Wat kost het om de tanden met een houder vast te zetten?

provisiekosten

Eindelijk zijn de tanden in een onberispelijke boog en kan de patiënt zijn stralende glimlach laten zien. Helaas geven de tanden niet om het perfecte behandelresultaat en het nodige geduld, ze zouden bij een groot aantal patiënten teruggaan naar hun oude positie zonder definitief behoud. Daarom eindigt de behandeling bij de orthodontist bijna altijd met een retainer. In een interview met de kostentracker-expert maken we onder meer duidelijk wat het kost en welke varianten er zijn.

Wat is een retainer?

Kostentracker: dit orthodontische apparaat, ook bekend als een tandstabilisator of retentiemiddel, is een verwijderbare of vaste beugel. Dit regelt echter niet echt de tanden, maar stabiliseert de tanden en houdt de tanden in de gewenste positie.

Wat kost een provisie?

Kostentracker: afhankelijk van of u de tandstabilisator voor een of beide kaken nodig heeft, bedragen de kosten van de retainer gemiddeld tussen de 200 en 500 EUR. Hoeveel u daadwerkelijk betaalt U heeft om deze behandeling te besteden hangt o.a. af van welke variant en welk materiaal je kiest. Hoe lang het duurt om de tanden te stabiliseren, heeft uiteindelijk invloed op de kosten.

Dekt de ziektekostenverzekering deze kosten?

provisiekosten

De zorgverzekeraar betaalt de retainer als deze wordt gebruikt na het rechttrekken van de tanden

Kostentracker: tot twee jaar na het einde van de actieve behandeling draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten voor de provisie. Dit omvat nieuwe producten en noodzakelijke reparaties. De berekening start niet vanaf de lopende maand, maar vanaf het einde van het kalenderkwartaal waarvoor de laatste betaling van de actieve tandheelkundige regeling werd betaald door het ziekenfonds.

De kostenvergoeding geldt echter alleen voor verwijderbare houders. Vaste tandstabilisatoren worden alleen vergoed door de zorgverzekering als er sprake is van een contactpuntafwijking op de voortanden van de onderkaak. In dat geval moet de KIG-classificatie overeenkomen met E3 of E4. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet u deze optie zelf betalen.

Ook als uw orthodontist een langere stabilisatiefase zinvol vindt, moeten de wettelijke zorgverzekeraars deze kosten zelf dragen.

Of en hoe lang een particuliere ziektekostenverzekering betaalt voor de kosten van de tandheelkundige stabilisator, hangt af van het tarief. Informeer daarom voor aanvang van de therapie in hoeverre de kosten worden vergoed.

Let op: Bij volwassenen dragen de wettelijke ziektekostenverzekeraars slechts op enkele uitzonderingen na. Net als de behandeling met actieve tandregulatie is de stabilisatiefase een privédienst.

Mijn orthodontist raadt een gelijmde houder aan. Wat kost dit?

Kostentracker: deze variant moet bijna altijd voor uzelf worden betaald. De kosten hiervoor bedragen 200 à 400 EUR per kaak. Hoe hoog de werkelijke kosten zijn, hangt af van:

  • het aantal tanden,
  • het gebruikte materiaal,
  • of er behoefte is aan nieuwe indrukken,
  • de regio waarin u woont.

Aangezien de kosten ook van arts tot arts verschillen, dient u hiernaar te informeren voordat u met de behandeling begint.

Waarom is een retainer handig?

provisiekosten

De houder zorgt ervoor dat de tanden niet weer wegglijden

Kostentracker: behandeling met beugels is vervelend en daarom zijn sommige patiënten teleurgesteld als ze ontdekken dat een vervolgbehandeling van meerdere jaren nodig is. Dit is echter in veel gevallen aan te raden, omdat alleen op deze manier het bereikte resultaat kan worden gestabiliseerd en het succes van de behandeling op lange termijn kan worden gegarandeerd.

Daarom mag u in geen geval aandringen op een vroegtijdig einde van de therapie. U krijgt dan uw eigen bijdrage uit de tandheelkundige behandeling iets eerder vergoed van de zorgverzekeraar. Maar ook uw aanspraken op de zorgverzekeraar eindigen. Mochten er achteraf nog maatregelen nodig zijn omdat de tanden weer verschuiven, dan moet u deze uit eigen zak betalen.

Hoe lang moet de houder worden gedragen?

Kostentracker: Orthodontisten zijn van mening dat de gebitsstabilisator minstens zo lang gedragen moet worden als de actieve beugel. De duur hangt echter ook af van hoe erg de verkeerd uitgelijnde tanden waren, welke tanden waren aangetast en hoe oud de patiënt is.

Kinderen moeten de retainer gemiddeld twee jaar dragen; voor volwassenen wordt vaak een significant langere stabilisatiefase, die levenslang kan zijn, aanbevolen.

Welke soorten houders zijn er?

