Reparaties aan rolluiken - deze kosten mag u verwachten

reparatiekosten voor rolluiken

Rolluiken zijn ook onderdelen die door veelvuldig gebruik onderhevig zijn aan slijtage. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn voor reparaties aan de rolluiken en wanneer in individuele gevallen een huurder de kosten moet dragen.

Vraag: Welke delen van een rolluik kunnen daadwerkelijk beschadigd raken?

Cost tracker expert: In principe kan schade aan alle onderdelen van het rolluik natuurlijk worden beschadigd. De meest voorkomende schade zit echter in het gebied van de lamellen of de aandrijving.

Bij veel rolluiken kunnen beschadigde lamellen doorgaans zonder problemen afzonderlijk worden vervangen. Voorwaarde hiervoor is echter dat er nog reserveonderdelen beschikbaar zijn voor het betreffende rolluikmodel. Dit is meestal het geval bij merken van hoge kwaliteit.

reparatiekosten voor rolluiken

Meestal gaat de schijf kapot

Zijn er meerdere lamellen beschadigd of zijn er geen vervangingslamellen meer, dan moet het gehele rolluikgordijn worden vervangen.

Een veel voorkomende beschadiging in het gebied van de aandrijving is hoge slijtage in het gebied van de riem. Ook hier kunnen vaak gebruikssporen optreden.

In het geval van elektrische aandrijvingen is het vaak nodig om de motor te vervangen als er schade is in dit gebied. Anderzijds worden schade of defecten in de besturing zelden waargenomen.

Afhankelijk van het soort schade en de omvang van de schade kan dit tot heel andere reparatiekosten leiden.

Vraag: Wat kost een rolluikreparatie?

Kostentracker-expert: hier moet u natuurlijk onderscheiden wat voor soort schade aanwezig is.

U kunt een versleten riemriem vaak repareren voor ongeveer 10 EUR. Soms zijn de reparatiekosten hiervoor zelfs nog lager.

Voor het inruilen van een beschadigde motor moet u echter minimaal 100 tot 150 EUR materiaalkosten berekenen. Als het werk door het gespecialiseerde bedrijf wordt gedaan, kan deze prijs gemakkelijk verdubbelen.

Bij het vervangen van lamellen is de omvang van de schade en de beschikbaarheid van de lamellen belangrijk. In dit geval kunnen de kosten variëren van 30 EUR tot 250 EUR of meer.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben een rolluik waarvan meerdere lamellen zijn beschadigd door hagelbuien. Ze moeten worden vervangen. Bijpassende lamellen zijn verkrijgbaar bij de fabrikant. Bij deze gelegenheid wordt ook de gordelband vervangen.

Postprijs
Lamellen (materiaalkosten)48 EUR
Singels (materiaalkosten)10 EUR
arbeidskosten112.50
Routebeschrijving (vast tarief)36 EUR
Totale reparatiekosten206.50 EUR
reparatiekosten voor rolluiken

De prijzen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het soort schade

Dit zijn slechts voorbeeldkosten voor een zeer specifiek type schade. De reparatiekosten kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen - zelfs bij vergelijkbare schade.

Ons kostenvoorbeeld laat zien dat de reparatiekosten voor een rolluik snel kunnen oplopen. Hierbij moet altijd rekening worden gehouden met de winstgevendheid van de reparatie. Het vervangen van het rolluik is vaak financieel verstandiger.

Vraag: Van welke factoren zijn de reparatiekosten van rolluiken afhankelijk?

Kostentracker-expert: hierbij moet u altijd rekening houden met een aantal dingen:

  • de aard van de schade
  • de omvang van de schade
  • of de reparatie door uzelf of door een specialist wordt uitgevoerd
  • welke reparaties tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd

Afhankelijk van deze punten kunnen de reparatiekosten aanzienlijk variëren - van kleine bedragen in de range van 5 EUR tot 10 EUR tot enkele honderden euro's.

Vraag: Wat zijn de kosten van schade aan de riem?

Kostentracker-expert: hier kunt u vaak zeer goedkoop repareren, vooral als het gewoon een versleten riempje is.

