Radiatoren: wat zijn de kosten?

radiator kosten

Ongeveer de helft van alle nieuwe gebouwen heeft tegenwoordig al vloerverwarming, de andere helft heeft nog wandradiatoren nodig. Nieuwe radiatoren zijn vaak nodig, zelfs bij verouderde verwarmingssystemen. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat moderne radiatoren kunnen kosten en welke kosten je moet verwachten voor een kachelvervanging.

Vraag: Wanneer heb je zelfs radiatoren nodig?

Kostentracker expert: Bij het bouwen van de verwarmingsinstallatie in een nieuw gebouw - als er geen vloerverwarming is geïnstalleerd - zijn natuurlijk een groot aantal muurradiatoren nodig.

Nieuwe radiatoren worden ook vaak aangegeven in oude gebouwen met bestaande verwarmingssystemen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

 • Slijtage en vervuiling
 • verontreiniging
 • Traagheid
 • inefficiëntie

Radiatoren verouderen ook. De daarmee gepaard gaande slijtage en vervuiling binnenin kan dan de output van de radiator sterk verminderen - met als effect dat je de verwarming aanzienlijk hoger moet zetten om hem warm te krijgen. Dit verhoogt natuurlijk enorm de stookkosten.

Oudere radiatoren voeren doorgaans ook beduidend meer water mee dan moderne wandradiatoren. Hoe groter de hoeveelheid water, hoe langzamer het reactievermogen van de verwarmer. Je zet de verwarming aan en het gebeurt - eerst niets. Moderne radiatoren brengen dus beduidend meer comfort.

radiator kosten

Moderne radiatoren besparen stookkosten

Qua efficiëntie zijn moderne radiatoren natuurlijk over het algemeen ook superieur aan de oudere, vaak min of meer vervuilde modellen. De technische ontwikkeling staat niet stil en in de afgelopen 10-20 jaar is er op technologisch gebied veel gebeurd met simpele radiatoren.

Last but not least zijn oude ribbenradiatoren qua uitstraling vaak niet echt up-to-date - en zien ze er vaak ouderwets en onaantrekkelijk uit, ook al worden ze regelmatig schoongemaakt en opnieuw geverfd. Optische aspecten alleen zijn natuurlijk niet economisch als reden voor vervanging - maar ze helpen vaak mee te beslissen over een vernieuwing. Dat maakt de kosten voor het vervangen van de radiator iets draaglijker.

Bij het vervangen van de radiatoren dient u altijd een hydraulische balans te laten uitvoeren.

Radiatoren die zich dicht bij de ketel bevinden, worden in de regel vaak teveel verwarmd, terwijl radiatoren die verder weg staan ​​zelfs bij volle verwarming nauwelijks warm worden. Hierdoor ontstaat niet alleen een oncomfortabel temperatuurprofiel in de woonruimte: door de inefficiënte verdeling van de beschikbare verwarmingsenergie wordt er veel meer verwarmingsenergie verbruikt dan nodig is. Het gevolg is dan duidelijk te hoge stookkosten.

In het geval van hydraulische inregeling berekent de specialist alle debiet- en thermische waarden van het bestaande verwarmingssysteem en brengt deze in evenwicht door de instellingen te wijzigen. Dit betekent dat het in alle kamers even warm is. Daarnaast kunnen ook verwarmingspompen en kleppen worden uitgewisseld om nog meer energie te besparen. Het werk is niet bijzonder complex en ook de redelijke kosten worden in veel gevallen gesubsidieerd. Uiteindelijk kan hydraulische inregeling alleen al gemiddeld ongeveer 1 euro per m² tot 2 euro per m² woonoppervlak per jaar besparen op verwarmingskosten. Voor een huis van 140 m² kan dit tot € 280, - minder stookkosten per jaar betekenen. Het besparingseffect van het vervangen van de radiator wordt toegevoegd aan deze besparingen - die alleen al het hydraulische in evenwicht brengen.

Vraag: Wat kosten nieuwe radiatoren?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, omdat het altijd afhangt van de benodigde radiatorontwerpen.

