Afvalwateropvoerinstallatie: wat zijn de kosten?

kosten voor het opheffen van afvalwater

Een hijssysteem is nodig om afvalwater van onder het straatniveau naar het riool te transporteren. De kosten voor een hijssysteem kunnen sterk variëren, afhankelijk van de eisen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat kosten hefsystemen?

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen. Afhankelijk van de eisen en de lokale omstandigheden kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's .

Er moet eerst een onderscheid worden gemaakt tussen

  • Afvalwateropvoerinstallaties die alleen grijs water en
  • Afvalwateropvoerinstallaties die ook zwart water moeten verpompen

Afvalwateropvoerinstallaties die nodig zijn voor grijs water zijn de eenvoudigere variant. De kosten voor kleine systemen beginnen bij ongeveer 300 EUR.

Onder grijs water wordt afvalwater van de douche, wasbak of wasmachine verstaan ​​zonder fecaliën en zonder vaste componenten.

Afvalwateropvoerinstallaties die geschikt zijn voor zwart water hebben een tussenopslagtank om terugstroming bij pompstoring te voorkomen en stankoverlast te minimaliseren. Daarnaast wordt er vaak een hakmolen voor uitwerpselen ingebouwd.

De kosten voor systemen die geschikt zijn voor zwart water beginnen bij 1.500 EUR. Met installatie en aansluiting kunnen totale kosten van 2.000 EUR tot 3.000 EUR voor compacte systemen ontstaan. Bij volwaardige huissystemen kunnen de kosten oplopen tot € 20.000 en hoger.

De werkelijke kosten zijn uiteindelijk altijd gebaseerd op de eisen op locatie en de gewenste prestatie van het hijssysteem.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een souterrain komen een wasgelegenheid, douche en toilet. De kelderverdieping ligt 2,20 m onder straatniveau. Dit betekent dat het hefsysteem een ​​opleverhoogte van circa 3,50 m moet bereiken.

Wij kiezen voor een compact systeem met een 60 liter opslagtank en 4 inlaten (2 x DN 100, 1 x DN 100/50, 1 x DN 50). Ons compacte systeem heeft automatische zelfcontrole.

Postprijs
Compact systeem geschikt voor zwart water, 930 watt, 26 m³ / h, max. Leveringshoogte 12 m1.498 EUR
Aansluitkosten0 EUR (installatie vindt plaats samen met badkamer- en toiletinstallatie, systeem is stekkerklaar)
totale prijs1.498 EUR

Dit is een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek systeemmodel en een specifieke installatiesituatie. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een hijssysteem afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

kosten voor het opheffen van afvalwater

De kosten van een afvalwateropvoerinstallatie zijn afhankelijk van verschillende factoren

  • of grijs water of zwart water moet worden afgevoerd
  • hoeveel water wordt er geproduceerd
  • De hoogte / afstand waarover het afvalwater moet worden getransporteerd (maximale transporthoogte van het systeem)
  • of een hefsysteemas nodig is
  • welke prestatie het hefsysteem moet leveren (prestatie in watt, hoeveelheid afvalwater per uur)
  • welk type ontwerp en welke functionaliteit is vereist
  • of er extra kosten zijn voor de installatie en installatie van het systeem

DIN 12056-4 is bepalend voor de berekening van het pompvermogen. Over- of onderdimensionering van het systeem moet worden vermeden.

Als volwaardige hijssystemen nodig zijn, zijn de normen van DIN EN 12050-1 van toepassing. In veel gevallen zijn dergelijke grote systemen niet nodig.

De planning van een afvalwateropvoerinstallatie moet altijd individueel zijn en op het individuele geval zijn afgestemd. Het kostenniveau voor het systeem kan vervolgens worden afgeleid uit de eisen die aan het hijssysteem worden gesteld.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een pompput?

Kostentracker-expert: Pompassen worden "onder de vloer" geïnstalleerd - dat wil zeggen, onder het maaiveld, en verzamelen afvalwater. Het afvalwater in de pompas kan vervolgens via een riooldompelpomp uit de schacht in het riool worden afgevoerd.

De kosten voor de schacht beginnen bij enkele honderden euro's, maar kunnen, afhankelijk van de maat, ook ruim 1.000 euro bedragen.