Er zijn speciale reparatiesets voor spanbanden die al verkrijgbaar zijn voor prijzen tussen € 5 en € 10. het versleten gebied wordt eenvoudig gerepareerd met speciale overbruggingsmaterialen.

Als de riem meer versleten of zelfs gescheurd is, moet deze indien mogelijk worden vervangen. Het is een verbruiksartikel dat een beperkte houdbaarheid heeft. Met een beetje vaardigheid kun je de band in de meeste gevallen zelf vervangen, meestal moet je ongeveer 10 EUR voor de band rekenen.

Als de specialist de vervanging van de riem overneemt, worden arbeidskosten in het bereik van gewoonlijk ongeveer 30 EUR tot 40 EUR toegevoegd.

Vraag: Wat kost het om lamellen te vervangen?

reparatiekosten voor rolluiken

Het vervangen van individuele lamellen is goedkoop - indien mogelijk

Kostentracker-expert: Als lamellen afzonderlijk kunnen worden vervangen, moet u meestal tussen 3 en 5 euro per meter aan verwisselde lamellen rekenen.

Als het werk door een specialist wordt gedaan, zijn er bijkomende arbeidskosten in de range van 60 EUR tot 80 EUR voor elke 5 - 10 lamellen.

Het vervangen van meerdere lamellen is daarom vaak niet meer de moeite waard, zeker als het (anders dan in ons kostenvoorbeeld) gaat om materiaalmoeheid. UV-straling zorgt ervoor dat plastic lamellen na verloop van tijd broos en kwetsbaar worden - en dan moeten ze worden vervangen.

Indien er geen geschikte originele lamellen beschikbaar zijn of indien de schade zich over meerdere rijen lamellen uitstrekt, is het te overwegen om het gehele rolluikgordijn te vervangen.

Bij veel rolluiken kunt u dit zelf doen (samen met een begeleider). De prijzen voor nieuwe rolluikgordijnen beginnen bij ongeveer 20 EUR per m² rolluikoppervlak en lopen op tot ongeveer 40 EUR per m² of 50 EUR per m² voor de hoogwaardige rolluiken. rolluikgordijnen voor kunststof rolluiken.

Met aluminium bepantsering moet je wat dieper in je zak graven - hier betaal je minimaal 50 euro per m² tot 60 euro per m² rolluikoppervlak.

Als de vervanging wordt uitgevoerd door een specialist, zijn de kosten gebaseerd op de benodigde tijd in het individuele geval. U moet in elk geval tussen 40 EUR en 80 EUR rekenen.

Vraag: Wat kost het om een ​​rolluikmotor te vervangen?

reparatiekosten voor rolluiken

Als de motor moet worden vervangen, kunnen kosten van meer dan 100 € worden verwacht

Kostentracker-expert: Voor de motor (als het een buismotor is, het meest voorkomende type motor) moet je de materiaalkosten berekenen van rond de 100 à 150 euro. In veel gevallen kun je de uitwisseling met een beetje vaardigheid zelf doen.

Het vervangen van de motor duurt meestal meer dan een uur voor een specialist - dus u moet rekening houden met extra kosten in de orde van grootte van ongeveer 100 EUR tot 150 EUR.

Vraag: Wanneer is reparatie nog de moeite waard?

Cost tracker expert: Vooral bij het vervangen van de gehele tank is het vaak goedkoper om zeer snel te rijden dan bij het vervangen van losse lamellen. Je moet hier altijd iets afwegen.

Een riempje dient (zoals in ons kostenvoorbeeld) altijd bij iedere reparatie vervangen te worden. Dit is hoe het het meeste betaalt.

Vaak kunt u een volledig nieuw handbediend rolluik krijgen voor rond de 100 EUR tot 150 EUR. In ruil daarvoor zijn er ongeveer 100 tot 150 EUR voor de installatie. De vraag die hier vaak opkomt is of het meer de moeite waard is dan een dure reparatie.

Bij gemotoriseerde rolluiken moet u vanaf ongeveer 450 EUR rekenen voor een volledig nieuw rolluik inclusief montage. Afhankelijk van de uitvoering kan een rolluik natuurlijk aanzienlijk duurder zijn.