Ramen van vloer tot plafond: op deze kosten kunt u rekenen

prijzen van kamerhoge ramen

Als je je kamers met veel licht wilt overspoelen en ze groter wilt laten lijken, kun je dit heel goed doen door kamerhoge ramen te plaatsen. De cost tracker-expert legt in detail uit wat dergelijke ramen kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn bij kamerhoge ramen.

Vraag: Hoe kunnen ramen van vloer tot plafond worden ontworpen, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

Kostentracker-expert: in feite is een balkondeur al een "kamerhoog raam" dat op verschillende manieren kan worden geopend: draaien, kantelen, schuiven.

U kunt ook kamerhoge ramen installeren als permanent beglaasde ramen of als een volledig raamfront. Als ramen van vloer tot plafond lopen, betekent dat niet noodzakelijk dat ze het plafond moeten bereiken. In veel gevallen wordt dit gedaan, maar lagere raamhoogtes zijn natuurlijk ook mogelijk.

De breedte van de meeste vaste ramen is meestal beperkt tot 2,60 m - grotere glasoppervlakken zijn technisch zeer moeilijk te realiseren. Wil je dus een echt “panoramavenster” over de hele breedte van de muur, dan moet je deze meestal uit meerdere aangrenzende elementen in elkaar zetten. Balkondeuren, met name hefschuifdeuren en parallelschuifdeuren, kunnen ook overal breder worden uitgevoerd.

Een belangrijk punt bij kamerhoge ramen is thermische beveiliging: de specificaties van de EnEV moeten strikt worden nageleefd, in het belang van je eigen stookkosten mag je niet bezuinigen op de U-waarden van de ramen.

Ramen van vloer tot plafond kunnen niet overal worden geïnstalleerd - dit moet van tevoren worden gecontroleerd. Bij plaatsing op hogere verdiepingen is het belangrijk om aan passende (verplichte) valbeveiliging te denken. Dit kan dan de kosten nog duurder maken.

Zonwering, bescherming tegen winddruk (vooral belangrijk op de grote glasoppervlakken!) En tegen inbraak kan worden bereikt met de gebruikelijke maatregelen - bijvoorbeeld met rolluiken. De kosten hiervoor zijn echter meestal beduidend hoger dan voor ramen met normale afmetingen.

Het voordeel van kamerhoge ramen is duidelijk dat ze aanzienlijk meer licht de kamer binnenlaten, en als ze kunnen worden geopend, kunnen ze ook voor een aanzienlijk betere ventilatie zorgen. Kamers met kamerhoge ramen zien er ruimer en uitgebreider uit, en over het algemeen ook vriendelijker en lichter. Deze ruimtelijke winst heeft natuurlijk ook zijn prijs.

Vraag: Wat kost een raam van vloer tot plafond meestal?

prijzen van kamerhoge ramen

De kosten van openslaande deuren beginnen bij € 1000

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op - de mogelijke prijsverschillen zijn hier enorm.

In ieder geval moet u voor een kamerhoog raam kosten van minimaal € 400 à € 500 berekenen.

Ramen van hoge kwaliteit met vaste beglazing en luxe beslag kosten al snel twee keer zoveel.

Als u een Franse deur wilt installeren, beginnen de prijzen bij rond 850 EUR, voor parallelle schuifdeuren moet u rekening houden met ongeveer 1.000 EUR en meer zelfs in de eenvoudigste variant, voor hefschuifdeuren beginnen de prijzen over het algemeen bij rond de 1.500 euro tot 2.000 euro

Dan zijn er de kosten voor de installatie. Mogelijk moet u ook een muuropening laten maken als er nog geen geschikte opening beschikbaar is. Dit kan dan de kosten nog duurder maken.

Indien u een reling nodig heeft, zult u ook rekening moeten houden met extra kosten voor de reling zelf en de montage. In de regel kunt u grofweg rekenen met € 250 à € 400 per lopende meter.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Op de bovenverdieping van ons huis willen we een kamerhoog raam met de afmetingen 1.300 mm x 2.000 mm laten plaatsen. Om dit te kunnen doen, moeten we eerst een doorbraak hebben gemaakt. We kozen voor een kunststof raam met driedubbele beglazing en een U-waarde van 0,7. Hiervoor hebben wij voor het raam aan de gevel een rolluik laten plaatsen en een passende valbeveiliging van RVS staven. Het raam kan worden geopend met een normale draai-kiepfunctie.

