Wat kost een reisannuleringsverzekering?

reisannuleringsverzekering

De vakantiereis stond lang gepland, maar dan wordt jij of een familielid ziek en moet je thuis blijven. Niet alleen in dit geval beschermt een reisannuleringsverzekering u tegen dure annuleringskosten. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk hoe duur deze verzekering is, voor wie het zin heeft en hoe je je correct moet gedragen bij een annulering.

Welke reizen kan ik verzekeren?

Kostentracker: u kunt een reisannuleringsverzekering afsluiten voor:

 • Pakketreizen,
 • Individueel reizen,
 • Cruises,
 • Vakantieappartement,
 • Hotel,
 • Vluchtkosten,
 • Zakenreizen,
 • Seminars.

Wat kost deze verzekering?

Kostentracker: door de verschillende soorten annuleringsverzekeringen verschillen de aanbiedingen niet alleen in omvang, maar ook in kosten. Hieronder hebben we als voorbeeld enkele prijzen opgesomd.

KunstReisprijsKosten vanaf
Enkele reis, zonder onderbreking, zonder eigen risico500 EURvanaf 19 EUR
Enkele reis, zonder onderbreking, zonder eigen risico2.000 EURvanaf 58 EUR
Enkele reis, met reisonderbreking, zonder eigen risico500 EUR24 EUR
Enkele reis, met reisonderbreking, zonder eigen risico2.000 EURvanaf 60 EUR
Enkele reis, zonder onderbreking, met eigen risico500 EUR15 EUR
Enkele reis, zonder onderbreking, met eigen risico2.000 EUR45 EUR
Enkele reis, met reisonderbreking, met eigen risico500 EUR16 EUR
Enkele reis, met reisonderbreking, met eigen risico2.000 EUR45 EUR
Jaarlijkse verzekering, individueel 34 EUR
Jaarlijkse verzekering, gezin 55 EUR
Groepsverzekering vanaf 2 procent van de reisprijs
Speciale tarieven (bijv. Voor schoolreisjes of au pair) vanaf 2,25 procent van de reisprijs

Houd er rekening mee dat de prijs kan variëren naar boven of beneden als gevolg van de individuele berekening van de aanbieder.

Vaak krijgt u bij het boeken van een reis een annuleringsverzekering aangeboden. U moet deze contracten echter niet te snel ondertekenen, aangezien de premies in vergelijking hoger zijn. Het is logisch om de aanbiedingen van verschillende bedrijven onder de loep te nemen. Houd rekening met uw wensen, zoals bescherming bij reisonderbreking of een eventueel eigen risico.

Wat beïnvloedt de hoogte van de premie?

Kostentracker: Ten eerste nemen de verzekeraars de reisprijs (verzekerd bedrag), het aantal medereizigers en de leeftijd mee in hun berekening.

Bij vrijwel elke aanbieder kunt u kiezen uit verschillende contractvarianten, wat van invloed is op de kosten van de verzekering.

Reisverzekeringsopties

Er zijn verschillende opties bij het afsluiten van een reisannuleringsverzekering

Als u een eigen risico van twintig procent meetelt, is de te betalen premie relatief goedkoop. Bij een verzekeringsclaim moet u echter ook twintig procent van de annuleringskosten zelf betalen. Afhankelijk van hoe lang voordat u aan uw reis begint, kan het eigen risico zelfs hoger zijn dan de daadwerkelijke annuleringskosten. Dit is in tegenspraak met het basisidee van een annuleringsverzekering, omdat het in dit geval niet de moeite waard zou zijn geweest om een ​​verzekering af te sluiten.

Gezinnen en individuele reizigers kunnen besparen met aanbiedingen die speciaal op hen zijn afgestemd. Helaas definieert elke provider op een andere manier wie een stel of deel van het gezin is. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bijvoorbeeld dat u een bewijs van een gemeenschappelijke woonplaats overlegt.

Sommige verzekeraars bieden alleen beduidend duurdere tarieven voor 65-plussers of verzekeren ze helemaal niet meer.

Wanneer gaat een reisannuleringsverzekering in?

Kostentracker: de reisannuleringskostenverzekering keert alleen uit als u de geplande vakantie om een ​​belangrijke en onvoorziene reden niet kunt opnemen. In de volgende tabel hebben we de omvang van de verzekering duidelijk weergegeven:

Verzekerd bij alle maatschappijenVerzekerd afhankelijk van het tarief
Onvoorspelbare, ernstige ziekteJe begint onverwachts aan een nieuwe baan
Dood in hechte familiekringJe moet een examen opnieuw afleggen op de universiteit of school
Defecte protheseU moet een orgaan of weefsel doneren
Vaccinatie-intolerantie 
ernstig ongeval 
U bent het slachtoffer geworden van een misdrijf 
Onvoorspelbare complicaties tijdens de zwangerschap 
Ernstig financieel verlies, bijvoorbeeld door brand 
U wordt opgeroepen als getuige in de rechtbank en de benoeming kan niet worden uitgesteld 
Als het openbaar vervoer op de luchthaven minimaal twee uur te laat blijkt te zijn en u uw vlucht mist 
Onverwacht baanverlies 

De mogelijke redenen voor de annulering zijn niet altijd zo duidelijk geformuleerd als in bovenstaande tabel. Het is vaak aan de zorgverlener om te interpreteren of uw ziekte niet te voorzien was of dat deze zo ernstig is dat u niet kunt reizen. Helaas leidt dit vaak tot conflicten met verzekeringsmaatschappijen.

Wie moet er beslist een reisannuleringsverzekering afsluiten?

