Ramen met driedubbele beglazing - welke prijs mag men verwachten?

raam drievoudige beglazing prijs

Bij het vervangen van ramen of het kiezen van ramen voor nieuwbouw wordt steeds vaker gedacht aan ramen met driedubbele beglazing. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke prijzen je voor dergelijke ramen moet berekenen en of het zelfs de moeite waard is.

Vraag: Waarom überhaupt driedubbele beglazing?

Kostentracker-expert: het gaat vooral om isolatiewaarden. Raamoppervlakken zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de warmteverliezen in gebouwen. De EnEV stelt al zeer strenge eisen aan hoeveel warmte-energie er via de ramen verloren kan gaan. Daarnaast is de verminderde behoefte aan verwarmingsenergie natuurlijk ook een direct, praktisch voordeel voor een huiseigenaar.

Aan de andere kant moet men ook zien dat de driedubbele beglazing de huidige stand van de techniek weerspiegelt. Het zijn de modernste ramen die desgewenst ook voor een betere geluidsisolatie of meer wooncomfort kunnen zorgen dan andere raamtypes.

Vraag: Wat kosten ramen met driedubbel glas gewoonlijk?

raam drievoudige beglazing prijs

Een goedkoop raam met driedubbele beglazing kost vanaf 250 €

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen, want er zijn natuurlijk verschillende raammodellen en -formaten.

Over het algemeen moet u ongeveer 250 tot 450 EUR rekenen voor een raam van 1 m² - maar dat is slechts een ruwe richtlijn. Afhankelijk van de kenmerken van de ramen en de daadwerkelijke prestaties van de beglazing, kunnen de prijzen in individuele gevallen aanzienlijk hoger zijn.

Niet te vergeten zijn natuurlijk de installatiekosten, die u bij de totaalprijs moet optellen. Meestal zijn deze kosten in het bereik van 20% en 35% van de acquisitiekosten, dus ze zijn behoorlijk aanzienlijk. Afhankelijk van de lokale omstandigheden in individuele gevallen, kan dit ook aanzienlijk naar boven variëren.

Hier zijn enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk:

In onze voorbeelden worden verschillende ramen (zonder installatiekosten) vergeleken in verschillende uitvoeringen.

Venster, uitvoeringprijs
Venster uit één stuk, 510 mm x 510 mm, U-waarde 0,7, standaarduitvoering kunststof wit73 EUR
Eendelig raam 510 mm x 510 mm, hout-aluminium (eiken), U-waarde 0,6, geluiddempend glas, veiligheidsglas, tralies295 EUR
Dubbel raam 1050 mm x 525 mm, kunststof decor (noten), U-waarde 0,7, draai-kiep-functie307 EUR

De prijzen in de tabel zijn uiteraard slechts voorbeeldprijzen voor individuele raammodellen van verschillende fabrikanten. Maar ze geven al een goede indruk van hoe vaak de prijzen kunnen verschillen voor ramen van vergelijkbare grootte.

Vraag: Waar hangt de prijs van een raam met driedubbele beglazing in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: er moet met tal van factoren rekening worden gehouden, die hier worden vermeld. De meest cruciale factoren zijn:

 • Grootte van het raam en
 • Frame materiaal van het raam en
 • U-waarde van het raam
 • het type raamopening (vast, draai-raam of draai-kiep-functie)

Daarnaast spelen designkenmerken ook een rol bij de beglazing en het kozijn:

 • Houtsoort voor houten kozijnen en hout-aluminium kozijnen
 • Decors voor kunststof ramen
 • technische kenmerken zoals het type randafdichting of de kozijnisolatie
 • het type beslag en handvatten
 • speciale veiligheidsbeglazing
 • speciale geluidwerende beglazing
 • speciale zonwerende beglazing
 • Tralies voor het raam

De vormgeving van een raam kan in detail sterk verschillen, wat kan resulteren in enorme prijsverschillen, zelfs bij ramen van vergelijkbare grootte. Onze prijsvoorbeelden hebben dat al aangetoond.

Vraag: In hoeverre spelen de framematerialen een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: het materiaal waarvan het frame in feite is gemaakt, heeft een zeer significant effect op de prijs.

De onderstaande tabel geeft dit als voorbeeld weer. Hier werden ramen van dezelfde grootte en grootte (1,3 mx 1,3 m) met verschillende kozijnen vergeleken:

Frame materiaalPrijs (inclusief installatie)
plastic479 EUR
Hout638 EUR
Hout-alu789 EUR
aluminium926 EUR
raam drievoudige beglazing prijs

Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst

Dit laat zien welke invloed alleen al het kozijnmateriaal heeft op de prijs van het raam. In ons voorbeeld is er een prijsverschil van bijna 100% tussen kunststof en aluminium. Geëxtrapoleerd naar de ramen van een heel huis, kan dit de kosten bijna verdubbelen.

