Radiatoren vervangen: wat zijn de kosten?

radiator-vervangingskosten

Radiatoren zijn ook niet gebouwd om lang mee te gaan: op een gegeven moment slijten de radiatoren en reageren ze zo traag dat ze beter te vervangen zijn. In ons interview laat de cost tracker-expert u in detail zien welke kosten u moet verwachten om een ​​verouderde radiator te vervangen.

Vraag: Wat kost het om oude radiatoren te vervangen?

Kostentracker-expert: de exacte kosten voor een omwisseling kunnen niet in één keer worden gegeven - ze zijn altijd afhankelijk van het individuele geval en de lokale omstandigheden.

Allereerst moet u onderscheid maken tussen:

 • de kosten van de benodigde radiatoren zelf
 • de montage- of vervangingskosten
 • de kosten voor een volgende hydraulische inregeling

Indien nodig moet dan ook rekening gehouden worden met verschillende mogelijke subsidies.

Er kunnen grote verschillen zijn in de kosten voor de radiator zelf: de prijzen variëren afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de radiator tussen ongeveer 50 EUR en tot 1.000 EUR.

Het hangt dus altijd af van welk model radiator en in welke maat je kiest.

radiator-vervangingskosten

De kosten voor de installatie kunnen worden geschat op ongeveer 100 € per radiator

De installatie- en vervangingskosten kunnen in eerste instantie forfaitair worden vastgesteld tussen ongeveer 50 EUR en 150 EUR per radiator. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen er in individuele gevallen echter aanzienlijke kosten zijn voor extra werk. Ook voor de verwijderingskosten die ontstaan ​​voor de oude radiatoren en die heel verschillend kunnen zijn, dient u in het geplande budget wat ruimte over te laten.

Een hydraulische balancering wordt altijd aanbevolen bij het vervangen van de radiator.

Nieuwe radiatoren voeren doorgaans beduidend minder water mee dan verouderde modellen, en de regeling van de verwarming moet worden aangepast aan de nieuwe radiatoren. Hydraulische inregeling kan ook helpen om de verwarmingskosten aanzienlijk te verlagen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een eengezinswoning worden 10 verouderde radiatoren vervangen door nieuwe. Bij vervanging worden platenradiatoren geplaatst. De radiatoren hebben standaard afmetingen, er wordt gekozen voor simpele maar kwalitatief hoogwaardige radiatoren die tegen een schappelijke prijs te verkrijgen zijn.

Postprijs
10 stuks radiator, standaard afmetingen1.870 EUR
Omruilkosten680 EUR
Thermostaten380 EUR
hydraulische balancering met vervanging van de circulatiepompen750 EUR
totale prijs3.680 EUR
minder KfW-financieringmin 360 euro
min gemeentelijke financiering voor hydraulische balanceringminder dan 500 euro
Kost er helemaal mee2.820 EUR

Het huidige kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifiek individueel geval. De kosten voor het vervangen van radiatoren kunnen ook in andere gevallen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten afhankelijk?

Kostentracker-expert: dit komt hier om de hoek kijken:

radiator-vervangingskosten

Het type radiator is een belangrijke factor bij het berekenen van de kosten

 • het aantal te vervangen radiatoren
 • het type nieuwe radiator
 • de grootte (naafafstand, afmetingen) van de nieuwe radiatoren
 • de uitvoering van de radiatoren
 • de voorwaarden ter plaatse (inspanning voor de uitwisseling)
 • Eventueel extra werk dat nodig is bij het vervangen van de radiator
 • de kosten van hydraulische inregeling
 • welke subsidies kunnen worden verkregen

Vraag: Wat kosten gemiddelde radiatoren?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen kunt u standaardmodellen verwachten in standaardmaten van ongeveer € 300 tot € 400.

Speciale modellen - hetzij vanwege hun afmetingen of vanwege hun speciale ontwerp - worden dan hoger geprijsd, bijvoorbeeld tussen de 450 EUR en 1.000 EUR.

Als u alleen een radiator van klein formaat nodig heeft, beginnen de kosten vaak bij 50 EUR. Ook hier moet u op een goede kwaliteit en duurzaamheid letten en indien nodig iets meer uitgeven.

Vraag: Speelt het type radiator ook een rol?

Kostentracker-expert: ja. We gebruiken standaard platte radiatoren, maar er zijn ook andere uitvoeringen:

 • Lage temperatuur radiator
 • Sectionele radiatoren
 • Convectoren onder de vloer of convectoren onder de vloer
 • speciale handdoekradiatoren

Voor een badkamerradiator in standaardmaat en standaardontwerp moet u meestal tussen de 100 EUR en 200 EUR rekenen.

Sectionele radiatoren zijn vaak iets duurder dan de gebruikelijke platte radiatoren. De kosten liggen hier meestal tussen de € 250 en € 400.

Aan een lagetemperatuurradiator moet je beduidend meer geld uitgeven: de kosten voor dergelijke radiatoren liggen meestal tussen de € 500 en € 1.000.

Vloerconvectoren zijn de kosteneffectieve variant van convectoren - de prijzen voor vloermontageconvectoren liggen tussen de 150 en 500 euro. Daarentegen zijn vloerverwarmingsconvectoren veel duurder, met prijzen tussen de € 750 en € 2.500.