De radiatoren zelf kunnen, afhankelijk van de versie, tussen de ongeveer 50 EUR en 1.000 EUR kosten.

radiator kosten

De vervangingskosten kunnen oplopen tot € 150, - per radiator

De vervangingskosten kunnen dan - afhankelijk van het type en de constructie van het verwarmingssysteem - heel verschillend zijn: je moet tussen ongeveer 50 EUR tot 150 EUR per radiator rekenen, maar in sommige gevallen valt het nog steeds af op het verwarmingssysteem of lokale omstandigheden behoorlijk aanzienlijke extra kosten. Ook voor de oude radiatoren moet je de afvoerkosten berekenen - ook hier zijn er nogal wat verschillen.

Uiteindelijk zijn er nog kosten voor het hydraulisch balanceren, wat absoluut aan te raden is.

Eventuele financiering moet dan van de totale kosten worden afgetrokken.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben 10 oude radiatoren in ons oude pand, die duidelijk verkalkt en versleten zijn, vervangen door nieuwe. Er zijn plaatradiatoren van gemiddelde (gangbare) afmeting geïnstalleerd.

Postprijs
10 platte radiatoren, niet duur1.870 EUR
Installatiekosten680 EUR
elektrische thermostaten, handleiding380 EUR
hydraulische balancering, vervanging van onderdelen850 EUR
totale prijsEUR 3.780
KfW-financieringmin EUR 370
Promotie van hydraulische balanceringsstad Aken (STAWAG)minder dan 500 euro
kosten voor eigen rekening2.910 EUR
Totale kosten te dragen per radiator291 EUR per radiator

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek radiatormodel en voor een specifiek verwarmingssysteem en individuele lokale omstandigheden. De kosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vooral als er lagetemperatuur-radiatoren of bovengrondse convectoren waren geïnstalleerd, zouden de kosten voor het vervangen van de radiator aanzienlijk hoger zijn geweest.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van nieuwe radiatoren bepalen?

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen die u moet overwegen:

 • Type verwarming, type radiator
 • Afmetingen radiator: naafafstand, totale hoogte
 • Afvoerkosten voor de oude radiatoren (als de radiator wordt vervangen)
 • Ruilkosten (werk gedaan door de vakman)

Vraag: Welke soorten radiatoren zijn er?

Kostentracker-expert: in principe kunt u onderscheid maken tussen:

 • Vlakke radiatoren
 • Lage temperatuur radiatoren
 • Sectionele radiatoren en
 • Convectoren die zowel boven als onder de vloer kunnen worden geïnstalleerd

De grootte en afstand van de verbindingen zijn ook erg belangrijk voor de selectie. Speciale maten zijn meestal alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken, de prijzen hiervoor zijn al een stuk hoger dan voor de standaard uitvoeringen.

Designradiatoren of speciaal ontworpen modellen zijn doorgaans aanzienlijk duurder dan de "standaardversies".

U kunt de prijscategorieën grofweg definiëren:

Type radiatorKosten van de radiator (standaard ontwerp, standaard maat) ca.
Paneelradiatorenongeveer 50 EUR - 300 EUR
Handdoekradiatorvan. ongeveer 100 EUR - 200 EUR
Sectionele radiatorenongeveer 250 EUR - 400 EUR
Lage temperatuur radiatorongeveer 500 EUR - 1.000 EUR
Vloerconvectorongeveer 150 EUR - 500 EUR
Vloerverwarmingsconvectorongeveer 750 EUR - 2.500 EUR
Speciale afmetingen / speciale uitvoeringenmeestal vanaf ongeveer 450 EUR
radiator kosten

Moderne handdoekradiatoren zijn verkrijgbaar in speciaalzaken vanaf 100 €

Zoals reeds vermeld, heeft de opgegeven prijsklasse alleen betrekking op de gebruikelijke standaardmaten en standaardafstanden voor de aansluitingen. Ook bij de uitvoering wordt geen rekening gehouden met bijzondere designvarianten, die meestal nog duurder zijn.

Vraag: Welke loonkosten moet u berekenen voor de uitwisseling?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de lokale omstandigheden en het type verwarming.

In de regel kunt u uitgaan van een werkbelasting van ongeveer 30 minuten per radiator als de vervanging probleemloos verloopt.

Bij de gebruikelijke uurtarieven van de meeste ambachtelijke bedrijven zal dit rond de 30 à 40 euro per radiator liggen.

Als voor de vervanging natuurlijk meer inspanning nodig is, stijgen de kosten dienovereenkomstig.

Vraag: Zijn er afvoerkosten voor de oude radiatoren?

Kostentracker-expert: in de regel rekent de handelaar een klein bedrag aan als hij de radiator meeneemt.