Postprijs
Statische beoordeling350 EUR
Volledige muuropening890 EUR
Venster 1.300 mm x 2.000 mm, draai-kiepfunctie, U-waarde 0,7395 EUR
Rolluiken met riembediening260 EUR
Vensterinstallatie voltooid207 EUR
Rolluik montage180 EUR
Valbeveiliging 1,30 m inclusief montage527 EUR
totale prijsEUR 2.809

Merk op dat dit slechts een voorbeeld van een enkele kosten is. Afhankelijk van het geselecteerde raammodel en de geselecteerde uitrusting en de respectievelijke lokale omstandigheden, kunnen de prijzen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat de prijs voor het raam maar het kleinste onderdeel is. Installatie en accessoires veroorzaken aanzienlijk hogere kosten voor ramen van vloer tot plafond dan het raam zelf.

Vraag: Van welke factoren zijn de totale kosten voor ramen van vloer tot plafond afhankelijk?

Kostentracker-expert: voor het venster zelf spelen met name de volgende factoren een rol:

 • de afmetingen van het raam
 • het gebruikte frame materiaal
 • het type beglazing en eventuele speciale beglazingsapparatuur
 • eventueel bijgevoegde raamaccessoires
 • Eventuele noodzakelijke valbeveiliging voor kamerhoge ramen op de bovenverdieping en het type bevestiging

Daarnaast moet in individuele gevallen ook rekening worden gehouden met de installatiekosten:

 • het maken van muuropeningen indien nodig
 • de installatiekosten voor het raam
 • de installatiekosten voor rolluiken indien gemonteerd
 • de installatiekosten voor een valbeveiliging (reling of frans balkon)

Al deze factoren bepalen de totale kosten van een kamerhoog raam. In individuele gevallen kunt u voor zeer grote prijsverschillen zorgen.

Vraag: Wat zijn de kostenverschillen voor verschillende raamafmetingen en kozijnen?

Kostentracker-expert: verschillen in grootte hebben meestal weinig effect op vensters. De meeste kamerhoge ramen zijn van vergelijkbare grootte, de prijsverschillen zijn vrij klein, ook bij grote formaten.

In de praktijk worden grotere prijsverschillen veroorzaakt door verschillende framematerialen. De goedkoopste zijn kunststof ramen. Voor ramen van hout, hout-aluminium of aluminium moet u vanwege het kozijnmateriaal rekening houden met aanzienlijke toeslagen:

Frame materiaalToeslag voor ramen
Hout in standaard houtsoorten+ 160 EUR toeslag, dat is + 45%
Hout-alu+ 300 EUR toeslag, dat is + 80%
aluminium+ 450 EUR toeslag, dat is + 125%
prijzen van kamerhoge ramen

Kunststof kozijnen zijn aanzienlijk goedkoper dan houten kozijnen

De tabel toont de toeslagen voor een standaard raam, die in de plastic versie 360 ​​EUR kost. Uit de tabel blijkt dat een aluminium raam met hetzelfde ontwerp meer dan twee keer zo duur kan zijn. Hout-aluminium ramen zijn ook bijna twee keer zo duur als kunststof ramen met dezelfde uitrusting.

De prijsverschillen gelden in dezelfde verhouding ook voor andere raamafmetingen. Bij houten ramen is het afhankelijk van welke houtsoort er wordt gebruikt. Houtsoorten van hogere kwaliteit kunnen dan vaak voor beduidend grotere prijsverschillen zorgen dan aangegeven (bijv. Eucalyptus of eiken).

Als er speciale decors nodig zijn voor PVC-U-ramen (bijv. Houtlook), moet je meestal een ongeveer 20% meerprijs rekenen.

Vraag: Levert de beglazing ook grote kostenverschillen op?

