Ramen renoveren - wat zijn de kosten?

ramen-renovatie-kosten

Oude ramen in huis leiden tot een onnodig hoog energieverbruik, als ze lek zijn, leiden ze vaak tot een zeer oncomfortabel binnenklimaat. Wat een renovatie van de oude ramen kost en waar de kosten van afhangen, leest u in ons interview met de cost tracker experts.

Vraag: Welke renovatiemogelijkheden zijn er voor oude ramen en wat kost het?

Kostentracker expert: Als er nog oude ramen in de woning zijn geplaatst die niet meer helemaal intact en wat ouder zijn, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden voor opknappen en renoveren:

 • schilderen en repareren van oude houten ramen
 • het zogenaamde trekproces (het oude raamkozijn wordt tot een boomstronk afgezaagd en er wordt een nieuw raam overheen gelegd)
 • de herbeglazing van ramen
 • het raam vervangen
ramen-renovatie-kosten

Als u de reparatiewerkzaamheden aan de ramen zelf doet, is het de moeite waard.

Vanwege de zeer lage kosten van vandaag is het opknappen van oude ramen zelden de moeite waard. In veel gevallen zijn de kosten nauwelijks lager dan bij een complete raamvervanging (tenzij het raam in eigen huis wordt geverfd en gerepareerd).

In principe zou u moeten overwegen om ramen in alle privégebouwen te vervangen. De kosten lijken in eerste instantie hoog, maar de meeste renovatiemaatregelen zijn maar iets goedkoper en hebben meestal tal van nadelen (bestaande koudebruggen op het kozijn, mogelijke lekkages in het kozijn, etc.).

Kostenbesparende effecten bij het vervangen van ramen

De kosten voor het vervangen van een raam worden verder beperkt door verschillende factoren:

 • Het vervangen van ramen van ongeveer 30 jaar oud levert een jaarlijkse besparing op van 10% tot 15% op verwarmingskosten
 • Als het een individuele maatregel is, is er 10% van de kosten als financiering, voor uitgebreide algemene maatregelen tot 30%

Alleen al de jaarlijkse besparing op verwarmingskosten van zo'n omvang betekent dat nieuwe ramen in veel gevallen zich na enkele jaren bijna automatisch terugverdienen.

De mogelijke subsidies drukken dan de kosten verder. Iedereen die ramen vervangt in het kader van een omvangrijke energie-efficiënte renovatie en een hoog prestatieniveau behaalt op het gebied van thermische isolatie, kan aanzienlijke financiële middelen krijgen.

Kosten voor vervanging van ramen

ramen-renovatie-kosten

Het installeren van nieuwe vensters is vaak niet goedkoop.

Zelfs onder de beste omstandigheden en met eenvoudige kunststof ramen, zou u minstens ongeveer 500 EUR per raam moeten verwachten inclusief installatie. Als het gaat om ramen van hout of hout-aluminium, zijn de kosten tot twee keer zo hoog.

Vaak wordt over het hoofd gezien dat de rolluiken die hiervoor besteld worden de prijs van een goedkoop kunststof raam inclusief montage bijna verdubbelen. Meer informatie over de kosten van rolluiken en de installatie ervan vindt u hier.

Een zorgvuldige kostenberekening vooraf helpt om ongeplande kostenstijgingen achteraf te voorkomen. In het geval van ramen die al aan renovatie toe zijn, hoeft de rentabiliteit van de raamvervanging niet te worden berekend, aangezien de ramen toch vervangen moeten worden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen 12 ramen in ons oude pand laten vervangen door nieuwe. De ramen hebben een standaardmaat van 105 cm x 51 cm en zijn uitgevoerd als dubbele ramen. We kiezen voor goedkope kunststof ramen om de vervangingskosten laag te houden.

Postprijs
RaamkostenEUR 3.540
Raamaccessoires (vensterbanken, panelen, afsluitbare handgrepen)384 EUR
Verwijdering en verwijdering van oude ramen780 EUR
Vensterinstallatie nieuwe venstersEUR 2.040
Totale kosten van raamvervanging ermee6.744 EUR
Financiering (10%)min 670 EUR
zelfs mee te nemen6.074 EUR
dus zelfdragende kosten per raam506,17 EUR per raam

De hier gepresenteerde kosten hebben betrekking op het vervangen van ramen in een specifieke woning en het gebruik van een specifiek raammodel. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de gekozen ramen en de individuele omstandigheden van het gebouw.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een raamrenovatie?

Kostentracker-expert: om kosten- en economische redenen is tegenwoordig in de meeste gevallen alleen vervanging van de oude vensters mogelijk. De kosten zijn afhankelijk van de individuele omstandigheden:

 • de grootte van het raam
 • het aantal vensters
 • het gewenste raammodel en het gewenste ontwerp voor de nieuwe ramen en het gekozen kozijnmateriaal (kunststof, hout of hout-aluminium)
 • de kosten voor het verwijderen en afvoeren van oude ramen
 • de kosten voor het plaatsen van de nieuwe ramen
 • eventueel bijkomende kosten voor rolluiken, horren en andere speciale apparatuur
 • het bedrag van mogelijke subsidies (10% tot 30% van de kosten door KfW)
 • de besparing op verwarmingskosten door raamvervanging (10% tot 15% is vaak mogelijk, vaak zelfs aanzienlijk meer)