Ramen achteraf inbouwen: wat zijn de kosten

raam-installatiekosten

Zeker in oude gebouwen is er niet altijd een raam precies waar je er eigenlijk een zou willen hebben. Zelfs als kamers vervolgens worden opgedeeld door scheidingswanden, wordt men vaak geconfronteerd met het probleem dat er een extra raam nodig is in het resterende deel van de kamer. Bij een volgende installatie moet u met enige moeite rekening houden. De cost tracker-expert legt in ons interview uit wat het kost om ramen achteraf te monteren.

Vraag: Wat kost een volgende raaminstallatie?

Kostentracker-expert: dat is een "grote bouwplaats" in de ware zin van het woord. De inspanning die nodig is om een ​​raam achteraf in een buitenmuur te monteren, mag niet worden onderschat. De kosten kunnen ook in individuele gevallen aanzienlijk zijn.

Statische beoordeling en goedkeuringsaanvraag

raam-installatiekosten
Voordat u begint, moet het project eerst worden beoordeeld.

Voordat met de werkzaamheden wordt begonnen, is er een statische beoordeling. Het achteraf plaatsen van ramen is niet altijd mogelijk, de statica van het hele gebouw is aanzienlijk veranderd.

Allereerst moet de constructeur berekeningen maken en nagaan of de (in dit geval dragende) muur op de gewenste ondergrond kan doorbreken.

Zelfs relatief eenvoudige statische rapporten, die wellicht geen beoordeling ter plaatse vereisen (berekening op basis van ingediende plannen), kunnen kosten vragen van ongeveer 250 tot 500 EUR. Als er veel gecontroleerd en getaxeerd moet worden, kunnen de kosten al snel oplopen tot boven de € 1.000, -.

Daarna komt het aan op de tekening van het plan en de bouwaanvraag om goedkeuring voor het project te krijgen. De bouwaanvraag kan alleen worden ingediend door een architect (“bouwaanvraag geautoriseerd”), de plannen moeten ook door de architect worden gemaakt. Hier zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden en u moet altijd een bedrag van vier cijfers verwachten. U kunt op dit punt meer vinden over de kosten voor architecten.

Muuropening

Hoe hoog de kosten zijn voor een muurdoorbraak op het gewenste punt, hangt af van welke doorbraakmethode (tegenwoordig veelal metselzagen) wordt gebruikt en de eisen van de constructeur om de muur te ondersteunen.

raam-installatiekosten
Voor een muurdoorbraak moet je rond de 500 euro per vierkante meter rekenen.

Reken in ieder geval met kosten van 500 EUR per m² tot 700 EUR per m² door te breken muuroppervlak. Afhankelijk van de inbouwsituatie kunnen de kosten voor de doorbraak een veelvoud hiervan zijn, in individuele gevallen tot € 2.000, - per m² en € 3.000, - per m².

Venster installatie

Nadat de opening gemaakt is, moet het raam natuurlijk nog geplaatst worden. De installatiekosten zijn ook sterk afhankelijk van de grootte van het raam en de individuele installatie-inspanning.

Dakramen achteraf monteren

raam-installatiekosten
Het achteraf monteren van een dakraam is veel goedkoper.

Bij het achteraf inbouwen van een dakraam kunt u rekenen op beduidend minder inspanning en beduidend lagere kosten. Een bouwvergunning en een statische beoordeling zijn hier niet nodig.

Door de nodige aanpassingen aan het dak en de behoefte aan binnenbekleding van het raamoppervlak zijn de kosten echter nog steeds hoger dan bij normale gevelramen. Als u dakramen van normale grootte achteraf monteert, ga er dan vanuit dat voor de installatie ongeveer EUR 400 tot 600 EUR kosten worden gemaakt. Grotere dakramen en dakbalkons zijn natuurlijk navenant duurder om te installeren.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een extra raam van 2,5 m² in onze buitenmuur laten inbouwen omdat we de kamer hebben opgedeeld. Het bedrijf dat de muurdoorbraak gaat uitvoeren werkt samen met een bouwkundig ingenieur; de bouwaanvraag kan ook worden ingediend door een ervaren vakman in onze staat.

Postprijs
Statica, planning en bouwvergunning voltooid1.500 EUR
Baanbrekende werkzaamheden uitvoeren, 2,5 m²1.300 EUR
Doorbraak extra kosten (gereedschapskosten, bouwplaatsuitrusting, stalen liggers, kernboringen, afvalverwijdering)1.600 EUR
Installatiekosten ramen650 EUR
Totale kosten (exclusief ramen) erbij5.050 EURO (plus raamkosten)

De hier getoonde kosten hebben betrekking op één project onder bepaalde lokale voorwaarden. In andere gevallen, afhankelijk van de inbouwsituatie, kunnen de kosten natuurlijk ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten om een ​​raam op een later tijdstip te installeren?

raam-installatiekosten
De kosten voor het achteraf aanbrengen van een raam zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Cost Tracker Expert: er zijn een aantal dingen waarmee u rekening moet houden:

  • of het nu een muurraam of een dakraam is
  • de kosten van de statische beoordeling
  • de kosten voor de bouwaanvraag en het verlenen van een bouwvergunning
  • de kosten voor de muurdoorbraak en de voorziene muursteun telkens (voorgeschreven door de constructeur)
  • de installatiekosten voor het raam op het uitbreekpunt