Kostentracker-expert: de beglazingsvarianten zelf veroorzaken slechts kleine verschillen, maar speciale glasontwerpen kunnen de prijs van ramen aanzienlijk verhogen.

De basiskeuze die men moet maken als het om beglazing gaat, is de keuze tussen dubbele beglazing en driedubbele beglazing.

Met dubbele beglazing kunnen U-waarden tot 1,0 meestal alleen worden behaald (standaard is 1,1). Ramen met driedubbele beglazing zijn state-of-the-art en hebben standaard U-waarden van 0,6 of 0,7.

De meerprijs voor driedubbele beglazing voor kamerhoge ramen ligt in de meeste gevallen rond de 100 à 150 euro. Er zijn dus geen grote verschillen in kosten.

Er zijn hogere toeslagen vereist

 • Geluidswerende beglazing
 • Veiligheidsglas en slagvaste beglazing
 • reflecterende beglazing (laat de warmtestraling van de zon niet de kamer binnendringen en voorkomt zo dat de kamer door de ramen opwarmt)

In het geval van geluidwerende beglazing kunnen de toeslagen in de range van 150 EUR per raam liggen. Als u een bijzonder hoge geluidsisolatieklasse wilt, moet u in individuele gevallen tot 800 EUR meerprijs voor grote raamafmetingen berekenen.

prijzen van kamerhoge ramen

Goede beglazing kost ook goed geld

De toeslagen voor gelaagd veiligheidsglas en slagvaste beglazing zijn het duurst: bij grotere ramen kan zelfs eenzijdige plaatsing (binnen of buiten) met gelaagd veiligheidsglas een toeslag van 500 EUR opleveren. Indien zowel de binnen- als de buitenzijde voorzien moeten worden van gelaagd veiligheidsglas, mag u rekenen op een meerprijs tot € 1.000, - voor grote raamformaten.

Bij reflecterende beglazing zijn de kosten afhankelijk van het type en de prestaties van de gebruikte coating. Er zijn grote verschillen van fabrikant tot fabrikant.

In individuele gevallen kunnen echter zowel de hittebeschermingsfunctie als de doorgeworpen weerstand onder bepaalde omstandigheden aanzienlijk goedkoper worden gerealiseerd door het aanbrengen van geschikte folies. U moet er echter van meet af aan voor zorgen dat het raam voldoende thermische isolatie heeft.

Vraag: Wat zijn de kosten van zulke grote ramen voor rolluiken?

Kostentracker-expert: als u het rolluik als accessoire bij de raamfabrikant koopt, moet u in de meeste gevallen tussen 400 EUR en 600 EUR rekenen voor -plafondramen met deze afmetingen, afhankelijk van de raamafmeting.

Als u een elektrisch aangedreven model wilt in plaats van een eenvoudig riemaangedreven rolluik, moet u meestal tussen 300 EUR en 500 EUR extra rekenen.

De montagekosten voor handbediende rolluiken liggen meestal in de range van rond de 200 tot 300 euro, die je naast de raammontage moet doorrekenen. Elektrisch bediende rolluiken leiden tot hogere installatiekosten van meestal tussen 300 en 400 EUR.

Als u ook een elektricien nodig heeft om een ​​stroomaansluiting in het raamgebied te installeren, moet u in de meeste gevallen € 100 tot € 150, - extra rekenen. Met meer inspanning kunnen deze kosten in individuele gevallen ook hoger zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor relingen?

Kostentracker expert: in de meeste gevallen moet u voor de reling tussen 150 EUR en 400 EUR per lopende meter berekenen.

Daarnaast zijn er de kosten voor het bevestigingsmateriaal en voor het bevestigen van de reling aan de gevel. Om ervoor te zorgen dat de wettelijke voorschriften voor het ontwerp van het valbeveiligingssysteem dienovereenkomstig worden nageleefd (er gelden andere voorschriften in de respectievelijke bouwvoorschriften), is het raadzaam om de installatie indien mogelijk over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Valbeveiliging (de eenvoudigste variant is een zogenaamd Frans balkon) moet om wettelijke redenen altijd worden geïnstalleerd wanneer kamerhoge ramen op hogere verdiepingen worden geïnstalleerd.