Reithalle: welke kosten mag men verwachten?

rijbak kosten

In plaats van een manege in de open lucht te creëren of te laten creëren, denken velen erover na om meteen een manege te bouwen. Dit zou ook zorgen voor een dak, boxen zouden direct in de hal kunnen worden geïntegreerd. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering wat de geschatte kosten van een rijbak zouden zijn.

Vraag: Wat kost een rijbak?

Kostentracker expert: als bouwproject is het bouwen van een manege niet bijzonder goedkoop. De kosten worden door velen vooraf vaak onderschat, of er wordt geen rekening gehouden met een hele reeks aan onvermijdelijke kostenposten.

rijbak kosten


Zelfs met de standaardafmetingen van een rijbak zijn kosten tot wel 40 dozijn euro.

Geht man von einer Standard-Größe von 20 m x 40 m für eine Reithalle aus, kosten die günstigsten Hallen vanaf ongeveer 40.000 EUR. Das sind allerdings nur die Kosten für die Halle selbst – weder der Hallenboden noch notwendige Ausstattungen wie Tribünen oder Banden sind in diesem Preis eingeschlossen.

Aan het eind van de dag zijn er ook nog de kosten voor een bouwvergunning (verplicht) en de daarbij behorende planningskosten voor de architect.

Als je al deze kosten bij elkaar optelt, liggen de totale kosten voor de hallenbouw vaak tussen de 80.000 EUR en 100.000 EUR. Als je voor de bouw bij gespecialiseerde rijhallenbouwers terecht komt, kunnen de kosten vaak wat hoger zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een houtconstructiebedrijf een manege laten bouwen van 20 mx 40 m. Naast de hal en de bijbehorende apparatuur hebben we ook 10 boxen gebouwd.

Postprijs
Halconstructie voltooid68.500 EUR
Planning kosten (architect, bouwvergunning)EUR 9.200
Complete halvloerconstructie26.000 euro
Totale kosten ermeeEUR 103.700

De kosten voor onze hal liggen qua prijs meer in het lagere bereik van de rijhalconstructie. Hallen met apparatuur van hogere kwaliteit en hallen die zijn gebouwd door professionele bouwers van maneges kunnen aanzienlijk duurder zijn voor dezelfde grootte.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het bouwen van een manege?

Kostentracker expert: Als je alle gemaakte kosten bij elkaar optelt, moet je in de meeste gevallen zeker beginnen bij 80.000 EUR tot 100.000 EUR voor de hallenbouw. Maar in de meeste gevallen krijgt u alleen een relatief eenvoudig ingerichte hal zonder veel extra's.

Kwalitatieve hallen met navenant grote nevenvoorzieningen kosten dan al gauw tot € 150.000 of meer, voor grotere hallen van 20 mx 60 m zijn doorgaans aanzienlijk hogere kosten te verwachten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een rijbak afhankelijk?

rijbak kosten


Bij de kosten van een manege moeten rekening met lakfactoren zijn geweest.

Kostentracker expert: Entscheidend für die Gesamtkosten ist hier:

  • de hoogte van de planningskosten voor de architect
  • de kosten voor de bouwvergunning (eventueel ook voor een vooronderzoek)
  • de gewenste grootte van de hal
  • de gewenste inrichting van de hal (inclusief bijbehorende voorzieningen zoals stands, borden, aansluitdozen, doorgangen etc.)
  • de kosten voor het bouwen van de halvloer en de gewenste vloerbedekking
  • de kosten voor benodigde of gewenste aanvullende apparatuur (bijv. sprinklerinstallatie, halverlichting, lichtvlakken etc.)
  • Indien van toepassing ook de kosten voor de inrichting van het buitenterrein van de hal (toegang / oprit, buitenterrein, verlichting etc.)

Vraag: Is het zelfs de moeite waard om een ​​hal te bouwen?

Kostentracker expert: Kortom: meestal niet voor kleine maneges. Om economische redenen zult u zich in de meeste gevallen moeten beperken tot het bouwen van een manege. Dit kan overigens in individuele gevallen ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zoals u op dit punt kunt lezen.

In het algemeen wordt aangenomen dat de bouw van een hal alleen zinvol is als de gehele bouwkosten realistisch kunnen worden gefinancierd uit de inkomsten die binnen een periode van circa 10 tot 15 jaar worden gegenereerd. De meeste kleine maneges bevinden zich niet in een dergelijke situatie.

rijbak kosten


De bouw van een manege is meestal de moeite waard bij zeer grote stallen.

Für größere Reitställe kann der Bau einer Halle allerdings durchaus sinnvoll sein, auch wenn man beabsichtigt, in Zukunft größere Einnahmen zu erwirtschaften. Die Qualität in Reithallen ist vielfach oft deutlich besser als auf schlecht gewarteten und mangelhaft angelegten Plätzen – das wissen auch die meisten Reiter zu schätzen. In diesem Fall kann man den Bau einer Reithalle natürlich auch als Investition sehen, um sich wirtschaftlich in Zukunft zu vergrößern.

Het gaat uiteindelijk altijd om een ​​zakelijke afweging voor de betreffende stal, of de bouw van een manege daadwerkelijk rendabel is of nooit echt gefinancierd zal worden.