Annuleringsverzekering voor kinderen

Gezinnen met kinderen lopen een hoog risico op annulering

Kostentracker: experts bevelen deze verzekering voornamelijk aan aan mensen met een hoog annuleringsrisico. Dit geldt ook voor gezinnen met jonge kinderen en senioren. Ook als de reis erg duur is en / of ruim van tevoren is geboekt, dient u altijd een annuleringsverzekering af te sluiten.

Hoe hoog zijn de annuleringskosten?

Kostentracker: vaak worden de kosten van een annulering overschat. Hoe hoog deze feitelijk uitkomen, staat in de reisvoorwaarden van de reisorganisator, hotel of aanbieder van uw vakantiehuis.

De hoogte van de annuleringskosten is gebaseerd op het moment waarop u de reis moet annuleren. Zit er nog een lange periode tussen de annulering en het begin van de reis, dan zijn de kosten meestal beheersbaar. Hoeveel u moet betalen, hangt ook af van of de aanbieder de reis aan een andere klant kan verkopen.

Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat de annuleringskosten in het hotel vrij laag zijn als u alleen arriveert, mits u überhaupt iets moet betalen. Boek je via een van de gangbare internetplatforms, dan zijn er vaak geen annuleringskosten. Bij vakantiehuizen en cruises is de verwachte vergoeding van de verhuurder hoger.

Als u maar één vlucht boekt, bijvoorbeeld omdat u bij vrienden logeert of een rondreis plant, is een annuleringsverzekering vaak niet nodig. U kunt in ieder geval belastingen en heffingen terugvorderen. Als de luchtvaartmaatschappij niet kan aantonen hoeveel schade zij heeft geleden, worden de ticketkosten vergoed. Daarnaast is de kans, zeker tijdens vakantieperiodes, relatief groot dat de luchtvaartmaatschappij de ruimte alsnog aan iemand anders kan toewijzen, zodat jij je onkosten terug krijgt.

Wat als ik een reis moet annuleren? Kan ik dit ook verzekeren?

Kostentracker: deze verzekering moet u ook beschermen tegen onverwachte noodsituaties, dus zorg ervoor dat wanneer u afsluit dat de reisonderbreking ook verzekerd is. Tarieven die deze optie omvatten kosten ongeveer twintig procent meer.

Als deze reisonderbreking onderdeel uitmaakt van het contract, vergoedt de maatschappij de kosten van:

 • ongebruikte services
 • een huurauto
 • Vooraf geboekte excursies
 • de terugreis.

De volgende gevallen zijn verzekerd:

 • U wordt onverwachts ernstig ziek.
 • Een familielid sterft.
 • Een familielid heeft een ernstig ongeval gehad.
 • Breuk van een prothese.
 • Vaccin-intolerantie.
 • Schade aan uw eigendommen van minimaal 2.500 euro, bijvoorbeeld door natuurrampen of brand.

Ik reis heel vaak. Is een jaarcontract de moeite waard?

Opties voor reisannuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering voor reizen kan ook jaarlijks worden afgesloten

Kostentracker: dit kan de moeite waard zijn als u een dure enkele reis en een tweede korte vakantie plant. Kiest u voor een gezinstarief, dan zijn de reizen van alle in het contract vermelde leden verzekerd. Een totale reisprijs is verzekerd. Schat dit op 3.000 EUR, de reisannuleringsverzekering voor één jaar kost ongeveer 120 EUR. Als de reisprijs bedraagt ​​ 6.000 EUR u moet ongeveer 190 EUR uitgeven voor de verzekering.

Als je dit contract maar voor één jaar nodig hebt, moet je het zeker op tijd opzeggen, want het wordt automatisch verlengd. Meestal wordt voor het aflopen van het contract een opzegtermijn van drie maanden voorzien, waarbij de dag telt waarop de brief door de verzekeraar is ontvangen.

Wanneer moet ik een reisannuleringsverzekering afsluiten?

Kostentracker: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft u deze verzekering niet direct bij het boeken af ​​te sluiten. Meestal kunt u dit tot dertig dagen voor vertrek doen. Voor lastminutereizen geldt vaak een deadline van maximaal drie dagen na boeking of boekingsbevestiging.

Wat moet ik doen als ik moet annuleren?

Kostentracker: als het zeker is dat u een reis niet kunt starten zoals gepland, moet u deze zo snel mogelijk annuleren. Hoe dichter de reistijd nadert, hoe duurder de annulering meestal wordt. Bovendien kan de verzekeraar het als grove nalatigheid beschouwen als u bijvoorbeeld twee weken voor de geplande vertrekdatum ziek wordt, en kan hij voorzien dat u uw vakantie niet kunt opnemen, maar de annulering pas vijf dagen van tevoren doorgeven.

U dient ook zo snel mogelijk contact op te nemen met het annuleringsadvies van de verzekeringsmaatschappij. Het volgende moet worden ingediend:

 • Annuleringskosten berekenen,
 • Claimformulier,
 • Reserveringsbevestiging,
 • Kopie van de verzekeringspolis,
 • Bewijs van de verzekerde gebeurtenis.

Beantwoord vragen van de verzekeringsmaatschappij zo nauwkeurig mogelijk. U kunt het declaratieformulier bij veel bedrijven downloaden of telefonisch opvragen.

Als uw reis wordt onderbroken, dient u ook de annuleringsadviseur van de verzekeringsmaatschappij te raadplegen. Ook tijdens uw verblijf op de vakantiebestemming moet u een eventuele ziekte schriftelijk laten bevestigen, zodat u de reden van de beëindiging kunt aantonen.

Organiseer de terugreis niet alleen zonder de verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte te stellen, anders loop je het risico onbedoeld met een deel van de kosten over te blijven. Vaak verzorgt de reisorganisator zelfs de terugreis en werkt hij rechtstreeks samen met de verzekeringsmaatschappij.