Oude, niet meer benodigde radiatoren kunt u gratis inleveren bij schroothandelaars - sommigen geven er zelfs een beetje geld voor.

Wie de radiatoren inlevert in het kringloopcentrum, moet daar meestal een kleine vergoeding voor betalen.

Vraag: Wat kost een hydraulische balancering van de radiator?

Kostentracker-expert: voor de meeste eengezinswoningen met typische verwarmingssystemen liggen de kosten meestal tussen de € 400 en € 500, maar dit is altijd afhankelijk van het type verwarmingssysteem dat is op zijn plaats. Het vakbedrijf dat het werk uitvoert, kan meestal heel snel vrij exacte kostenramingen geven bij een blik op het verwarmingssysteem.

Als er speciale thermostaatkranen worden geïnstalleerd en de circulatiepompen worden vervangen door meer energiezuinige modellen, zijn de kosten iets hoger.

De mogelijke besparing op stookkosten is dan meestal wat hoger.

Als u een snelle berekening maakt in ons kostenvoorbeeld, betaalt de vervanging van de radiatoren samen met de hydraulische inregeling zichzelf terug in aanzienlijk minder dan 10 jaar - de nieuwe, efficiëntere radiatoren in ons kostenvoorbeeld zorgen ook voor een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten.

Vraag: Welke subsidies zijn er voor het vervangen van de radiatoren?

radiator kosten

Er zijn financieringsmogelijkheden voor de vervanging van radiatoren

Kostentracker-expert: renovaties aan het verwarmingssysteem kunnen in principe gefinancierd worden door KfW. In dat geval wordt 10% subsidie ​​ uitgekeerd over de totale kosten. Een lening tegen een lage rente voor het werk is ook mogelijk - een bijbehorende aflossingssubsidie ​​wordt dan als subsidie ​​verstrekt.

De aanvraag van alle maatregelen dient altijd vooraf samen met een energieadviseur te gebeuren. De werkzaamheden mogen pas worden gestart nadat een goedkeuring is ontvangen.

Opgemerkt moet worden dat de kosten voor de hydraulische uitwisseling niet gelijktijdig worden gefinancierd door BAFA (30% subsidie) als KfW-financiering wordt gebruikt.

Wel bestaat de mogelijkheid om de hydraulische balancering te laten ondersteunen door specifieke financieringsprogramma's van individuele gemeenten of energieleveranciers. In ons geval financierde de stad Aken samen met STAWAG hydraulische balancering met een subsidie ​​tot 60%. Vergelijkbare programma's, die vaak kunnen worden gecombineerd met KfW-financiering, bestaan ​​in veel gemeenten en steden, waaronder bijvoorbeeld Düsseldorf en München.

De ambachtskosten (naast de materiaalkosten) kunnen dan ook gedeeltelijk gedeclareerd worden in de aangifte inkomstenbelasting, zoals bij al het handwerk het geval is.

Vraag: Kun je radiatoren zelf vervangen om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: er circuleren altijd instructies op internet die beschrijven hoe u dit zelf kunt doen, maar in de praktijk is dit niet aan te raden.

Verwarmings- en sanitaire installaties moeten altijd worden gereserveerd voor een specialist, het vervangen van de radiator vereist een beetje ervaring en vaardigheid en enige specialistische kennis.

Als je een fout maakt en grote waterschade veroorzaakt (meestal ontsnapt evenveel water met flinke druk), dan blijf je meestal met de kosten zitten. De meeste verzekeraars weigeren ook te betalen omdat ze werkzaamheden hebben verricht waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn en die zijn voorbehouden aan de GWH-specialist.

Zelfs als de arbeidskosten in eerste instantie hoog lijken, moet u dit risico niet nemen - als er iets gebeurt, zal het vele malen duurder zijn dan het bekwame werk van een specialist.

Bovendien, als er geen technisch deugdelijke installatie is, wordt het bestaande besparingspotentieel dat de specialist erkent vaak niet benut - op de lange termijn kunnen de installatiekosten zich daarom in veel gevallen terugbetalen.

Het is ook niet de moeite waard om de radiatoren zelf te installeren - en dan een specialist in te schakelen voor hydraulische inregeling. In dit geval kan hij ook zelf de installatie voor zijn rekening nemen - vaak kunnen er kosten worden bespaard als beide zaken hand in hand gaan.