Wanneer liefde hulp nodig heeft: hoeveel kost relatietherapie?

relatietherapie-huwelijkscounseling-kosten

De perfecte relatie is zeldzaam en bijna elk paar kent af en toe een relatiecrisis. Als dit langer duurt en je kunt niet meer alleen een weg naar elkaar vinden omdat er simpelweg te veel ruzie valt, kan relatietherapie helpen om het huwelijk te redden. In een interview met de kostentracker gaan we intensief in op dit onderwerp en maken we ook duidelijk hoe duur huwelijkscounseling is en wie de kosten gaat betalen.

Wat is relatietherapie?

Kostentracker: bij relatietherapie of huwelijkscounseling worden partnerschapsconflicten behandeld met professionele ondersteuning. Dit kan veel relatieproblemen oplossen waardoor de partners langzaam weer dichter bij elkaar komen. Samen met de therapeut ontwikkel je nieuwe perspectieven.

Hierdoor wordt vaak de scheiding vermeden. Lukt dit niet, dan is het minder pijnlijk omdat onderlinge verwondingen kunnen worden verwerkt.

Wat kost relatietherapie?

Kostentracker: liefdadigheids- en kerkelijke instellingen bieden huwelijkscounseling vaak gratis of zeer goedkoop aan. Het aantal uren is hier echter in sommige gevallen beperkt tot tien sessies.
Relatietherapeuten zijn vrij om de prijzen vast te stellen, waardoor het moeilijk is om de kosten precies te kwantificeren. Ook de woonplaats en de duur van de individuele les (60 of 90 minuten) zijn van invloed op de prijs.

Kostenoverzichtprijs
liefdadigheidsinstellingengratis tot ongeveer 20 EUR
privé-therapeutgemiddeld 80 - 150 EUR per sessie
Eerste ontmoeting0 - 70 EUR
relatietherapie-huwelijkscounseling-kosten

De kosten voor relatietherapie bedragen doorgaans ongeveer € 100, - per sessie

Ook kunnen de kosten beduidend hoger zijn dan deze bedragen, bijvoorbeeld in grootstedelijke gebieden.

Gemiddeld duurt het 15 sessies voordat de relatie merkbaar verbetert. U moet dus rekening houden met kosten die tussen 1.200 en 2.250 EUR liggen.

Onze tip: de ervaring heeft geleerd dat sessies van 90 minuten duurder zijn, maar aanzienlijk effectiever. ze bieden voldoende tijd om tot de kern van het probleem te komen en er intensief mee om te gaan.

Wat levert een relatietherapie vakantie op en wat kost het?

Kostentracker: een vakantie biedt de mogelijkheid om eindelijk iets leuks te beleven met je partner. Met de steun van een paar counseling-sessies, kunt u deze tijd gebruiken om een ​​frisse wind in uw relatie te blazen en uzelf opnieuw te ontdekken. Er zijn therapeuten die rechtstreeks met hotels werken. Naast de relatietherapie is er nog genoeg tijd voor leuke activiteiten en gedeelde ervaringen.

Kostenoverzichtprijs
Weekendseminarie inclusief accommodatie en maaltijdenvanaf EUR 1.250, -
Accommodatie in het wellnesshotelvanaf 150 EUR per persoon en nacht
een week vakantie op Mallorca inclusief relatietherapievanaf 1.500 EUR

Bovenstaande aanbiedingen kunnen alleen als globale richtlijn dienen, aangezien de prijzen sterk variëren afhankelijk van het seizoen en de gekozen vakantiebestemming.

Wat levert online relatietherapie op?

Kostentracker: u kunt of wilt (nog) niet deelnemen aan traditionele huwelijkstherapie? Dan is een van de vele online aanbiedingen wellicht interessant voor u. U beschrijft uw probleem aan de therapeut via e-mail of chat, en hij staat voor u klaar om u te adviseren.

De kosten die hiervoor ontstaan ​​zijn verschillend. De prijs voor een weekprijs begint bij 125 EUR. In de regel moet u een bepaalde gebruiksperiode boeken. Als u bijvoorbeeld voor vier weken kiest, zijn er kosten vanaf 500 EUR

Ook kerkelijke en maatschappelijke organisaties bieden dit soort advies bijna altijd gratis aan. Adressen en telefoonnummers vindt u op internet of in het regionale dagblad.

Draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten?

Kostentracker: meestal niet, aangezien counseling voor koppels volgens de wettelijke richtlijnen niet wordt erkend als behandelmethode voor psychische aandoeningen. Hierdoor moet u de kosten van huwelijkscounseling bijna altijd uit eigen zak betalen. Als een van de partners aan een psychische aandoening lijdt, vergoedt de ziektekostenverzekering in sommige gevallen op verzoek de kosten.

Afhankelijk van het tarief kunnen particulier verzekerden aanspraak maken op alternatieve geneeskundige voordelen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet u dit zeker vooraf met de verzekeringsmaatschappij overleggen.

Zijn er verschillende soorten relatietherapie?

relatietherapie-huwelijkscounseling-kosten

Er zijn verschillende benaderingen voor relatietherapie

Kostentracker: we werken met deze schoolbenaderingen:

  • Gedragstherapie,
  • systematische huwelijkscounseling,
  • diepte psychologische relatietherapie.