Als het om het kozijnmateriaal gaat, moet je nog steeds rekening houden met het respectieve ontwerp: houten kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten (bijvoorbeeld eiken, eucalyptus of mahonie), die natuurlijk behoorlijk kunnen verschillen in prijs.

Kunststof ramen zijn verkrijgbaar in wit of in één kleur, voor speciale decors (zoals houtdecors) moet je vaak een 15% - 20% toeslag rekenen.

Speciale kozijnisolatie, die leidt tot een betere hittebescherming van het kozijn of een speciale randafdichting ("warme rand") kan de prijs nog meer verhogen. Ze verlagen echter ook het energieverbruik, aangezien je voor ramen altijd rekening moet houden met de totale U-waarde (niet alleen de U-waarde van de beglazing).

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er voor de verschillende openingstypes?

Kostentracker-expert: vaste vensters die niet kunnen worden geopend, zijn doorgaans aanzienlijk goedkoper dan alle andere venstertypes. Ons prijsvoorbeeld liet ook zien hoe laag de prijzen voor dergelijke ramen kunnen zijn - het eerste raam was een vast raam.

In de meeste gevallen kunt u uitgaan van prijzen onder 150 EUR voor vaste ramen voor goedkope kozijnmaterialen en de standaardmaat 1,3 mx 1,3 m.

Ramen met meerdere openingsfuncties (draai-kiep-uitvoering) kosten doorgaans twee keer zoveel. Natuurlijk willen maar heel weinig huiseigenaren ramen in hun huis die ze niet kunnen openen. Dit heeft alleen in zeldzame gevallen zin.

Vraag: Wat zijn de bijkomende kosten voor bovenramen?

raam drievoudige beglazing prijs

Echte muntin-ramen zijn aanzienlijk duurder dan ramen zonder roosters

Kostentracker expert: hierbij moet je altijd onderscheiden of het echte spruiten zijn of zogenaamde "Weense spruiten".

Echte sporten verdelen de schijf in feite, zodat er meerdere kleine schijven moeten worden gebruikt in plaats van één schijf. Dit verhoogt de productie-inspanning aanzienlijk. Voor dergelijke ramen moet je meestal een toeslag rekenen van ongeveer 60 tot 80 EUR per sport, afhankelijk van de grootte van het raam.

De toeslagen voor Weense spruiten zijn daarentegen meestal aanzienlijk lager, maar kunnen in individuele gevallen ook hoger zijn, afhankelijk van het ontwerp.

Vraag: Wat zijn de meerkosten van geluidsisolatie, inbraakbeveiliging en zonwering?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van het respectievelijke raamtype en formaat en vooral van de fabrikant, hier kun je alleen grove richtwaarden geven.

Veiligheidsbeglazing als slagvaste beglazing kan, afhankelijk van de weerstandsklasse, tussen 100 EUR en 200 EUR meerprijs kosten voor ramen van normale grootte (standaardafmetingen 1,3 mx 1,3 m). Als een zijde van het raam is gemaakt van gelaagd veiligheidsglas (binnen of buiten), moet u rekening houden met ongeveer 100 EUR - 150 EUR toeslag. Als zowel de binnen- als de buitenkant van veiligheidsglas moeten worden gemaakt, moet u voor de meeste standaardramen rekening houden met toeslagen van 200 EUR tot 250 EUR.

Bij geluidwerende beglazing is de meerprijs altijd gebaseerd op het te behalen niveau van geluidsisolatie. Hiervoor zijn er zogenaamde geluidsbeschermingsklassen:

GeluidsbeschermingsklasseGeluidsisolatie in dBToeslag voor een standaard raam ca.
Geluidsbeschermingsklasse 336 dB / 38 dBongeveer 30 tot 70 euro
Geluidsbeschermingsklasse 442 dBongeveer 150 EUR - 200 EUR
Geluidsbeschermingsklasse 545 dBongeveer 200 EUR - 250 EUR

Speciaal zonwerend glas, dat de zonnestralen in de zomer weerkaatst en verhindert dat de kamers opwarmen, kan per fabrikant zeer verschillende kosten hebben.

raam drievoudige beglazing prijs

Inbraakbeveiliging en zonwering zijn mogelijke aanvullende opties die hun prijs hebben

In de meeste gevallen zult u echter ook rekening moeten houden met aanzienlijke toeslagen, voor de meeste standaardramen vanaf ongeveer 50 EUR per venster. Afhankelijk van de prestaties van de gebruikte coating en het type coating, kan dit aanzienlijk meer zijn.