Als u speciale afmetingen nodig heeft, heeft u altijd twee mogelijkheden: werken met adapters om naar standaard afmetingen om te bouwen of een radiator met de vereiste speciale afmetingen (vooral naafafstand). De kosten voor radiatoren met speciale afmetingen beginnen eveneens rond de 450 euro.

Vraag: Hoe hoog zijn de montagekosten in de praktijk?

radiator-vervangingskosten

Een bekwame vakman heeft niet meer dan 30 minuten nodig om een ​​radiator te vervangen

Kostentracker-expert: dat hangt sterk af van de lokale omstandigheden. In de regel variëren de kosten tussen 50 EUR en 150 EUR per radiator.

Met een eenvoudige, probleemloze inruil kunnen zelfs kosten in het lagere bereik van dit bereik worden aangenomen. De werkdruk is dan zelden meer dan 30 minuten per radiator.

In andere gevallen kan verder werk nodig zijn. Dan kan de bovengrens van deze range van € 150 per radiator vaak een keer worden overschreden.

Vraag: Waarom is hydraulische balancering nodig?

Kostentracker-expert: bij verwarmingssystemen speelt het type warmteverdeling in de kamers een belangrijke rol in het energieverbruik van het verwarmingssysteem.

Radiatoren die dicht bij het verwarmingssysteem staan, zijn vaak oververhit. Radiatoren die ver van het verwarmingssysteem verwijderd zijn, worden daarentegen vaak nauwelijks warm.

De ongelijke warmteverdeling leidt er meestal toe dat de verwarming harder wordt gezet dan eigenlijk nodig is om het in de verder gelegen kamers redelijk warm te houden.

Bij het vervangen van nieuwe radiatoren, die veel efficiënter zijn dan oude en versleten modellen en ook veel sneller reageren, wordt dit probleem zelfs verergerd.

Vraag: Een hydraulische balancering lost dan het probleem op?

Kostentracker-expert: ja. De ongelijke temperatuurverdeling tussen kamers dichtbij de ketel en kamers ver weg kan zeer effectief worden verholpen door het debiet aan te passen.

Het gevolg is dan dat de verwarming lager kan worden gezet en beduidend minder hoeft te doen - hierdoor wordt ook het energieverbruik aanzienlijk verminderd.

Vraag: Wat kunt u besparen met hydraulisch balanceren?

Kostentracker-expert: de situatie is vaak bijzonder ongunstig, vooral nadat een radiator is vervangen - dienovereenkomstig is er een groot besparingspotentieel door hydraulische balancering.

Ruwweg berekend, kunt u door de hydraulische vergelijking een besparing verwachten van ongeveer 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² woonoppervlak per jaar. Voor een huis van 140 m² zou dat 140 tot 280 EUR per jaar bedragen.

De besparing blijft dan bestaan ​​omdat de verwarmingsinstellingen niet meer veranderen.

Vraag: Wat kost een hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem?

Kostentracker expert: de exacte kosten zijn mede afhankelijk van het type verwarmingssysteem en de grootte van de woning.

Voor typische eengezinswoningen zijn de kosten meestal tussen de € 400 en € 500. Als ook de circulatiepompen worden vervangen om nog meer energie te besparen, kunnen de kosten ook iets hoger zijn.

Gezien het grote besparingspotentieel per jaar, zijn de kosten doorgaans relatief snel terugverdiend. In dit artikel vindt u ook gedetailleerde kosteninformatie over hydraulische balancering .

Vraag: Is het mogelijk om subsidie ​​aan te vragen voor het vervangen van radiatoren?

radiator-vervangingskosten

Financiering kan worden aangevraagd om oude radiatoren te vervangen

Kostentracker-expert: in wezen kan het vervangen van oude, inefficiënte radiatoren door nieuwe worden gezien als een maatregel voor energetische renovatie.

Dergelijke maatregelen worden gefinancierd door KfW, de subsidie ​​bedraagt ​​minimaal 10% van de kosten, bij een grotere reikwijdte van diverse maatregelen kunnen nog hogere subsidies worden overwogen.

Mogelijk is er ook financiering voor de hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem. In dit geval wordt vaak gedacht aan aanvullende gemeentelijke subsidies, die door sommige gemeenten afzonderlijk worden gesubsidieerd.

Vraag: Kun je radiatoren zelf vervangen om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: technisch gezien is de uitwisseling niet zo moeilijk - maar u moet wel enige kennis hebben van verwarmingstechnologie. Uiteraard moet de verwarming volledig uitgeschakeld zijn voordat de radiator vervangen wordt (aanvoer en retour). De radiatoren moeten ook afzonderlijk volledig worden geleegd.

Als er tijdens de vervanging of later waterschade ontstaat door fouten in de aansluiting, kan de omvang van de schade aanzienlijk zijn - en moet u deze volledig betalen, aangezien verzekeringsmaatschappijen weigeren te betalen. U moet zelf beslissen of u zich aan dit risico wilt blootstellen.

In dit geval zit het besparingspotentieel in de installatiekosten. Met 10 radiatoren in een huis kan dit in individuele gevallen oplopen tot 1.500 EUR of zelfs meer.