De huwelijksadviseur is niet gefixeerd op één benadering, maar werkt over de hele linie, afhankelijk van het probleem. Gedragstherapie probeert gedragspatronen bloot te leggen die schadelijk zijn voor de relatie en alternatieven te oefenen. In de systematische therapie schudt het paar gevestigde relaties door elkaar en doet ze de kracht herleven die ze ooit deelden. Diepgaande psychologische huwelijkscounseling, worden negatieve emotionele patronen, die vaak in de kindertijd werden geleerd, opgelost.

Wat kan huwelijkstherapie doen?

Kostentracker: gesprekken met de therapeut kunnen nieuwe manieren laten zien. De aanwezigheid van een niet-betrokken persoon zorgt er vaak voor dat de partner beter luistert en niet alleen zijn eigen behoeften wil afdwingen. Op deze manier creëert therapie de mogelijkheid om misverstanden uit de wereld te helpen en gevestigde patronen te doorbreken.

Wanneer is relatietherapie zinvol?

Kostentracker: vanuit het standpunt van de experts bezoeken veel stellen de therapeut te laat. Kies daarom in het beste geval voor huwelijkscounseling als je voelt dat er conflicten zijn in de relatie, maar die niet ziek is en nauwelijks te redden is.

Crisissen hebben vaak te maken met het feit dat een partner is veranderd of zich heeft ontwikkeld. Het oude evenwicht kan worden hersteld door middel van huwelijkscounseling. Vergeving of een onbalans in het partnerschap zijn ook kwesties die met therapie kunnen worden aangepakt. Als beide partners zeker weten dat ze de relatie willen behouden, zal counseling bijna altijd een nieuwe, gemeenschappelijke weg vinden.

Hoe vinden we de juiste therapeut?

Kostentracker: deze therapieën worden zowel door kerkelijke en sociale instellingen als door privétherapeuten aangeboden.

relatietherapie-huwelijkscounseling-kosten

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste therapie

De persoon die u benadert, moet een aanvullende opleiding op dit gebied hebben gevolgd. De functietitel relatietherapeut en / of huwelijksadviseur is echter niet per se beschermd, dus het vereist geen kwalificaties of studies. Sinds 1999 mogen alleen mensen die een goed onderbouwde opleiding hebben gevolgd, zich "psychotherapeuten" noemen. Dit kan als eerste aanwijzing dienen. Op de gele pagina's of op internet vindt u goed opgeleide specialisten.

Neem in vertrouwen contact op met uw huisarts met uw probleem. Ze kunnen u ook een huwelijksadviseur aanbevelen. Misschien had iemand in uw vrienden- of kennissenkring soortgelijke problemen en had hij zelf goede ervaringen met een huwelijkstherapeut.

Regel een kennismakingsgesprek met de therapeut en beslis dan spontaan op basis van je onderbuikgevoel. Klopt de chemie, had u het gevoel dat u in goede handen was en kunt u deze persoon zonder aarzelen vertrouwelijke en zeer intieme zaken toevertrouwen? Dan heb je de juiste huwelijksadviseur gevonden.

Wat gebeurt er bij relatietherapie?

Kostentracker: het proces is individueel, aangezien elke therapeut een beetje anders werkt. Het is waarschijnlijk nieuw om rustig met uw partner in een neutrale omgeving over de bestaande conflicten te praten, begeleid door een ander.

Huwelijkstherapie volgt bijna altijd dit patroon:

  • De therapeut probeert door middel van een gedetailleerd gesprek een idee te krijgen van de moeilijkheden. Hij zal u vragen waar uw relatieproblemen zijn en waardoor de diepe crisis is ontstaan.
  • Hij werkt vervolgens een therapieplan uit en besluit welke maatregelen effectief zijn.
  • Nu begint het echte relatiewerk: in verschillende gesprekssessies moet je heel eerlijk zijn en aan je partner uitleggen wat je dwarszit. Samen met de therapeut werk je oplossingen uit.
relatietherapie-huwelijkscounseling-kosten

Het duurt vaak tot 10 of 15 sessies om het conflict op te lossen

Veel therapeuten gebruiken ook methoden zoals speciale oefeningen, rollenspellen, videoanalyse en, onder bepaalde omstandigheden, naast de koppelsessies, discussies met de individuele partners.

Soms kunnen conflicten snel worden afgehandeld en heeft u slechts vier tot vijf sessies nodig. Zet uzelf niet onder druk om te slagen, omdat u geld wilt besparen en daarom de therapie zo snel mogelijk wilt beëindigen. Het gaat tenslotte om het redden van uw partnerschap en het voorkomen van een breuk.

Verwacht geen wonderen van de counseling en werk dagelijks aan je relatie. Beëindig de therapie pas als u het gevoel heeft dat de innerlijke band hersteld is. In het beste geval voel je zelfs het tintelende gevoel van de eerste jaren.

Is er een garantie voor succes?

Kostentracker: praten met een professional op neutraal terrein kan de relatie redden, maar er is geen garantie voor succes met relatietherapie. Als een partner het huwelijk al intern heeft gesloten, kan deze stap niets veranderen. Als beide partners de relatie echter willen redden, kan huwelijkscounseling buitengewoon waardevol zijn.

Als je uit de crisis kunt komen maar geen weg meer naar elkaar kunt vinden, is huwelijkstherapie een goede stap naar een vreedzame scheiding.

Onze tip: na het voltooien van de therapie of om u erop voor te bereiden, kan adviesliteratuur zeer nuttig zijn. Hiermee kunt u proberen uw problemen onder controle te krijgen en / of zelfstandig te werken aan het geleerde. Deze gidsen zijn in digitale of gedrukte versie verkrijgbaar vanaf vanaf € 15.