Fascinatie voor paardensport: wat kosten paardrijlessen?

kosten rijles

"Het grootste geluk op aarde is op de rug van een paard", zegt de quote van een onbekende auteur. Hoe grondiger je leert om op de juiste manier met paarden om te gaan, hoe leuker het is en het kan een van de mooiste hobby's worden. In een interview weet de cost tracker expert hoeveel je moet uitgeven aan lessen en de benodigde apparatuur.

Hoeveel moet ik uitgeven aan lessen?

Kostentracker: een goede rijopleiding kan jaren duren, maar u hoeft niet uw eigen paard te kopen. Integendeel, het is zelfs aan te raden om de sport op verschillende dieren te leren, omdat ze allemaal een beetje anders reageren. Hiervoor kunt u individuele of groepsrijlessen op een schoolpaard boeken.

Wat kost dit, hebben we in onderstaande tabel vermeld?

Kunstkosten
Individuele rijles15 tot 25 EUR
Groeps rijles12 tot 20 EUR

Houd er rekening mee dat de bovenstaande prijs alleen als richtlijn kan dienen.

Het wordt iets goedkoper als je bijvoorbeeld een rijkaart koopt met tien uur rijden. Je krijgt dan een uur gratis of de kosten voor het individuele uur zijn iets lager.

"Hulp voor rijden" kan ook besparen op paardrijlessen. Als je helpt met de paarden in de manege, mag je altijd gratis rijden. Omgaan met de dieren is ook buiten het zadel leuk en je leert daarbij veel over paarden.

Is een-op-een of groepslessen beter?

kosten rijles

Een-op-een-les is de beste manier om mee te beginnen.

Kostentracker: Allereerst zijn één-op-één lessen over de lunge erg handig, omdat je hier vertrouwd kunt raken met de bewegingen van het dier. Vervolgens stap je over naar een beginnersgroep, waarin slechts enkele ruiters les krijgen. Afhankelijk van de voortgang vindt de wisseling plaats in een andere groep, waarmee de eerste ritten al in afwachting zijn.

Uitrusting

Kostencontrole: De eerste uitrusting is niet bepaald goedkoop, maar het is de moeite waard omdat uitrusting zoals de paardrijcap een belangrijke veiligheidsfactor is. De goed passende rijbroek heeft geen schuurnaden en een rijvest met rugbeschermers dient u uiterlijk aan te schaffen wanneer u kleine obstakels met uw paard wilt overwinnen.

apparatuurPrijs vanaf
Paardrijden pet30 EUR
Rubberen rijlaarzen25 EUR
Rijbroeken50 EUR
Rug beschermers40 EUR
Handschoenen5 EUR

Hier kunt u besparen als u in eerste instantie vertrouwt op goed bewaarde gebruikte kleding. Aanbiedingen vind je bijvoorbeeld op het mededelingenbord van de manege.

Hoe herken ik een goede rij-instructeur?

kosten rijles
De rijinstructeur moet de leerling vertrouwen geven.

Kostentracker: de rij-instructeur moet vriendelijk en benaderbaar zijn. Het is belangrijk dat hij geduldig al uw beginnersvragen behandelt en ze gedetailleerd beantwoordt. Zorg er ook voor dat hij over de juiste kwalificaties beschikt, of het nu gaat om paardrijtrainer of paardenmanager.

Hoe weet ik of de schoolpaarden het goed doen?

Kostentracker: Allereerst moeten de dieren worden gehuisvest in lichte, schone en luchtige boxen. De stal moet ramen hebben en idealiter zelfs een kleine ren. Qua karakter is een goed leerpaard vriendelijk, evenwichtig en geduldig.