linie te zeggen. De kosten voor de raaminstallatie zijn altijd afhankelijk van de individuele inspanning die bij de installatie is gemoeid. Dit kan in individuele gevallen heel verschillend zijn, afhankelijk van het type raam (standaard raam, dakraam, openslaande deuren, kelderraam, etc.).

Bij normale ramen is een tijdsbesteding van ongeveer 2 uur tot 4 uur per raam te verwachten, plus het nodige montagemateriaal. Dienovereenkomstig liggen de kosten meestal tussen ongeveer EUR 150 tot EUR 250 per venster.

Installatie volgens RAL-norm

raam installatiekosten
Indien de ramen worden geïnstalleerd volgens de RAL-norm, ontstaan ​​er extra kosten.

Om de best mogelijke thermische bescherming van het raam te garanderen en de vorming van koudebruggen in het raamgebied veilig uit te sluiten, is een bijzonder zorgvuldige installatie vereist. Er is een vaste standaard voor installatie - de RAL-standaard.

Indien installatie volgens RAL wordt uitgevoerd is dit vaak een bijzondere dienst waarvoor meerkosten of toeslagen in rekening worden gebracht.

Hogere inspanning

Bij het installeren van kamerhoge ramen, openslaande deuren (balkon- of patiodeuren) of in speciale inbouwsituaties is de installatiekost aanzienlijk hoger.

Dienovereenkomstig moeten ook hogere kosten worden verwacht: voor balkondeuren (eenvoudige draai-kiepdeur) meestal rond de 250 euro tot 350 euro, voor technisch complexere hef-schuifdeuren meestal vanaf 500 euro. EUR, vaak meer dan 1.000 EUR. De volledige installatie van een dakraam met alle aanpassingswerkzaamheden op het dak en de binnenbekleding kost vaak ook zo'n € 450 à € 500, maar dit is beduidend minder bij het simpelweg vervangen van een systeemraam.

Bovendien noodzakelijke assemblages

raam installatiekosten
Bij ramen met rolgordijnen worden extra kosten gemaakt voor de plaatsing ervan.

Men mag niet vergeten dat bij ramen met rolluiken ook de installatie van het rolluik moet worden toegevoegd.

Bij eenvoudige rolluiken die handmatig met riemen worden bediend, moeten in ieder geval kosten in de orde van 200 tot 250 euro worden verwacht, elektrische rolluiken zorgen voor aanzienlijk hogere kosten, die meestal variëren van tot 300400 EUR per rolluik start. Indien nodig is een elektricien nodig om de stroomaansluiting naar de opstellingsplaatsen te leggen en de bedieningsschakelaars of de bedieningselementen aan te sluiten, wat dan extra kosten met zich meebrengt.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben 5 nieuw aangeschafte ramen laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. De oude ramen worden verwijderd en afgevoerd. De installatie is eenvoudig en snel, hij wordt niet geïnstalleerd volgens de RAL-norm. We onderhandelen met het uitvoerende bedrijf een vast tarief per raam.

Postprijs
Reiskosten34 EUR
Installatie van nieuwe ramen, verwijdering en verwijdering van oude ramen volledig900 EUR
Totale kosten ermee934 EUR
Kosten per raam (volgens afspraak)180 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifieke prijsofferte van een individueel bedrijf voor een specifieke installatieactiviteit. In andere gevallen kunnen de kosten voor het plaatsen van een raam natuurlijk aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de inspanning en het type raam.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het plaatsen van een raam?

raam installatiekosten
De kosten voor het installeren van vensters zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: let op:

  • wat voor soort raam het is
  • of de verkoper van het raam montage aanbiedt tegen een bepaalde montagevergoeding
  • de moeite die nodig is om het raam te installeren
  • Of er een hoogwaardige installatie wordt uitgevoerd waarvoor een meerprijs geldt (bijv.RAL-norm)
  • welke kosten worden geschat voor het verwijderen en afvoeren van de oude ramen
  • de prijsstelling van het raamconstructiebedrijf en, indien nodig, onderhandelde forfaitaire tarieven voor meerdere ramen
  • extra benodigde rolluikmontage