Als het om inbraakbeveiliging gaat, hangt het ervan af welke componenten er extra worden geïnstalleerd en welke de fabrikant al standaard in het betreffende raammodel heeft geïnstalleerd. In veel gevallen kost een solide, hoog beschermingsniveau van het raamkozijn tegen openwrikken vanaf ongeveer 50 EUR meerprijs voor een raam met standaardafmetingen.

Vraag: Welke andere kosten kan een raam nog maken?

Kostentracker-expert: waarmee in de meeste gevallen nog rekening moet worden gehouden, zijn de kosten

 • Handgrepen
 • Vensterbank
 • Verbindingsprofielen

In de meeste gevallen zul je ongeveer 30 tot 100 EUR kosten per raam in het standaardformaat zijn. Hoogwaardige of bijzondere uitvoeringen (zoals afsluitbare raamkrukken) kunnen dan ook duurder zijn.

Insectenbeschermingsframes, die vaak tegelijk worden besteld, worden vaak als toebehoren gebruikt. Maar hier moet u in elk geval op de kosten letten: als de kozijnen in een zeer hoogwaardige en fijnmazige (bijv. Pollendichte) versie van de fabrikant van het raam worden geleverd, kan dit behoorlijk duur zijn. In sommige gevallen zijn prijzen van 120 EUR per venster tot 250 EUR per venster heel goed mogelijk.

Bij rolluiken kunnen de prijzen sterk variëren afhankelijk van het ontwerp en de constructie - hier kun je geen algemene uitspraak doen over de te verwachten kosten.

Vraag: Wat zijn de kostenverschillen tussen dubbele beglazing en driedubbele beglazing? En wat zijn de technische verschillen?

Kostentracker-expert: in het algemeen is het moeilijk om kostenverschillen tussen de twee soorten beglazing te bepalen, omdat de ramen meestal ook verschillen in andere ontwerpkenmerken.

In het geval van identieke vensters, ligt het prijsverschil meestal tussen de 15% - 20%. Moderne ramen met driedubbele beglazing zijn meestal met dit percentage duurder.

Technisch gezien is het verschil niet alleen te zien in de extra ruit - de vormgevingskenmerken van ramen met driedubbele beglazing zijn vaak van een beduidend hogere kwaliteit.

Vraag: Is driedubbel glas zelfs financieel de moeite waard?

raam drievoudige beglazing prijs

Bij het kopen van een raam is vooral de U-waarde belangrijk

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van waarmee u vergelijkt.

Als het om een ​​nieuwbouw gaat en je kijkt vooral naar de raamkosten, dan kun je het beste de U-waarde van het raam als leidraad nemen. Ramen met dezelfde U-waarden besparen ook dezelfde hoeveelheid verwarmingsenergie - of het nu gaat om dubbele of driedubbele beglazing, doet er niet toe. Het is echter belangrijk om op de totale U-waarde van het raam te letten - vaak wordt alleen de U-waarde van de beglazing (Ug) vermeld.

Ramen met driedubbele beglazing zijn vooral de moeite waard in vergelijking met een raam met zeer hoge U-waarden (rond de 2,0 of meer). In dat geval kunt u 10% tot 15% besparen op verwarmingskosten - de nieuwe ramen betalen zichzelf vaak vrij snel terug.

Bij bestaande dubbele beglazing met een U-waarde van 1,2 of 1,3 wordt het twijfelachtig of de hoge kosten van een vervanging ook daadwerkelijk economisch zijn. Als de U-waarde zou worden verlaagd van 1,2 naar 0,6 of zelfs 0,4, zou dat mogelijk het geval zijn - maar dergelijke ramen zijn dan meestal navenant duur, zodat de economische efficiëntie in het geding blijft.

Vraag: Hoeveel kunt u besparen met driedubbele beglazing?

Kostentracker-expert: Een zeer grove vuistregel is: elke keer dat de U-waarde met 0,1 wordt verlaagd, kan men uitgaan van een besparing van 11,8 kWh aan verwarmingsenergie. In de praktijk komt dit overeen met ongeveer 1,2 liter stookolie.

Dit is echter slechts een zeer grove richtlijn die slechts een grove richtlijn is. Betrouwbare besparingen en winstgevendheid kunnen alleen worden verkregen door een gedetailleerde analyse van de algemene situatie.