Renovatie van de keuken: deze kosten moeten worden gepland

keuken-renovatie-kosten

Bij het renoveren van een huis of appartement is een keukenrenovatie in de meeste gevallen niet te vermijden. Vooral de keuken en eetkamer zijn vaak het drukst als het gaat om renoveren en moderniseren. Het onderwerp van ons interview met de kostentracker-expert is welke kosten u moet verwachten bij het plannen van een keukenrenovatie en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Welke kosten moet u plannen voor een nieuwe keuken?

Kostentracker-expert: De kostprijs van een renovatie hangt altijd af van de omvang van de renovatiewerkzaamheden die u wilt uitvoeren en de kwaliteit en verfijning van het eindresultaat dat u verwacht.

keuken-renovatie-kosten

De kosten van de renovatie zijn afhankelijk van welke delen van de keuken moeten worden gerenoveerd.

Er zijn verschillende ruimtes in de keuken die mogelijk gerenoveerd moeten worden:

  • bij de kitchenette zelf
  • aan de achterwand van de keuken
  • met de vloer
  • in wandontwerp
  • bij het inrichten van de keuken (bijv. eethoek, zithoek etc.)

De totale kosten voor een renovatie kunnen minder dan 1.000 EUR maar ook ruim 20.000 EUR bedragen, afhankelijk van wat u van plan bent.

Om te beginnen een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een nieuwe, goedkope kitchenette laten installeren door een specialist in onze keuken van 12 m². Op de keukenvloer worden tegels gelegd en de achterwand van de keuken, de bestaande PVC-vloer wordt verwijderd. Daarnaast kopen we een kleine eettafel voor 4 personen met bijbehorende stoelen. Wij hebben de muren en het plafond opnieuw laten schilderen in een passende kleur door de schilder.

Postprijs
Prijs Keuken compleet, lengte 4,30 m2.699 EUR
Bouw van een kitchenette met alle aansluitingen775 EUR
16 m² tegelbekleding inclusief plaatsing840 EUR
Wand- en plafondontwerpschilder980 EUR
Eettafel met stoelen250 EUR
Totale renovatiekosten ermee5.544 EUR
Totale kosten per m² keuken462 EUR per m²

De weergegeven kosten gelden alleen voor een individuele renovatie van een bepaalde keuken en zijn alleen bedoeld om een ​​idee te geven van de mogelijke kosten. In feite ligt het totale bedrag relatief dicht bij de gemiddelde kosten van 6.500 euro die worden uitgegeven aan keukenrenovaties in het algemeen in Duitsland.

Vraag: Hoe hoog zijn de individuele renovatiekosten doorgaans?

Kostentracker-expert: de kern van een keuken is natuurlijk de kitchenette. De prijzen voor een nieuw keukenblok kunnen sterk variëren afhankelijk van het type keuken en de kwaliteit van de afwerking, maar voor eenrijige keukens in een eenvoudige uitvoering mag je in de meeste gevallen rekenen tussen ongeveer 900 EUR en 3.000 EUR , als apparatuur wordt meegeleverd, is het soms zelfs duurder.

IKEA keukens zijn vaak een goedkope optie voor keukenunits.

keuken-renovatie-kosten

Eilandkeukens zijn vaak duurder.

Hoogwaardige L-vormige keukens of eilandkeukens kunnen ook aanzienlijk duurder zijn. Afhankelijk van het ontwerp kunnen kosten worden gemaakt van ongeveer 6.000 EUR tot 25.000 EUR en meer.

Als alternatief kunt u de oude keuken gewoon inpakken of laten inpakken. Dit kan ook met het werkblad. Op deze manier krijgt de keuken tegen zeer lage kosten een compleet nieuw en modern design.

Tegelbekleding

De gemeenschappelijke vloer in een keuken is nog betegeld. Vloertegels van hoge kwaliteit gemaakt van porselein steengoed zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 20 EUR per m² , voor plaatsing door een professional moet u meestal tussen ongeveer 35 EUR per m² en 65 EUR per m² rekenen sterk >.

Ook de achterwand van de keuken wordt vaak bekleed met tegels om een ​​passende spatbescherming te bieden. In plaats van de tegelbekleding zijn hier ook glaspanelen of goedkope kunststof panelen in diverse uitvoeringen mogelijk.

U kunt hier meer lezen over de kosten van tegels .

Wandontwerp

keuken-renovatie-kosten

Het muurontwerp van de keuken kan soms duur zijn.

Voor het muurontwerp door de schilder mag u in de meeste gevallen ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² per schilderproces verwachten. Wandontwerp kan ook tussen de 20 EUR per m² tot 40 EUR kosten per m².

De berekening moet zijn gebaseerd op vierkante meters muuroppervlak (en mogelijk plafondoppervlak). Het wand- en plafondoppervlak in een kamer komt ongeveer overeen met ongeveer 3,5 keer het kameroppervlak. Raam- en deuroppervlakken moeten hiervan worden afgetrokken, evenals het gebied dat door het keukenblok wordt bedekt.

Vraag: Waar zijn de kosten van een keukenrenovatie van afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • welke delen van de keuken überhaupt moeten worden gerenoveerd
  • welke renovatiewerkzaamheden er precies worden uitgevoerd (vernieuwing keukenblok of verijdelen keukenfronten, vernieuwing aanrechtblad, plaatsing tegelbekleding, nieuw wanddesign, meubelen, etc.)
  • de mate waarin de renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd
  • de kwaliteit van de gebruikte materialen (materiaalprijzen, prijs voor het keukenblok en de toestellen, etc.)