Kostentracker: de volgende drie varianten zijn ingeburgerd:

vormKunstOmschrijving
PlaathouderVerwijderbaarLijkt op losse beugels. Het bestaat uit een kunststof basis met draadbevestigingselementen. Geschikt voor lichte tot matige uitlijnfouten.
Kunststof rail (diepgetrokken rail)VerwijderbaarDeze spalken zijn gemaakt van plastic dat alle tanden bedekt. Geschikt voor lichte tot matige uitlijning van de tanden.
Linguale houderStevigDunne draadjes die aan de binnenkant van de tanden zijn bevestigd met een plastic kleefmiddel. Geschikt voor matig tot ernstig uitgelijnde tanden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bordenhouder?

provisiekosten

Een plaathouder is vergelijkbaar met verwijderbare beugels

Kostentracker: visueel lijkt deze houder op verwijderbare beugels. Het bestaat uit een plastic behuizing met een metalen beugel en wordt gebruikt als laatste behandeling voor milde tot matige tandafwijkingen. Deze houder moet in eerste instantie de hele dag worden gedragen, later alleen 's nachts. Voelt u een lichte druk bij het inbrengen van de losse houder, dan kunt u zelf de draagtijd verlengen zodat de tanden in de juiste positie worden gestabiliseerd.

Het is belangrijk om de retainer lang genoeg en echt dagelijks te dragen, anders zou de vaak jarenlange beugelbehandeling tevergeefs zijn. Een die steeds vaker voorkomt: “Vandaag ga ik de beugel een keer niet gebruiken!” Kan fatale gevolgen hebben en het kan zelfs nodig zijn om opnieuw met een actieve behandeling te beginnen.

Aan de andere kant maakt de losse tandstabilisator de mondhygiëne merkbaar gemakkelijker. De patiënt kan elk deel van de mond bereiken met een tandenborstel en flosdraad doordat de houder zelfstandig kan worden verwijderd.

Mijn orthodontist raadt een plastic spalk aan. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Kostentracker: deze rail is gemaakt van speciaal acrylplastic. Het omsluit alle kronen van de kaak en stabiliseert daardoor de tanden in hun uiteindelijke positie. Het plastic is slechts één tot twee millimeter dik en bijna onzichtbaar voor de contouren van de tanden. Het zeer fijne materiaal valt na een korte periode van slijtage niet meer op.

Om het succes van de behandeling te garanderen, is het noodzakelijk om de spalken lang genoeg te dragen. Een voordeel van deze procedure is de ongecompliceerde verzorging van de tanden en het onopvallende uiterlijk van de houder.

Wat is een linguale retainer?

Kostentracker: deze variant bestaat uit dunne, meeraderige metalen draden die aan de binnenkant van de tanden zijn gelijmd. Deze worden niet met beugels bevestigd, zoals bij vaste beugels, maar door middel van een lijmverbindingstechniek.

De draad is individueel aangepast aan de positie en vorm van de tanden en zorgt zo voor jarenlang een optimale tandpositie. Van buitenaf is het niet te zien en na een zeer korte wenperiode ervaart de drager het niet meer als hinderlijk.

Deze tandstabilisator biedt het voordeel van een efficiënter behandelsucces omdat deze permanent aan de tanden is bevestigd. Het kan niet worden vergeten of verloren gaan en er is ook geen gevaar dat het steeds minder wordt gebruikt. Mits de tanden goed worden verzorgd, is er geen verhoogd risico op tandbederf.

Is de behandeling met de houder tijdrovend?

provisiekosten

Het enige dat nodig is om de houder te maken, is een tandafdruk

Kostentracker: Meestal wordt aan het einde van de behandeling toch een kaakafdruk gemaakt met beugels, die ook dient als basis voor het maken van de retainer.

Vervolgens wordt de tandstabilisator gebruikt. U kunt verwijderbare modellen zelf thuis verwijderen en reinigen voordat u tandheelkundige zorg begint. De vaste variant vereist nog steeds een zeer grondige en wat complexere mondhygiëne.

Hoe vaak moet de houder worden gecontroleerd?

Kostentracker: met de retainer hoeft u niet meer zo vaak naar uw orthodontist te gaan als tijdens de actieve behandelperiode. Meestal is het voldoende om de stoel één of twee keer per jaar te laten controleren.

Als een vastzittende houder is losgeraakt, moet u deze zeker zo snel mogelijk opnieuw laten bevestigen.

Wat gebeurt er als er geen houder wordt gebruikt?

Kostentracker: Vooral als u de behandeling met de houder uit eigen zak moet betalen, is het verleidelijk om het zonder te doen. Dit zou echter onverstandig zijn, omdat het het algehele succes van de behandeling in gevaar kan brengen. De kans is groot dat de tanden teruggaan naar hun oude plaats en weer scheef staan.

Deskundigen schatten de kans op een terugval binnen tien jaar op ongeveer negentig procent. Hoewel de drang om de tanden in hun oorspronkelijke positie terug te brengen na verloop van tijd afneemt, kan het bij sommige mensen levenslang aanhouden. Daarom is het belangrijk om de houder lang genoeg te dragen en de tandarts regelmatig de stand van het gebit te laten controleren.

Conclusie: aangezien de tanden de neiging hebben om terug te dwalen in de positie vóór een beugeltherapie, is een tandstabilisator bijna altijd nuttig als afsluiting van een orthodontische behandeling. De kosten worden binnen beheersbare grenzen gehouden en, mits de houders uitneembaar zijn, gedekt door de zorgverzekeraar. Vaste modellen van draad worden alleen in uitzonderlijke gevallen door de verzekeringsmaatschappij gefinancierd, maar hebben als voordeel dat ze bijna onzichtbaar zijn en jarenlang gedragen kunnen worden.