Radiatorkraan vervangen: wat zijn de kosten?

vervangingskosten radiator-klep

Als de kleppen van een radiator na verloop van tijd verstopt zijn geraakt, kan het nodig zijn om de radiatorkranen te vervangen. Anders gaat de klep op een gegeven moment mogelijk niet open en blijft de radiator koud. In ons gesprek met de kostentracker-expert bespreken we de kosten die te verwachten zijn als de verwarmingsklep door de installateur wordt vervangen en waar de hoogte van deze kosten van afhangt.

Vraag: Wat kost het om radiatorkranen te laten vervangen?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen zijn de kosten voor het vervangen van een enkele klep niet bijzonder hoog, zelfs niet als u een professional het werk laat doen.

vervangingskosten radiator-klep

Meestal kost het ongeveer 50 tot 100 EUR.

In de meeste gevallen zijn kosten in het bereik van van 50 EUR tot 100 EUR te verwachten als alleen de radiatorkraan moet worden vervangen. Is er echter meer werk nodig of is er meer inspanning, dan kunnen de kosten hoger zijn.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

De klep van een van onze radiatoren moet worden vervangen. We bellen een verwarmingsinstallateur om de vervanging te doen.

Postprijs
Routebeschrijving24 EUR
materiële kosten25 EUR
werkuren36 EUR
Totale kosten ermee85 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de vervanging van een radiatorkraan op een bepaald radiatormodel en de werklast van een individueel bedrijf. De kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type en de omvang van het werk en de prijsstelling van het betreffende bedrijf.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de kosten van het vervangen van een verwarmingsklep?

Cost tracker expert: Allereerst moet er rekening gehouden worden met de materiaalkosten. Handbediende verwarmingskleppen kosten ongeveer 8 EUR tot 20 EUR per stuk, terwijl elektrisch bediende verwarmingsventielen aanzienlijk duurder zijn, namelijk 30 EUR tot 100 EUR.

Elektronische verwarmingsventielen zijn ook draadloos op afstand te bedienen (gebouwentechniek aansturing) en hebben vaak ook een temperatuursensor en vaak een raamcontact dat er rekening mee houdt wanneer het raam van de kamer open staat en automatisch reageert op de temperatuurverandering. Regeling via tijdregeling is ook mogelijk met elektronische kleppen.

Installatiekosten

De installatie van een nieuwe thermostaatkraan is meestal niet problematisch en duurt niet langer dan een half uur. Tijdens het stookseizoen moeten echter verdere werkzaamheden (leiding legen, inlaat sluiten) worden uitgevoerd om deze te kunnen vervangen.

vervangingskosten radiator-klep

Als u zelf de klep wilt vervangen, is de warmtevrije tijd hiervoor het beste.

Als u installatiekosten wilt besparen, kunt u uw radiatorkranen meestal zonder problemen zelf vervangen, dit kunt u het beste doen als de verwarming uitstaat. Om veiligheidsredenen is het echter altijd aan te raden deze door een specialist te laten vervangen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het vervangen van radiatorkranen afhankelijk?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk type radiator (radiatormodel) het is
  • welke kleppen en radiatoronderdelen worden uitgewisseld (aanvoer- en retourklep, extra thermostaatkop, etc.)
  • welke individuele inspanning is er (werktijd)
  • welk ventielmodel moet worden gebruikt (materiaalprijs)
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf
  • of je de radiatorkraan zelf vervangt (alleen materiaalkosten)

Indien nodig dient u ook een hydraulische balans te laten uitvoeren bij het vervangen van meerdere radiatorkranen. Dit kan helpen om in de toekomst verwarmingskosten te besparen door de verwarmingsinstellingen te optimaliseren. Meer informatie over de kosten van hydraulische inregeling vindt u op dit punt.

Vraag: Wie moet de kosten van het vervangen van verwarmingskleppen dragen - huurder of verhuurder?

vervangingskosten radiator-klep
Herstelkosten zijn in principe eigendom van de verhuurder.

Kostentracker-expert: in principe zijn alle reparatiewerkzaamheden aan het verwarmingssysteem de verantwoordelijkheid van de verhuurder, die verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparaties. Echter, bij een bestaande kleine reparatieclausule kan de verhuurder de kosten doorberekenen aan de huurder. De clausule voor kleine reparaties dekt alle delen van het appartement die regelmatig en rechtstreeks toegankelijk zijn voor de huurder, evenals alle installatie-items voor elektriciteit, water, verwarming en gas.

In principe is een dergelijke doorberekening aan de huurder via een bestaande kleine reparatieclausule toelaatbaar zolang de reparatiekosten binnen redelijke grenzen worden gehouden (overeengekomen limieten van € 50 tot € 100 in individuele gevallen en ongeveer € 200 tot 300 € per jaar). zijn nog steeds toegestaan).

In het geval van flatgebouwen daarentegen gelden de radiatorkranen als gemeenschappelijk eigendom, dus de kosten voor vervanging worden gedragen door de gemeenschap van eigenaren en niet door de individuele eigenaar. Er is een beslissing van de hogere regionale rechtbank van Stuttgart.